Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
7 Eylül 2011 Çarşamba - 10:02

Ankara Siteler esnafı çıkış yolu arıyor

Ankara Siteler’de firmalar, binbir emekle ortaya çıkardıkları ürünlerinin fabrikasyon üretim karşısında rekabet gücünü artırmanın formülünü arıyorlar

Ankara Siteler esnafı çıkış yolu arıyor

Türkiye mobilya sektörünün kalbi olarak tanımlanan Ankara Siteler’de firmalar, binbir emekle ortaya çıkardıkları ürünlerinin fabrikasyon üretim karşısında rekabet gücünü artırmanın formülünü arıyorlar. 
YAKLAŞIK 60 yıl önce oluşmaya başlayan, 4-5 mahalle olacak şekilde yayılan Siteler’de bugün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kayıtlarına göre ağaç işleri ve mobilya sektöründe kayıtlı toplam 297 firma ile Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKMOB) bünyesinde 15 bin imalathane, bin 500 mobilya satış mağazası, KOSGEB Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, SGK Merkezi, bir sağlık ocağı, 2 PTT Şubesi, bir itfaiye ve iki vergi dairesi barınıyor.

El yapımı mobilyada yurt genelinde modayı belirleyen, kalitesiyle sektörün kalbi olarak nitelenen Siteler esnafı, üretim, yenilikçi tasarım yolundaki üstün çabalarına karşın, işletmeler, fabrikasyon üretim karşısında kendilerini yeteri kadar tanıtamadıkları, toplam arz içindeki paylarının sürekli azalmasından yakınıyorlar.

Umutlar sonbahara kaldı 
Genellikle ödeme takvimleri olan yaz aylarında, özellikle Ağustos’a bu yıl Ramazan’ın denk gelmesi, doğal olarak düğünlerin ertelenmesi ise Siteler’de var olan sıkıntıyı bir nebze de olsa artırdı, umutları sonbahara bıraktı.

Ankara Mobilyacılar-Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya sektörü için Ramazan ayının durgun geçtiğini belirterek, sonbaharda sektörde bir canlanma beklediklerini ifade etti.

Taklacı, mobilyanın yanı sıra diğer sektörlerde de yaşanan durgunlukta, döviz ve altındaki yükselişin etkili olduğunu vurguladı.

Stopaj kaldırılmalı 
Esnafın zor şartlar altında yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Taklacı, fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasıyla birlikte 5-6 yıldır sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyledi.

Küçük işletmelere KDV indirimi gerektiğini ifade eden Taklacı, “Bir fabrika 1 ayda 2 bin takım yapıyorsa; bir usta, 30 takımı 3 ayda çıkarabiliyor. El işi mobilyacılık emek yoğun bir iş. Bu sektör KDV’den muaf edilirse daha canlı gider. Bunun için yüzde 18 olan KDV oranı sıfıra çekilmeli, stopaj kaldırılmalı” dedi. 

Taşra müşterisi uğramaz oldu 

MOBİLYA üreticileri ve perakende satış yapan mağazaların işletmecilerinin bir kısmı Ramazan ayında satışlarda yaşanan durgunluktan çıkılmaya başlandığını ifade ederken; bir kısmı ise mobilya sektörünün geleceğine dair ümitli konuşmadı.

Siteler’deki bir mobilya imalatçısı Abdurrahim Kahraman, adet bazında geçen seneki cirolarını yakalayamadıklarını belirterek, “Bu sene başından beri umduğumuz iş yok. Bir önceki yıldan düşük. Şu an taşra müşterisi olması lazım. 9 günlük tatil sonrası müşteri uğrar mobilyasını alır geçer ama şu an hiçbir taşra müşterisi yok” dedi.

Bir başka mobilya imalatçısı Mustafa Eldemir ise Ramazan’da yaşanan durgunluktan yavaş yavaş çıkıldığını söyledi. Eldemir, mobilya sektöründe 11. ve 12. aylarda model çalışması yapıldığını belirterek, “Evindeki eşyasını değiştirecek olanlar da yeni sezonu bekliyor” dedi. 

 
Teknopark’ta sona gelindi
 
Ankara'da yürek yakan cenaze
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekstilde yüzler güldü
Bayram, eğitim ve kış alışverişinin aynı döneme rastlaması tekstil sektörünün ...
Elektronik kitaplar sektöre 16 milyon dolar ciro sağlayacak
Portatif bilgisayarlarla elektronik kitapların, elektronik çip sektöründe ...
Mobilya sektörü 30 bin eleman arıyor
Sektörde istihdam edilecek 30 bin kişiye ihtiyaç duyulduğunu belirten ...
 
Kalkınma’nın Bölge Planı hazır
Ankara Kalkınma Ajansı, Başkent’in 2011 ile 2013 yılları arasını kapsayan ...
Kalkınmada öncelikli bölgelere fabrika yapılsın çağrısı
OSB’lerde kurulması planlanan meslek liselerinin yatılı olması gerektiğini ...
Artan fiyatlar kaçağa yöneltiyor
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ...
 
Cari açığı önlemek için özel sektör seferberlik ilan etsin
Cari işlemler açığının Türkiye ekonomisini kırılgan hale getirebilecek ...
İşsizlik oranında ciddi düşüş
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, nisan-mayıs-haziran ...
Ankara boşaldı, ticaret yok
Başkent’te kriz yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Seravalle ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri