Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>GÜNDEM
25 Eylül 2013 Çarşamba - 09:44

Ankara Su Süzgeci’ne ilanlı başsağlığı

ANKARA GAZETESİ / Dışkapı’daki Ankara Su Süzgeci’nin yıkılmasına, meslek odaları ve mimarlık dernekleri gazetelere verdikleri ölüm ilanıyla tepki gösterdi. İlanda, “Yıkılışının 40. gününde, Ankara’nın ve mimarlığın başı sağolsun” denildi.

Ankara Su Süzgeci’ne ilanlı başsağlığı

ANKARA / Başkent’in, Cumhuriyet dönemi mimarisinde büyük öneme sahip olan yapılarından Dışkapı’daki Ankara Su Süzgeci yıkıldı.
Mimarlar Derneği 1927, Türk Serbest Mimarlar Derneği, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve DOCOMOMO_Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, gazetelere verdikleri “başsağlığı” ilanıyla yıkıma tepki gösterdi. İlanda, Ankara Su Süzgeci’nin, Cumhuriyet’in modern altyapıya sahip kentler kurma çalışmasının sembolü olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

FIRSATTI, MOLOZ OLDU

“Döneminin mimari özelliklerini taşıyan kimlikli bir endüstri yapısı idi. Su Süzgeci yapısı, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bir vakıf üniversitesine devredilmiş. 1950’lerde Ressam Rahmi Pehlivanlı’nın tablosuna konu olan yapının ‘Endüstri Mirası’ olarak tescili için başvuruya yanıt beklenirken, aniden yıktırıldığı öğrenildi. Yeni kurulacak bir üniversitenin tesisleri için bulunmaz bir fırsattı, moloz oldu. Ankara, Başkent oluşunun önemli bir anısını, mimarlık da önemli bir yapısını kaybetti. Yıkılışının 40. gününde, Ankara’nın ve mimarlığın başı sağolsun.”

1935’TE TEMELİ ATILMIŞTI

Cumhuriyet’in ilk yıllarında yeni kurulan ve nüfusu kısa sürede artan Başkent’in su gereksinimini karşılamak amacıyla Çubuk Barajı ve filtre istasyonunun (Ankara Su Süzgeci’nin) yapımına 1930’ların ilk yıllarında karar verildi. 10 Haziran 1935’te temeli atılan yapı, 3 Kasım 1936’da Çubuk Barajı’yla birlikte görkemli törenlerle açıldı. Dışkapı semtinde bulunan Ankara Su Süzgeci Binası, idari birimleri, lojmanları (müdür, makinist ve amele evleri), su ölçüm tesisi, ambar ve depo binaları ile birlikte duvarlarla tarifli küçük bir yerleşke içinde tasarlanmıştı. Kesin hatlı yalın geometrik biçimli kütleleri, yarım silindirik bir uzantıyla biten yan kanadı ve farklı yüksekliklerde dikey parçalardan oluşan kulesi, yapının modernist dilinin belirgin öğeleriydi. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının ilerleme, modernlik ve sanayi öncülleriyle örtüşen kübik ve konstrüktivist formlarıyla, döneminin estetik ve sosyal değerlerini temsil etmekteydi. Su Süzgeci, uzun yıllar Ankara’ya içme suyu, sulama suyu ve Gençlik Parkı havuzları için gerekli suyu temin ettikten sonra, son dönemlerde kullanım dışı kaldı.

Dışkapı’da 1936 yılında açılan büyük törenlerle açılan Su Süzgeci Binası, aynı yıllarda inşa edilen Çubuk 1 Barajı’nın suyunu filtrelemek için uzun yıllar Ankara halkına hizmet verdi. Ankara’nın sembol mekanlarından Gençlik Parkı’ndaki havuzları da besleyen süzgeç binası, çevresindeki yapılarla birlikte 1930’lu yılların “kübik” diye tarif edilen modern mimari özelliklerini gösteriyordu. Yeşil alan içindeki bina uzun yıllar Ankara halkının misafirini karşılamak için verdiği adreslerden biri olmuştu.ANKARA /

 
Saraçoğlu’nu Ankaralılar şekillendirecek
 
Emel Sayın ve Orhan Gencebay’la görüşmeler sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saraçoğlu’nu Ankaralılar şekillendirecek
ANKARA GAZETESİ / Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkent’in merkezinde, ...
Lüks konutları elektrik çarptı
ANKARA GAZETESİ / Pursaklar Fatih Mahallesi’ndeki lüks binalar, enerji ...
Kupaya kaza engeli
ANKARA GAZETESİ / Türkiye Off-Road Şampiyonası’nın 4. Ayak Yarışları Sinop’ta tamamlandı.
 
Fotoğrafa 'Messi' bakışı
ANKARA GAZETESİ / “Foto röportaj”ın sırlarını anlatan usta foto muhabiri ...
Mamak kurbana hazır
ANKARA GAZETESİ / Mamak Belediyesi her yıl düzenli Ortaköy’de 170 dönümlük ...
ODTÜ Rektörü: Yol için ortak çözüm bulunmalı
ANKARA GAZETESİ / ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “Üniversite yönetimi ...
 
Ankara’nın hafriyat vakası da başka
ANKARA GAZETESİ / İstanbul’da gündeme gelen konuya ek olarak ben de Ankara’daki ...
Köşk yolunda kazı çilesi
ANKARA GAZETESİ / Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Resmi Konutu’nun ...
Sokağın asfaltı müteahhide takıldı
ANKARA GAZETESİ / Keçiören Atapark Mahallesi 1246. Sokak’ın, “köy yolları ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri