Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
13 Ekim 2011 Perşembe - 09:24

Dağcılık tutkusu mesleğe dönüştü

Dağcılıkla uğraşan bir grup, kendilerine gelen bir teklifin ardından baraj yapımı, yüksek binaların montaj işi, rüzgar türbinlerinin tamir ve montajı gibi metrelerce yükseklikte yapılması gereken işleri profesyonel yöntemlerle gerçekleştiriyor.

Dağcılık tutkusu mesleğe dönüştü

KUZEY Endüstriyel Dağcılık Genel Müdürü Ertuğrul Melikoğlu,  “yamaç güvenliği” olarak tanımlanan iş kolunda hizmet  verdiklerini, yamaç güvenliğinin yüksek eğimli bir kayalık yamacın altında yapı,  yerleşim, sanayi tesisi ya da korunması gereken herhangi bir şeyin üzerine düşme  tehlikesi olan kayaların engellenmesini sağladığını söyledi.
Türkiye’de lideriz
Bu konuda dünyada belkide tek örnek olan bir uygulamayı geçtiğimiz ay  bitirdiklerini ve aşağıdaki inşaatın üstüne düşme riski taşıyan 2 bin tonluk bir  kaya bloğunu, 
İstanbulTeknik Üniversitesinin hazırladığı bir projeyle yerden 400  metre yükseğe sabitlediklerini anlatan Melikoğlu, yaptıkları işle 2 bin tonluk  kayanın bir 100 yıl daha yerinde durmasını garanti edecek kadar  güçlendirdiklerini bildirdi.
Melikoğlu, yamaç güvenliği ve kaya düşmelerinin önlenmesi konusunda  Ortadoğu ve Türkiye’de lider bir konumda olduklarını ifade ederek, bu işe başlama  hikayesini şöyle anlattı:
Yükseklik engel değil
“Bizler dağcılık organizasyonları yapan bir firmaydık. Bir gün bize  Konya Ermenek Barajı’nı inşa eden firmadan, yamaç güvenliği ve yüksekte çalışma  konularında birlikte çalışma teklifi geldi. Birkaç ay için gittiğimiz bu sahada  5,5 yıl çalıştık. Ermenek Barajı yaklaşık 250 metre derinliğinde çok dar bir  kanyona inşa edilmiş sıra dışı bir yapıdır. Bu tür yüksek yapıların inşasında  mutlaka can kaybı yaşanması büyük olasılık dahilinde bir durum. Ancak bu baraj  inşaatı, yaptığımız çalışmalar sayesinde ilk defa kaya düşmesi ve yüksekte  çalışmadan kaynaklı bir can kaybı olmadan bitirilen bir inşaat oldu. Çünkü ilk  defa böyle kayalık bir yere baraj yaparken bu kadar yaygın ve etkili bir biçimde  dağcılık hizmeti kullanıldı.”
Kendileri için işin yapılacağı yerin yüksekliği ve eğiminin herhangi bir  engel teşkil etmediğini, nerede ve ne tür bir uygulama yapılması isteniyorsa  yüksek güvenlik altında bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini, ancak bu uygulamanın  sportif dağcılıkla karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Melikoğlu, şöyle  konuştu:
“Bizim sınırlarımız yok. Erişim zorluğu çekilen her yere çıktık ve o işi  yaptık. Yapamayacağımız şeylerle karşılaşacağımızı da düşünmüyoruz. Bizim yegane  sınırımız, insan güvenliğini garanti edemediğimiz yerlerdir. Yoğun bir radyasyon  ya da kimyasal tehlike söz konusuysa, çalışacağımız yerin yakınında emniyet  sistemimizi kuracağımız sağlam mesnetler bulunmuyorsa orası bizim için sorun  olabilir ama yükseklik ve eğim önemli değil, her türlü yüzeyde erişme ve  çalışmanın çözümü var.
2009 yılında Türkiye’nin 4. büyük barajı olan Boyabat Barajı’nda başlayan  son derece geniş kapsamlı yamaç güvenliği çalışmamızla bu sektördeki tüm  rekorları kırdık. Sadece bu inşaatı çevreleyen yamaçlarda güvenlik sağlama adına  yapılan işler, bugüne kadar Türkiye’de bu iş kolunda yapılan işlerin tamamından  fazladır. Ancak, bunların yanı sıra doğal görünüme de çok önem veriyoruz.  Yaptığımız uygulamalar, doğaya minimum müdahale ile büyük yapısal çözümler  gerektirmeden yapılabilmesi sayesinde son derece çevreci bir çalışma  biçimidir.”

 
Ateş Kuşları dönüyor
 
Dişi hayvan kesimi yasaklanmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ateş Kuşları dönüyor
Yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere Antalya’ya giden Türk Hava ...
‘Ölüme bilete’ kapatma raporu
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Yaban ...
Katil koca tutuklandı
Gölbaşı’nda 26 yaşındaki eşi Hülya Sütçü’yü öldüren 30 yaşındaki Barış Sütçü tutuklandı.
 
Karşı şeride geçti ezildi
Beypazarı yakınlarında karşı şeride geçen otomobil, kamyonun altına girdi.
Yüzlerce kişiye sahtecilik davası
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “sahte araç fenni muayene işlemi yaptığı” ...
Ulaşım zammı yine mahkemelik
Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankara’da ulaşıma yapılan zam kararının ...
 
Takside banknot vurgununa dikkat
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, taksilerine binen ve ücret için “50 lira” ...
Kan kardeşten kültür merkezi
Türkiye ile Kore’nin kültür, spor ve eğitim alanındaki bağlantılarını ...
Ankara'da sanat buluşması
Bakır işlemeciliğinden keçeciliğe ağaç oymacılığından nalbantlığa kadar ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri