Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>SİYASET
5 Temmuz 2012 Perşembe - 10:40

60 yıllık gecikmeyi 9 yılda kapatmak zor

Avrupa Birliği sürecinde yerel yönetimlere düşen görevlerden, Engelliler Yasası’na kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulunan AB Bakanı Bağış, bisiklet yollarının yapılması konusunda da çağrıda bulundu.

60 yıllık gecikmeyi  9 yılda kapatmak zor

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış AB yolunda yerel yönetimlere düşen görevlerden, kentlerde yapılması gereken düzenlemelere kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Şehirler, ilçeler hatta köyler özelinde AB‘ye uyum için çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Bağış, “Eğer biz AB’ye üye olacaksak bütün bölgelerimizle olacağız. Türkiye’de bazı illerimiz AB standarının üzerinde hizmet sunuyor. Ama bazı illerimiz gereken adımları atmıyor. Bazı il belediyelerimiz Avrupa’da kendine hedef şehirler seçmeli” dedi. 
Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:
Biz AB sürecinin 
Ankara ve İstanbul dışına çıkması için her ilde bir vali yardımcısının AB’den sorumlu olmasına karar verdik ve atadık. Belediyeler Birliği ile birlikte illerimizin AB sürecinden yararlanması için çalışma başlattık. İstanbul’da ilçelerimizde pilot bölgeler belirledik, onlarla projeler geliştiriyoruz.

Desteğe hazırız

Bunun dışında da örneğin Balıkesir Belediyesi kendine Brüksel Belediyesi’ni örnek seçerse, Brüksel’deki gıda sağlığı, ulaşım sistemi, insan sağlığı, hayvan sağlığı gibi standartları kendi ilinde nasıl uygulayabilir öğrenir hem de kardeş il olarak ilişkilerini geliştirebilirse, biz de bakanlık olarak bu tür süreçlerde gereken her türlü desteği veriyoruz.” 
AB sürecinde kentsel düzenlemelerin de çok önemli olduğunu büyük şehirler başta olmak üzere tüm bölgelerde bisiklet yollarının yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bisiklet hem ulaşım hem de 
spor, zevk ve stres atma aracı. Kişi başına düşen milli gelirin yüksek olduğu ülkelerde insanların en çok kullandıkları ulaşım aracı. Öyle yaklaşmamamız gerek konuya.

Yollar açılmalı

Tabi insanların bisiklet sporunu rahat yapabilmesi, işten eve evden işe rahat ulaşabilmesi için bisiklet yolları yapılması gerekiyor. Bu konuda İstanbul Belediyesi’nin çalışmalarını takdir ediyorum. Gerçekten muazzam bir şekilde bisiklet yolu açma gayreti içindeler. Bunu bütün illerimize yaymamız lazım. Tabi bu çevrecilik açısından da önemli. İnancımız itibariyle çevre kültürünü ön planda tutan insanlarız. Peygamberimiz kıyamet koparken bile bir fidan bulursanız onu mutlaka dikin demiş. Bizim kendi inancımızda çevre temizliği çok önemlidir. Son derece çevreci olan bu çevre dostu aracı kullanmak için yollar açılmalı ve bu fırsat iyi değerlendirilmeli.

AB süreci bisiklet kullanmak gibi

Bisiklet sporunu geliştirmek için çok gayretliyiz. Avrupa gününde Melih Bey’le birlikte bisiklet etkinliği gerçekleştirmiştik. TBMM’den Gençlik Parkı’na bisikletle gitmiştik. Geçtiğimiz haftalarda Kıtalararası Bisiklet Maratonu’na destek verdik. Türkiye’nin AB sürecini de bisiklet kullanmaya benzetiyorum. Pedalı çevirdiğiniz sürece düşmüyorsunuz. ‘Durmak yok reformlara devam’ derken de onu kastediyoruz. Bu yolda ilerlememiz gerekir.”


60 yıllık gecikmeyi  9 yılda kapatmak zor

Kentlerin engellilere göre düzenlenmesini ön gören yasal sürenin dolmasına günler kala konuyla ilgili değerlendirme de yapan Bağış şunları söyledi:
“Son dokuz buçuk yıl içerisinde engelli vatandaşlarımızın normal bireyler gibi yaşaması konusunda çok adım attık ama hala eksiğimiz çok. 60 yıllık gecikmeyi dokuz yılda kapatmak zor. Şu anda engellilerin ve ailelerinin geçmişle kıyaslanamayacak kadar haklara kavuştuğunu biliyoruz. Ama hala yapılması gereken çok iş var. Bütün binalarımızın rahatça ulaşabilecekleri hale gelmesi lazım. Trafikte öncelik sağlanmış olması lazım. Buna yönelik çalışmalarımız var ancak istenilen seviyede değil. Bu yönde sivil toplum kuruluşları ile kontak halindeyiz.”

Ankara’yla İstanbul’u kıyaslamak Elmayla armudu kıyaslamak gibi

Ankara'nın bir çok Avrupa Birliği kentine öncülük edecek bir kent olduğunu belirten Bağış şöyle konuştu:
“Ankara, Avrupa Konseyi’nin en önemli ödüllerini almış bir şehir olarak Türkiye’nin Avrupalı kimliğinin bir tezahürüdür. Üniversiteleriyle genç nüfusuyla önemli bir noktadadır. Bir çok ülke başkentinin durumundan çok daha iyi durumdadır. Çok önemli başarılara Melih Bey imza attı. Zaman zaman İstanbul-Ankara kıyaslaması yapıldığını duyuyorum. 
Ankara ile İstanbul
’u kıyaslamak elma ile armudu kıyaslamak gibi olur. Birinde iki kıta üzerine kurulu bir şehir var. Roma’ya, Bizans’a, Osmanlı’ya başkentlik yapmış kültürel alt yapısı sağlam bir şehirden bahsediyoruz. Ve içinden deniz geçen bir şehrimiz. Birbirinden ayrı tutmak lazım.
Melih Bey’in 
Ankara’nın içinden deniz geçiyormuş gibi suyla barışık bir şehir oluşturması önemli bence. Sadece havaalanından şehre doğru gelirken yeniden yapılanmaya yönelik atılan adımlar bile büyük başarıdır aslında. Bu bizim Avrupalı bilincimizin göstergesidir.Ankara bir çok Avrupa şehrine öncülük edecek duruma gelmiştir.”

Festivaller yayılmalı

Ankara ve İstanbul’da düzenlenen alışveriş festivallerinin diğer kentlere de yayılması gerektiğinin altını çizen Bağış, “Yurtdışından daha çok misafirin çekilebilmesi adına önemli adımlar atılıyor. Ekonomimizi canlandırmamıza da vesile oluyor. Bu organizasyonların fikir sahiplerini kutluyorum. Hem ekonomi hem perakende sektörü canlanıyor” dedi.

 
AOÇ'de artık hemzemin geçit yok
 
GENÇLERBİRLİĞİ SAHAYA İNDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alparslan yeniden başkan
AK Parti 4. Olağan Ankara İl Kongresi’nde, Murat Alparslan yeniden il başkanlığına seçildi.
Zana bıraktığımız yerde...
Başbakan'ın iyiniyetle yaptığı görüşmeyi istismar eden Leyla Zana, Terörist yaklaşımı savundu.
E-Belediye; AK hizmet
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve beraberindeki heyet Keçiören ...
 
Başbakan Erdoğan’dan Sincan’a ziyaret
Başbakan Tayyip Erdoğan, Sincan Belediyesi’ni ziyaret ederek, Başkan Mustafa Tuna’yla görüştü.
Ak Parti sahaya indi
AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, 30 haziran günü 19 Mayıs Stadyumu’nda ...
Keçiören’de halk günleri
KEÇİÖREN Belediye Başkanı Mustafa Ak, her Çarşamba düzenlediği halk günleri ...
 
Ak Parti’den festival genelgesi
Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı, Ak Parti’li belediyelere yönelik ...
Büyükşehir'in dediği oldu
Çukurambar’da, Büyükşehir ile Çankaya Belediyesi arasında başlayan “park ...
MHP'den destek
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Hamit Yavuz, ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri