Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
25 Mayıs 2009 Pazartesi - 10:32

Dünya diken üstünde

Kuzey Kore nükleer deneme yaptı. Tepkiler çığ gibi artıyor.

Dünya diken üstünde

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin, "tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun" olduğunu söyledi.

Obama, yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore, doğrudan ve tehlikeli bir biçimde uluslararası topluma meydan okuyor. Kuzey Kore'nin tutumu, gerilimi artırıyor ve kuzey doğu Asya'da istikrarı baltalıyor" dedi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı haberlerinden endişe duyduklarını söyledi.
İnterfaks ajansının haberine göre Lavrov, Beyrut'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin bir nükleer patlama gerçekleştirdiği haberlerinden endişe duyduk" dedi.

Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı, daha sonra da bir de kısa menzilli füze denediği bildirilmişti.

Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine ABD, konuyu müttefikleriyle istişare ettiğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin müttefikleriyle istişarelere başladığı belirtildi.

Bu arada, Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerinden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasının “çok endişe verici” olduğunu açıkladı.

Ferrero-Waldner, ziyarette bulunduğu Tayland'da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin geçmişte nükleer denemede bulunmasının yarattığı uluslararası krizi de hatırlatarak, durumun çok endişe verici olduğunu söyledi.


MOSKOVA

Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde bir nükleer denemede bulunduğunu ilk doğrulayan Rusya, denemenin gücünün 10 ila 20 kiloton olduğunu bildirdi.
Rus Savunma Bakanlığı açıklamasında, nükleer denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğu ifade edilirken, Fransa Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasını kınadı.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Abu Dabi'de denizcilik konulu bir konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Kuzey Kore'den gelen haberin iyi haber olmadığını, teknik ve stratejik açıdan daha fazla bilgi beklerken bu denemeyi kınadıklarını" ifade etti.
Kuzey Kore resmi ajansı KCNA, başarılı bir nükleer deneme yapıldığını açıklamış, nükleer deneme ilk olarak Rusya tarafından doğrulanmıştı.

İNGİLTERE

İngiltere, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer denemede bulunduğu haberlerine, “BM kararının ihlali” açıklamasında bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Bill Rammell, Kuzey Kore'nin “başarılı bir nükleer denemede bulunduğu açıklamasının” ardından, bunun BM'nin Kuzey Kore ile ilgili 2006 tarihli kararının ihlali olduğu ifadesini kullandı.
Rusya ise haberden dolayı endişe duyduğunu duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine ilişkin bilginin endişe verici olduğu, bununla birlikte durumu incelemeye devam edileceği belirtildi.

SEUL

Kuzey Kore, yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'dan yapılan duyuruda, başarılı bir nükleer test yapıldığı ve bunun, ülkenin nükleer caydırıcılığını artırma yolunda bir adım olduğu bildirildi.

Duyuruda, “Nükleer test, patlayıcı gücü ve kontrol teknolojisi daha üst düzeye çıkarılmış güvenli bir nükleer denemeyi daha başarıyla yapmıştır ve bu denemenin sonuçları, nükleer silahların gücünün artırılmasında ve nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik problemlerin çözümüne katkı sağlamıştır” iddialarına yer verildi.

KCNA'da yer alan duyuruda nükleer denemenin, toprak bütünlüğünün, ülkenin, ulusun ve sosyalizmin korunmasına, barışın garanti altına alınmasına ve Kore yarımadası ile bölge güvenliğinin korunmasına katkı sağlayacağı da ileri sürüldü.

Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi.

Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi.

Bakanlık sözcüsü Kazuo Kodoma, “Uygun cevap kesinlikle verilecektir. Bunu BM Güvenlik Konseyinde yapmalıyız” diye konuştu.
Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

Tespit edilen sarsıntıya göre nükleer deneme, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusunda yapıldı. Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, merkez üssü, Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edilen sarsıntı 4,7 büyüklüğünde oldu.

KOSPI endeksi'nin Kuzey Kore'nin “başarılı” bir nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine yüzde 3,97 düşerek, 55,78 puan kaybettiği belirtildi.
Kuzey Kore ajansı KCNA'dan yapılan açıklamada, “Kuzey Kore nükleer caydırıcılık kapasitesini güçlendirme çerçevesinde başarılı bir nükleer deneme bulundu” denilmişti.

 
Kene kovar halı ilk defa Türkiye’de
 
Bakan ‘Hoşgörü’ dedi, partililer yumruklaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kene kovar halı ilk defa Türkiye’de
İngiliz bilim adamlarının geliştirdiği tekstil teknolojisiyle halıya kene, ...
Atatürk'ün düşüncesindeki T.C bayrağı
Osmanlı'dan, Cumhuriyet'e geçişte yazıdan hukuk sistemine kadar birçok ...
Annesinin kaleminden Atatürk'ün akrabaları
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın bağış belgesi, ailesi ile ilgili bilinmeyenleri ...
 
Güzel'den Bölücü Yaklaşıma Sert Tepki...
Eski Baknlardan Hasan Celal Güzel'in kaleme aldığı yazının tam metni şöyle...
Üretime darbe vuracak program asrın hatası olur
Askon'un, "Küresel Kriz Gölgesinde Türkiye ve Dünya Ekonomisi 2009" başlıklı ...
Atalay'dan 'Bedava Sabah' a yalanlama
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara'nın tüm kavşak noktalarında, yaya ...
 
Ankara’da Lula Silva rüzgarı
Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva, Ankara'da sempatik tavırlarıyla dikkat çekti.
Gökçek'ten Ankara metrosu itirafı
Melih Gökçek, Ankara'da metro hatlarının son durumları ile ilgili bilgi verdi.
Ucuza mı konuşmak istiyorsunuz?
Öğrenciler, kamu çalışanları, aileler ya da yurtdışına çıkanlar hangi ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri