Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
15 Şubat 2010 Pazartesi - 16:07

ATO'dan düşündüren rapor

Ev kadınları raf ömrü biten gıdayı yarı fiyatına alıyor. Sobası olan, odun parçası topluyor. ATO Başkanı Aygün: “Tasurruf için şirketler ev ofislere dönüştü.”

ATO dan düşündüren rapor

ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) “Ucuz Hayat” raporunda, küresel ekonomik krizin etkilerini azaltmak için ucuz yaşam formülleri uygulayan şirketlerin aylık giderlerinde yüzde 50’ye varan oranlarda, vatandaşın ise yüzde 20-30 oranında tasarruf sağladığı belirtildi. Akla hayale gelmeyecek “ucuz yaşam formülleri” üreten vatandaş, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan gıdaya kadar her alanda tasarruf yapmanın bir yolunu buldu.

Yaratıcı ev kadınları

Özellikle tasarruf konusunda mucizeler yaratan ev kadınları, marketlerdeki indirimleri yakından takip ederek, raf ömrü dolmak üzere olan tavuk, süt, yoğurt, salça, ketçap, meyve suyu, bisküvi gibi ürünleri yarı fiyatına satan marketlere gidiyor. Marketlerde önce “promosyonlu” ve “indirimli” ürünler ile “Ne alırsan 1 lira” reyonlarına bakan kadınlar, sebze-meyve pazarına da, fiyatların daha düşük olduğu akşam saatlerinde gidiyor, giysi alışverişini sezon sonuna bırakıyor.

Tasarruf için yapıyor

Saçını evde kendisi boyuyor, manikür-pedikür, ağdasını evde yapıyor, çamaşır makinesinden boşalan deterjanlı suyla balkonu yıkıyor, durulama suyunu yerleri silmede ya da tuvalet temizliğinde kullanıyor. Şofben veya kombiden akan soğuk suyu biriktiren kadınlar, çamaşırı nemliyken ütülüyor, ucuz olduğu için kırık yumurta, kırık peynir, kırık pirinç alıyor, kızartma yağını birkaç kez kullanıyor, salça, turşu, reçel gibi yiyecekleri satın almak yerine evde yaparak ucuza getiriyor, sütü, kapıdan alıyor, yoğurdu kendisi yapıyor.

Karanlıkta televizyon

Elektrik, su ve yakıt giderleri ailelerin bütçesinde kiradan sonra en önemli yeri tutuyor. Aydınlatmada floresan lamba ya da az enerji tüketen tasarruflu ampullere yöneliyor. Televizyon izlerken ışığı kapatıyor, saçını, fön makinası yerine havlu ile kurutuyor. Kimi aileler “akıllı sayaç” kullanıyor, çamaşır ve bulaşık makinasını 22.00-06.00 saatleri arasında çalıştırarak yüzde 55 civarında tasarruf sağlıyor. Rapora göre, özellikle kış aylarında yakıt masrafları ailelerin bütçelerine ağır bir yük getiriyor. Konutlarda ısı yalıtımı yaygınlaşıyor, tüm aile bireylerinin işe ya da okula gittiği zamanlarda evlerde kombiler kapatılıyor ya da iyice kısılıyor. Sobalı evde oturan alt gelir düzeyindeki vatandaş ise odun parçaları, sebze-meyve kasaları, karton toplayıp yakacak yapıyor.

MARKETLERİN DEDEKTİFLERİ

Vatandaş marketlerin indirimlerini sıkı bir şekilde takip ediyor.
Emekli vatandaşlar marketleri tek tek dolaşarak fiyat araştırması yaparken, dolaşmaya vakti olmayanlar indirim kataloglarına bakıyor. İndirimleri yakından takip ediyor.
Pek çok tüketici, marketlerin kapıdan kapıya servis araçlarını tercih ediyor.
Yakıt giderlerini kısmak isteyen aileler internetten market alışverişi yapıyor.
Ucuz elektronik eşya almak isteyen tüketiciler elektronik market zincirlerinin indirimli açılışlarında geceden sıraya giriyor.
Tüketiciler marketlerin verdiği indirim kartlarına rağbet gösteriyor. Kiminin cebinde birkaç tane market indirim kartı bulunuyor.

Telefona artık patron bakıyor

RAPORA ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, her gelir düzeyinden vatandaşın ekonomik sıkıntılar nedeniyle tasarrufa yöneldiğini belirterek, şirketlerin uyguladıkları tasarruf yöntemleriyle aylık giderlerini yüzde 50’ye varan oranlarda, vatandaşların ise yüzde 20-30 oranında düşürdüğüne dikkat çekti. Halkın global ekonomik krizi tasarruf yaparak aşmaya çalıştığını ifade eden Aygün, şunları söyledi:
“Şirketler de masraf kısmak için ciddi önlemlere başvurdular. Şirketlerde de iki telefondan biri kapatıldı. Pahalı kiralar anlaşma yoluyla indirildi ya daha ucuz yerlere taşınıldı. Hizmet sektöründe çalışanların önemli bir bölümü de, ofisleri kapatıp, evleri ev ofis şekline dönüştürdü. Küçük şirketlerin sekreter çalıştırmaya bile gücü yetmiyor, şirket sahipleri sekreterden vazgeçip telefonlara kendi bakıyor, temizliğini, çayını, ayak işlerini yine patron üstleniyor.”

 
"Askeri savcıyım" dedi, dolandırdı
 
Beybazarı parmak ısırtıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Askeri savcıyım" dedi, dolandırdı
Mamak’ta bir akaryakıt istasyonuna gelen resmi üniformalı bir kişi kendisinin ...
MHP’den CHP’ye plaket
Kızılcahamam’ın MHP’li Belediye Başkanı Coşkun Ünal, CHP Genel Başkan ...
Çubuk hızla gelişiyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek Çubuk’un her geçen gün büyüdüğünü ...
 
Eğitimde 3 milyon öğrenciye bilişim hedefi
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, eğitimde internet üzerinden ...
Türkiye’den komşulara nanoteknoloji eğitimi
Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Kuzey ...
Türkiye’nin CERN’i Ankara Üniversitesi'nde
Dünyanın en ileri teknolojilerinin kullanıldığı, evrenin oluşum sırlarının ...
 
Ankara Beyşehir'de kazı var
Jandarma kontrolünde, öğlen saatlerinden itibaren kepçeyle kazı çalışması yapılıyor.
Kulüple Çankaya yine karşı karşıya
Çankaya Belediyesi, kirası, mahkemelik olduğu spor kulübü tarafından ödenen ...
Ankara Gökçek’in derebeyliği mi
TÜDEF Başkanı “Mahkeme ulaşıma yapılan zammı keyfi ve haksız bularak durdurdu. ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri