Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SİYASET
21 Haziran 2011 Salı - 10:19

Erdoğan'la Osmanlı geri gelebilir

Amerikan Newsweek dergisi Niall Ferguson imzasıyla yayımlanan makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği analiz edildi

Erdoğan la Osmanlı geri gelebilir

Seçim meydanlarında 3. zaferini kazanan AK Parti batı dünyasının da dikkatlerini üzerinde topladı. Bugüne dek Türkiye siyasetine fazla ilgi göstermeyen The Economist, Time, The Guardian gibi dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinin tümü Mustafa Kemal Atatürk'den sonra ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kapaklarına taşıdı ve hakkında geniş makalelere yer verdi.

Amerikan Newsweek dergisinde yayımlanan Niall Ferguson imzasıyla yayımlanan makalede, "Türkiye'nin gücünü göstermesiyle birlikte, yakında yeniden canlanmış bir Osmanlı İmparatorluğu ile karşı karşıya kalınabileceği" yorumu yapıldı.

TÜRKLERİN OSMANLI RÜYASI GERÇEK OLABİLİR

Dergide Niall Ferguson imzasıyla yayımlanan, "Ortadoğu'nun Bir Sonraki İkilemi"başlıklı yazıda, "ABD'nin Büyük Ortadoğu'daki askeri varlığını azaltması noktasında, Cumhuriyetçi başkan adayları ile Başkan arasında mutabakat bulunduğu" belirtilerek, hiç kimsenin yanıtlamak istemediği sorunun ise ABD'nin buradan çekildikten sonra neler olacağı sorusu olduğu" kaydedildi. Yazıda, bu duruma ilişkin üç olası senaryodan söz edildi.

"Mutlu senaryo", ülkelerin ardı ardına Batı demokrasisini kucaklaması ve "kabus senaryosu", ya iç savaş ya da İslami devrimin ortaya çıkması olarak gösterilirken, üçüncü olası senaryonun ise "yeniden canlanmış bir Osmanlı İmparatorluğu" olduğu görüşü dile getirildi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 17'inci yüzyıla kadar elde ettiği topraklar ve kapladığı geniş coğrafyanın anlatıldığı yazıda, sonraki iki yüzyılda ise İmparatorluğun Balkanlar ve Kuzey Afrika'daki topraklarının büyük bölümünü kaybederek, "Avrupa'nın hasta adamı" haline geldiği ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında ise sona ererek, ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu belirtildi.

TÜRKİYE YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİ

Yazıda, yakın zamana kadar Türkiye'nin AB'ye katılıp katılamayacağı, hatta ne zaman katılacağı sorusunun sorulduğu, Türklerin ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği gibi bakışlarını tereddütsüz şekilde Batıya sabitlemiş göründüğü, "Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldiği 2003 yılından beri bu görüşün değiştiği" savunuldu.

TÜRİYE ATATÜRK ÖNCESİ DÖNEME DÖNEBİLİR

Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde okuduğu bir şiirden dolayı hapse atıldığı hatırlatılan ve şiirden alıntılar yapılan yazıda, "Açıkça görülüyor ki Erdoğan'ın arzusu, Türkiye'nin sadece agresif bir Müslüman değil, aynı zamanda bölgesel bir süper güç olduğu Atatürk öncesi döneme dönme yönünde" değerlendirmesine yer verildi.

MANEVRALARI BAŞARILI

Yazıda, "Başbakan Erdoğan'ın laikliğin kaleleri yargı, basın ve ordu karşısında kendi gücünü muhtemelen artıracak şekilde anayasayı değiştirmeye yönelik çabası, İsrail'in Gazze'de 'devlet terörizmi' uyguladığı yönünde giderek dozunu artırdığı eleştirileri, Arap Baharının sunduğu fırsatlardan istifade etmeye dönük, Suriye'yi ağır biçimde eleştirmesi, İran'ı kontrol altına alma çabası ve kendisini rol model olarak tanıtması gibi becerikli manevralarının bunu gösterdiği" yorumu yapıldı.

MUHTEŞEM SÜLEYMAN ÖRNEĞİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın yurt dışındaki ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapmasının tesadüf olarak görülemeyeceği kaydedilen yazıda, AK Parti'nin son seçimleri kazanarak üçüncü kez art arda iktidara gelmesinin de sürpriz olmadığı belirtilerek, "Ancak yine de Erdoğan'a daha yakından bakmaya ihtiyacımız var. Çünkü Erdoğan'ın, Türkiye'yi, Kanuni Sultan Süleyman'ın hayran kalacağı şekilde dönüştürmeyi hayal ettiğinden şüphelenmek için iyi nedenler bulunmakta" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan'ın, seçimden sonra yaptığı "balkon konuşması"nda, "İstanbul kadar Saraybosna kazanmıştır; İzmir kadar Beyrut kazanmıştır; Ankara kadar Şam kazanmıştır; Diyarbakır kadar Ramallah, Nablus, Cenin, Batı Şeria, Kudüs, Gazze kazanmıştır" ifadelerine atıfta bulunulan yazıda, "Erdoğan bir zamanlar demokrasiyi tramvaya benzeterek, 'Durağınıza geldiğiniz zaman, inersiniz' demişti. Eğer Erdoğan'ın liderliği altında istikamet Ortadoğu'da yeni bir Müslüman imparatorluğu şekline bürünürse, bir sürpriz bizi bekliyor olabilir" yorumu yapıldı.

 
Kale’de suç oranı azaldı
 
Jandarma kaçak akaryakıta geçit vermedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Neden AK Parti?" sorusu cevap bulacak
Başta AK Parti'nin vekil çıkaramadığı 3 il olmak üzere birçok kentte yapılan ...
Yeni Vekiller Ankara'da ev bulma telaşında
Genel seçimin ardından Ankara'ya gelmeye başlayan milletvekillerini, ev bulma telaşı sardı.
AK Parti Ankara'da %49'u gördü
İktidar partisi 12 Haziran'da Ankara'da yüzde 49,2'yi gördü
 
AK Parti'nin zaferi sürpriz olmadı
AK Parti’nin zaferiyle sonuçlanan 2011 Genel Seçimleri’nin Ankara ayağında ...
Başkent’ten Meclis'e 21 yeni vekil
TBMM’ye gönderdiği temsilci sayısı artan Ankara’nın 31 milletvekilinin ...
Ankara 2. Bölge ilçe ilçe seçim sonuçları
Ankara 2. Bölge'de kim ne kadar oy aldı?İşte ilçe ilçe sonuçlar;
 
Ankara 1. Bölge ilçe ilçe seçim sonuçları
Ankara 1. Bölgede ilçe ilçe sonuçlar, alınan oy oranları ve seçilen vekiller;
Başkentli sandığa koştu
Başkent’in yerel yöneticileri de kendi bölgelerinde oy kullandı. Büyükşehir ...
CHP'nin Ankara mitingini sel bastı
CHP'nin Tandoğan'daki Büyük Ankara Mitingi'ni yağmur vurdu. Akşam saatlerinde ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri