Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
22 Haziran 2011 Çarşamba - 10:43

130 bin denetimsiz bomba sokakta

Ankara trafiğinde seyir eden LPG’li araç sayısı 430 bin civarına ulaştı.

130 bin denetimsiz bomba sokakta

Araçların 300 bini kayıt altına alındı. Ancak geriye kalan 130 bin aracın akıbeti henüz bilinmiyor. Mevcut durum hakkında herhangi bilgiye sahip olunmayan araçlar, Başkent’in cadde ve sokaklarında patlamaya hazır birer bomba olarak geziyor. 
SON yıllarda ardı ardına gelen akaryakıt zammı, vatandaşların LPG’ye olan talebini artırmaya devam ediyor. Başkent Ankara’da 2009 yılı sonunda 368 bin 100 olan LPG’li araç sayısı, 2011 yılı Haziran ayı itibariyle 430 binlere ulaştı. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Başkanı Müfit Gülgeç, Başkent caddelerinde gezen 300 bin LPG’li aracın sızdırmazlık raporlarını alarak kayıt altına girdiğini söyledi. Geriye kalan 130 bin civarındaki LPG’li aracın akıbeti hakkında henüz bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Gülgeç, şöyle devam etti:

Denetimliyse LGP güvenli 
“Yakıt fiyatları bu şekilde seyrettiği sürece LPG’li araç sayısı artmaya devam edecektir. Biz MMO olarak bu araçların bakımlarını sürdürmeye devam ediyoruz. Tüm kontrol ve denetimleri yapılmış LPG’li araçlar benzinli araçlara nazaran 10 kat daha güvenli. Ancak Ankara’da denetimi yapılmamış 130 bin civarında LPG’li araç bulunuyor ve bu araçların durumları hakkında bilgi sahibi olmadığımız için nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu kestirmekte güçlük çekiyoruz.”

Üç noktada kontrol 
Başkent’te Gölbaşı, Ostim ve İvedik olmak üzere üç noktada oda bünyesine bağlı “muayene merkezleri” kurduklarını anlatan MMO Ankara Şube Başkanı Gülgeç, 2011 yılı Haziran ayı itibariyle bu üç noktada 70 bin 945 aracın muayene edildiğini kaydetti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 448 otobüsün muayeneden geçtiğini belirten Gülgeç, “Ankara’da 8 bin ticari taksi, bin 500 civarında doğalgaz ile çalışan otobüs, heryıl düzenli olarak yerinde inceleniyor. Otobüslerin yüzde 16’sında gaz kaçağı olduğu tespit edildi ve eksikler giderildi şimdi hepsi güvenli” dedi. 

Burunlarına güveniyorlar 

LPG ile çalışan araçların, olası bir tehlikeye sebebiyet vermemesi için en az iki yılda bir defa muayene edilmesi gerektiğine dikkat çeken MMO Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca ise LPG’li araçlarla ilgili Başkent’te yaşanan en büyük sıkıntıyı şöyle anlattı:

“Özellikle taşra bölgelerinde eski LPG’li araçlar kullanıldığı için tank ömrünü doldurmuş ve sızdırmazlık raporu bulunmayan araç sayısı çok fazla. Gaz kaçağı gözle görülebilecek yada koklayarak anlaşılabilecek bir durum değil. Eksikleri bulunan araçlar heran büyük bir tehlikeye neden olabilir. Fakat insanlar burunlarına daha fazla güveniyor.” 
‘Merdivenaltı’na dikkat 
BENZİN ile çalışan araçlara daha sonradan LPG sisteminin takıldığını ve bu sistemi takan dönüşümcü firmaların olası patlamalarda büyük bir rol oynadığının altını çizen Karaca, “Merdivenaltı diye tabir edilen LPG dönüşümcüleri en büyük tehlike. Vatandaşlarımız MMO ve TSE tarafından yetki verilen güvenli firmalarda bu işlemi yaptırsınlar” dedi. Başkent’te 120 civarında yetkili firma, 150’ye yakın “merdivenaltı” lakaplı korsan firma bulunduğunu ifade eden Karaca, olası tehlikenin ne denli büyük olduğuna dikkat çekti. 
Tank ömrü 10 yıl 
LPG ile çalışan araçlarda en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında “tank” geliyor. Türkiye’nin LPG ile çalışan araçlarla tanışmasından buyana 10 yılı aşkın bir zaman geçtiğine dikkat çeken MMO Ankara Şube Başkanı Müfit Gülgeç, “LPG’li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. Ömrü dolan tankların değiştirilmemesi durumunda patlama riski artmaktadır. Bu nedenle tank denetimleri sıklaştırılmalı ve insanlarımız bu konuya hassasiyet göstermelidir” şeklinde konuştu.

 
LYS öncesi nüfus yardımı
 
Ölüp ölüp dirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LYS öncesi nüfus yardımı
Vali Yüksel, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) boyunca açık tutulan Çankaya ...
Balkonlar ve bahçeler çiçekleniyor
Çevre sevgisini topluma yaymak ve Keçiören’in güzelliğini artırmak amacıyla ...
OSB denetlenecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş teftiş müfettişleri, Organize ...
 
Dikkatler bugünkü toplantıda
Ankara’nın en büyük eksikliklerinin fuar alanı ve serbest bölge oluşturulmasıyla ...
Emniyet üniversiteden 50 öğrenci alacak
Emniyet teşkilatının ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında personel ihtiyacının ...
Yılın ilk arpası satıldı
Polatlı’da, satışa çıkarılan yılın ilk arpasının 500 kilogramı, 3 liralık ...
 
Jandarmadan kaçak işçi operasyonu
Kaçak olarak çalışan Gürcistan uyruklu 21 kişi yakalandı. Bala’daki bir ...
ATO'ya kardeş oda
Ankara Ticaret Odası (ATO), Viyana Ticaret Odası ile “kardeş” oluyor. ...
Babalar yönetti çocuklar çaldı
Babalar Günü’nde sahne alan 300 çocuk, klasik müzik eserlerini babaları ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri