Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Türkiye'den UEFA'ya Demiral tepkisi
Türkiye'den UEFA'ya Demiral tepkisi
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Merih Demiral'a verilen cezaya tepki
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Merih Demiral'a verilen cezaya tepki
Erdoğan: Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız
Erdoğan: Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız
UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza
UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
HABERLER>GEZİ-MEKAN
25 Şubat 2013 Pazartesi - 09:43

Bataklık kurutulurken İncesu da yok oldu

Araştırmacı Erman Tamur, “Suda Suretimiz Çıkıyor” kitabında, Gençlik Parkı çevresinde yıllar önce sıtmaya neden olan bataklığın kurutulması sırasında yapılan çalışmalardan İncesu’yun da nasibini aldığını yazdı.

Bataklık kurutulurken İncesu da yok oldu

Başkent’in son 80-90 yılda yerleşim alanı ve nüfusuyla bütün öngörüleri aşan bir büyüme gösterdiğini, modern bir metropole dönüşen kentin önemli akarsularından biri olan İncesu’yu da yuttuğunu belirten araştırmacı Erman Tamur, “İncesu Ankara’nın güneyinde, Elmadağ’ın yamaçlarında küçük bir akarsu olarak hayat bulur ve bir değirmen arkı kadar küçük olan mecrasında Eymir Gölü’nün kuzeydoğu ucuna kadar akar. Günümüzde derenin açıkta akan bölümlerinde hala menfez içine alma işlemi devam ediyor” dedi.

ÇAPUTLU ÇAYIRI OLARAK ANILIRDI

İncesu’yun kapatılmadan önce Adliye Sarayı, opera binası, Gençlik Parkı ve 19 Mayıs Stadyumu’nun yer aldığı geniş ve düz arazide aktığını söyleyen Tamur, otlar, bodur bitkiler ve sazlarla kaplı olan bu alanın Çaputçu Çayırı olarak anıldığını belirtti. Hayvan otlatmak için kullanılan bataklık alanda çocukların da oyun oynadığını ifade eden Tamur, dönemin valisi Ahmet Reşit’in sıtmaya karşı verdiği mücadeleyi şöyle anlatıyor:

SALGIN HASTALIKLAR YAYGINLAŞIYOR

“İncesu bu bölgede sık sık mecrasından taşar, yer yer gölcükler oluşturur, arazinin büyük bir bölümünün bataklığa dönüşmesine neden olurdu. Bu nedenle, şimdilerde Gençlik Parkı’nın bulunduğu bu alan Kanlıgöl olarak da anılırdı. Şehrin yanı başında böyle bir bataklığın bulunması, sıtma başta olmak üzere salgın hastalıkların yaygınlaşmasına neden oldu. 1907 yılında Başkent’te valilik yapan Ahmet Reşit Bey, kısa süren görevine rağmen sıtma hastalığını fark eder ve bataklık araziyi ıslah etmek için drenaj kanalları açtırır. Ahmet Reşit Bey, o yıllarda şehircilik bakımından çok geri durumda olan Ankara’yı bir parça bayındır hale getirebilmek için çok çaba sarfetmiştir.

YENİLENEMEDİ İHMAL EDİLDİ

Cumhuriyet döneminde Gençlik Parkı daha esaslı bir halde ele alınmış ve Başkent’in simge mekanlarından biri haline getirmek için çalışmalar yapılmış. O yıllarda Gençlik Parkı minyatür treniyle, kocaman havuzuyla, Göl Gazinosu’yla ve nikah salonuyla gerçekten de kentin nefes alınacak mekanlarından biri haline getirilmiş. Son derece değerli olan bu park bir dönem yeniliklere ayak uyduramadı ve yerel yönetimler tafafından ihmal edildi. Tarihe tanıklık eden park nezih bir ortam olmaktan uzaklaşmıştı. 2009 yılında yapılan düzenlemelerden sonra, parkın yeni halini beğeniyoruz.”

DİKMEN PROJESİ BAŞARILI AMA DERE KORUNMALIYDI

Dikmen Vadisi projesini başarılı bulduğunu fakat, Dikmen Deresi’nin doğal mecrasının korunmasıyla projenin daha güzel bir noktaya ulaşabileceğini vurgulayan Tamur, “Bazı derelerin üzeri kapatılıyor ve dere yatakları yapılaşmaya açılıyor. Bu konulara çok katı yaklaşmamakla birlikte atılan bazı adımların temelinde para olduğunu düşünüyorum. Bu tür projeler yapılırken ‘dere acaba korunabilir miydi’ diye düşünülmüyor. Yıllarca kanalizasyonların pisliğinin aktığı dereler, bölgede bir proje yapılmak istendiğinde ya kapatılıyor ya da menfez içine alınıyor” dedi.

TARİHE TANIK YOLCULUK

Ankara’nın yok olan derelerini “Suda Suretimiz Çıkıyor” isimli kitapta toplayan Erman Tamur, Çubuk Çayı hakkında da birçok detayı paylaşıyor.
Islah çalışmalarıyla sık sık gündeme gelen Ankara Çayı’na birleşen en büyük kollardan birinin Çubuk Çayı olduğu söyleyen Tamur, “Ankara Savaşı’nın yapıldığı Çubuk Ovası’nın içinden geçtiği için Çubuk Çayı büyük bir tarihide tanıklık eder. Bir zamanlar hatıra fotoğraflarının çekildiği, gondolla gezintilerin yapıldığı bu çay şimdilerde perişan bir halde kaderine terk edildi” dedi.

CUMHURİYET’İN İLK BARAJI

Çok güçlü bir akarsu olan Çubuk Çayı’nın hem Ankara’nın hem de Cumhuriyet’in ilk barajı olan Çubuk Barajı’nın kaynağını oluşturduğunu ifade eden Tamur, “Başkent, tarih boyunca susuzluk çekmiş bir kenttir. O günün şartlarında Ankara’nın su ihtiyacını karşılayabilecek başlıca kaynağın Çubuk Çayı olduğu belirlenmiş baraj yapılmıştır. Proje ve inşaatı baştan sona Türk mühendis, müteahhit ve işçilerce gerçekleştirilen teis, 1939 yılında işletmeye açılmıştır. Bu kaynak gelişen kentin su ihtiyacını karşılayamamaya başladığında yeni barajlar yapılmıştır” diye konuştu.

 

 

 

 
Eskişehir Yolu'nda AVM sayısı 21'e yükselecek
 
Hocalı Katliamı standına saldırı: 7 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sisli havada Ilgaz Dağı’na tırmandılar
Ankara’ya yakın kayak merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı’nda gerçekleştirilen ...
Kuğulu Park’ta 14 saatlik eğlence
Çankaya Belediyesi’nin yenile çalışmalarını tamamladığı Kuğulu Park, bugün açılacak.
Göksu’da piknik ve balık keyfi
Başkent’te hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ...
 
Mogan’ı kim kurtaracak
Gölbaşı Belediyesi’nin yazdığı cezalara rağmen, bölgede çalışan 19 taş ...
AOÇ’de fayton keyfi
Başkent’te hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini ...
14 Şubat’ta 14 saat şenlik
Çankaya Belediyesi Kuğulupark’ta yaptığı yenileme çalışmalarının ardından, ...
 
Erciyes’te sömestr yoğunluğu
Ankara’ya yakın kış tatili bölgesi Erciyes'te yarı yıl tatili yoğunluğu yaşanıyor.
Demir atlı Genç Stockholm’e ulaştı
Demir atıyla Başkent’ten pedala basan Türk bisiklet gezgini Gürkan Genç ...
Başkent’in şehir terası
“Başkent’in şehir terası” olarak anılan 50. Yıl Parkı, kış günlerinde de yoğun ilgi görüyor
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri