Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
8 Haziran 2011 Çarşamba - 09:36

HES karşıtı mücadelenin halkın gözünden belgeseli

Türkiye’nin birçok bölgesinde yürüyen HES karşıtı mücadeleleri anlatan Sudaki Suretler, bu akşam İnşaat Mühendisleri Odası’nda gala yapıyor.

HES karşıtı mücadelenin halkın gözünden belgeseli

Suları doğadan ve insandan koparan HES uygulamalarını, projelerini halkın gözünden, dilinden gösteren filmin yönetmeni Erkal Tülek, Ankara Hürriyet’e filmle ilgili açıklamalarda bulundu.
“HES’ler doğayı zora sokuyor. İlkin ağaç kesimleri; çok yoğun ağaç kesimleri gerçekleşiyor. Borular, kanallar ağaçtan korunmak isteniyor. Kilometrelerce kanal/boru boyunca civar kesimi gerçekleştiriliyor.
Balıklar ölüyor
Öte yandan suyun yatağının oynatılması, tünele, boruya hapsedilmesi nem dengesini değiştiriyor, iklimi ve dolayısıyla ormanı fevkalade olumsuz etkiliyor. Balık ölümlerini çok yerde görüyoruz, suyun içeriğinin, akış/yatak değişikliğine ve doğadan izole edilmesine bağlı olarak tümüyle farklılaşması söz konusu. HES’ler yenilenebilir enerji kaynakları olarak görülür hep. Fakat yenilenebilir tanımına oldukça ters bir durum var esasen ortada. Sistemin başından girenin su olmasına karşın sistemden su özelliğini yitirmiş bir sıvı/akışkan çıkıyor. Yenilenebilir olması sözkonusu değil. Zira çıkan tüm kimyasal yapısı değişmiş, güzergah boyunca toplaması gerekenleri toplayamamış bir sıvı artık.
Kuşlar göç ediyor
Diğer canlıların terk-i diyar etmeleri var. Sözgelimi Ordu-Melet çayında havzanın üstlerinden itibaren kilometrelerce ırmak yatağında damla su akmıyor ve ormanın içinde olmanıza karşın duyduğunuz (Efes, Didim, Milet gibi bölgelerde yaz sıcağında, kupkuru bir ortamda duymaya alıştığımız) sadece cırcır böcekleri. Hiç kuş sesi yok zira susuzluk kuşları havzadan göçüp gitmeye zorlamış durumda. Bu da tabii ekolojik dengede bir eksiklik veyahut kuşun avladığında bir fazlalık demek; bu zincirleme gidecek bir olgu.
Geri dönülemez tahribat
Öte yandan su yataktan sökülüp alındığı için veyahut Amasya’da olduğu gibi tellerle izole edilmiş açık kanallara alınmış olduğu için yaban hayatı yol güzergahları ve su ihtiyacı olumsuz etkileniyor. Yabani hayvan ölümlerinden bahsediyor köylüler. Sonuçta geri dönülemez tahribatlar var ama doğanın gücü, sermaye ona zarar vermeyi keser kesmez HES’i söküp atmaya ve oraya yeniden kendini kurmaya muktedir. Boruları, kanalları ve sair HES tekmilini doğa, serbest bıraksanız yok edecek güçte. Burada kilit olan suyun başını tutarak süreğen bir şekilde doğayı, doğal çevreyi ve insanı yükseklerden alçağa doğru zapt etmektir. Dilimizde bir deyim olan “suyun başını tutmak”, her anlamda istenilmektedir.
Bölge halkı farklı açılarla ve üsluplarda direniyor. Hukuki yol var; çokça davadan bahsetmek mümkün. Doğrudan müdahale ile önüne geçmek yolu var. Örgütlülük halkın direniş silahı elbette. Bir bilinç fevkalade etraflıca yerleşmiş: ‘Keşif, sondaj, kesim ve saire öncül iş başlarsa, HES de peşi sıra başlar.’ Dolayısıyla öncül çalışmaya başkaldırıdan ya da onu durdurmaktan bahsetmek bence yerinde olur. Zira bu Dersim’den Muğla’ya, Kastamonu’dan Artvin’e ortak strateji.”
Yöre halkı ihtiyaçları seve seve karşıladı
“GİTTİĞİMİZ her yerde yemek, yatak gibi hemen hemen tüm gereksinmelerimizi, yöre halkı seve seve, hiç yük hissettirmeden çözdü. Küçük fısıldaşmalarla tüm eşgüdümü yapıp bize hep sonucu bildirdiler diyebiliriz. Hepsine minnettarız. İnşaat Mühendisleri Odası ve Renas Yapım filmin yapımcılarıdır. Büyük özveriler sözkonusu? Öte yandan arşiv görüntü, ses kaydı, 
haber küpürü gibi birçok malzemeyi çekimlerde ve sonrasında bize sağladı halk. Oralardaki direnişler gibi kolektif bir film oldu filmimiz.”
12 bin km yol gittik
FİLM çekimleri Türkiye’nin dört bir yanında yapıldı diyebilirim. Yaklaşık 12 bin km yol gittik belgesel için. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Muğla, 
Antalya ve Dersim’de çekim yaptık. Türkiye’nin her yerinde var HES ve biz de mümkün olduğunca çok yere gitmeye çalıştık.

 
Ankara'nın canlanması için
 
6 bin litre kaçak motorin yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'nın canlanması için
Ankara’nın ilk büyük otellerinden Dedeman, 45 yaşına girdi. Otel müdürü ...
Başkent kabuğunu kırıyor
Ankara’nın kendi kabuğunu kırmaya başladığını, bundan sonra yüksek nitelikli ...
Dev adam çivi bekliyor
Dünyanın en uzun adamı olarak Guinnes Rekorlar Kitabına giren Sultan Kösen, ...
 
Kaçak akaryakıt operasyonu
İl Jandarma Komutanlığınca yapılan istihbarı çalışmalar sonucunda, Ankara-D750 ...
100. Yıl Çarşısı’nda asansör eziyeti
Ulus 100. Yıl Çarşısı’nda sık sık bozulan asansör ve yürüyen merdivenler esnafı mağdur ediyor.
Ekmek almaya gitti bir daha dönmedi
Evden “Ekmek almaya gidiyorum” diyerek çıkan dört çocuk annesi 40 yaşındaki ...
 
iş kazalarını önlemek için işçilere el kitabı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ölümlü iş kazalarının üçte birinin ...
Ankara'nın 2. büyük camisi ibadete açıldı
Kocatepe Camisinden sonra Ankara’nın en büyük ikinci camisi olan Keresteciler ...
Halk Ekmek’ten çavdar ekmeği
Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, kanda kolesterolü yüksek olanlar ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri