Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Mayıs 2010 Pazartesi - 07:27

Çakırcalı Efe ilk kez sahneye geldi

Yaşar Kemal’in ölümsüz eseri Çakırcalı Mehmet Efe’nin efsaneleşen öyküsünden ilk kez dans tiyatrosu olarak sahneye aktarılan eserin dünya prömiyeri geçtiğimiz günlerde Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleştirildi.

Çakırcalı Efe ilk kez sahneye geldi

Türküler ve deyişlere konu olan, Anadolu’da efsaneleşen Çakırcalı Mehmet Efe, bastığı yeri titreten sert adımlarıyla bale sahnesine geldi. Çakırcalı’nın yaşamının dans tiyatrosuna aktarıldığı “Çakırcalı Efe”nin dünya prömiyeri gerçekleştirildi. Yaşar Kemal’in 1972 yılında kaleme aldığı “Çakırcalı Efe”, Ankara Devlet Opera ve Balesi Birim Dans Tiyatrosu (BDT) Sanat Yönetmeni İhsan Bengier’in koreografi ve rejisiyle dans sahnesine geldi.
ESER BALE SAHNESİNE GELDİ
Müziklerini Cem İdiz’in hazırladığı eserde orkestrayı Şef Sunay Muratov yönetti. Dekor ve kostümlerini Gürcan Kubilay’ın hazırladığı eserin ışık düzeni de Emin Saraçoğlu’nun imzasını taşıyor. Eserde, Çakırcalı Mehmet Efe’yi Emre Onuk canlandırdı. Annesini Ayfer Alpan’ın, İzmir Valisi Kamil Paşa’yı Tufan Kaytmaz’ın, Fatma’yı Özge Kınıklı’nın sahneye getirdiği eserde, diğer rollerde Deniz Ertürk, Çağdaş Yurdakul, İhsan Bengier, Adnan Güllü, Göktürk Arıkan, Aslı Elat, Serhat Elat, İdris Aydın, Ali Cömert, Mert Türkoğlu, Handan Kırılmaz ve Ateş Selçuk yer aldı. Eserin bale sahnesine aktarılan metnini Ebru Saçar hazırladı.
BAŞROLDE 32 YAŞINDAKİ SANATÇI
Birim Dans Tiyatrosunun sahnelediği yapıtta, başrolde 32 yaşındaki bale sanatçısı Emre Onuk yer aldı. Bariton Tuncer Tercan’ın seslendirdiği “İzmir’in Kavakları”, “Efelerin Efesi”, “Çökertme” gibi türkülerle bezenen yapıtta, Çakırcalı’yı öldüren müfrezenin komutanı Albay Rüştü Kobaş rolünde anlatıcı olarak Çakırcalı’nın öyküsünü seyirciye aktarıyor.
ÇAKIRCALI MEHMET EFE KİMDİR?
“Çakıcı” olarak da tanınan Çakırcalı Mehmet Efe, 1872 yılında bugünkü İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Ayasuluğ Köyünde dünyaya geldi. Annesi Hatice, babası eski Zeybeklerden Çakırcalı Ahmet Efe idi. Babası eşkıyalığı bırakmasına rağmen zaptiye çavuşu Boşnak Hasan tarafından öldürüldü. Mehmet, henüz 11 yaşındaydı. Uzun süre tütün kaçakçılığı yaparak yaşamını sürdürdü. Bir zaman sonra Hacı Eşkıya’nın geçmişte kendisini bırakarak başka bir gençle kaçan karısını ve kaçtığı genci Ödemiş’teki evinde öldürdü.
HALK ÖYKÜSÜNÜ DESTAN YAPTI
Babasını öldüren Boşnak Hasan Çavuş tarafından yakalandı, mahkemede beraat etti. Çakırcalı’nın bir gün başına bela olacağını bilen Hasan Çavuş’un yıllar önce işlenen bir hırsızlık olayını da ona mal edip köyüne baskın düzenleyerek annesi ve diğer akrabalarına türlü hakaretlerle işkence yapması Çakırcalı’yı çileden çıkardı. “Çakırcalı Mehmet Efe dağa çıktı, Osmanlı gelip de yakalasın” diye Osmanlı’ya haber saldı. Halk arasında ün kazandı ve öyküsü destanlaştı.
İZMİR'İN KAVAKLARI TÜRKÜSÜ
Eserde, Çakırcalı Mehmet Efe’nin birlikte dağa çıktığı Kara Ali’nin idama gidişinde yaralı olduğu için onu kurtaramaması da dramatik bir şekilde işleniyor. Yapıtta Kara Ali’yi canlandıran sanatçı Serhat Elifer sahnede idam ediliyor. Eserin sonunda Çakırcalı Mehmet Efe’nin ölümü de hüzünlü biçimde sahneye geliyor.
EMEKLİ SANATÇIYA ÇİÇEK VE ALKIŞ
Çakırcalı’nın ölmesinden sonra sahneye ellerinde meşalelerle gelen sanatçılar, Çakırcalı için yakılan “İzmir’in Kavakları” türküsünü hep birlikte söylerken, Çakırcalı Mehmet Efe rolündeki Emre Onuk da sahnenin yüksek tavanına iple asılıyor. Onuk, böylece Efe’nin ruhunun göğe yükselmesini ve bir anlamda efsaneleşerek toplumsal hafızaya kazınmasını canlandırıyor. Çakırcalı Mehmet Efe eserinde rol alan İdris Aydın’ın prömiyerde emekli olacağı ilan edilerek tecrübeli sanatçı, seyircinin alkışları ve çiçeklerle yeni yaşamına başladı.

 
Öğrenciler sosyal güvenliği resimle anlattılar
 
Minik Berfin'den uluslararası başarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenciler sosyal güvenliği resimle anlattılar
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ankara İl Müdürlüğü, sosyal güvenliğin önemini ...
Etimesgut'ta Türk Sanat Müziği
Etimesgut Belediyesi’nin katkıları ile Elvankent Türk Sanat Müziği Topluluğu ...
"Yalancının Resmi" Ankara'da
Usta yazar Memet Baydur’un kaleme aldığı “Yalancının Resmi” adlı eser, ...
 
İçindeki sanat aşkı avukatlığı bıraktırdı
Sekiz yıl avukatlık yapan Emel Yalın’ın içindeki resim yapma isteği baskın ...
Pazar günü 20.00'de buluşalım
Kırılmaz, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Fosforlu Cevriye” müzikalinin de ...
Ankara'lı seymenler yoz kültüre dur diyecek
Ankara Kulübü 19 Mayıs Haftası dolayısıyla yapacağı "Taş Plakta Ankara ...
 
Festival sona eriyor!
13.yaşını kutlayan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, ...
Büyük Dünya Tiyatrosu Ankara'da
Silvano Torrieri'nin ''Büyük Dünya Tiyatrosu'' adlı tek kişilik gösterisi, Ankaralılarla buluştu.
'Mısralardan Nağmeler'
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası tarafından, ''Mısralardan ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri