Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
13 Nisan 2012 Cuma - 11:00

Kalecik suyunda çıktı arsenik çıktı

Kalecik’e bağlı Gökçeören köyünün içme suyunda normal değerin yedi katı arsenik tespit edildi. Su ile ilgili kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini belirten köylülerin suyu kullanmaya devam ettikleri ortaya çıktı.

Kalecik suyunda çıktı arsenik çıktı

KALECİK’e bağlı Gökçeören Köyü’nde arsenik paniği yaşanıyor. Köyün içme suyunda yapılan analizde 10 olması gereken arsenik değeri 73 çıktı. Su ile ilgili kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini belirten köylülerin suyu kullanmaya devam ettikleri ortaya çıktı. Köyde tek su kaynağı bulunduğunu belirten köy halkı her türlü ihtiyaçları için bu suyu kullandıklarını söyledi. 

Yıllardır aynı su

Köyde kanser oranının yüksek olduğuna dikkat çeken köylülerden Olcay Demir, “Kendi kendimizi zehirliyormuşuz haberimiz yok. Hiç kimse bize bununla ilgili bir şey söylemedi. Bizde birbirimizden duyarak haberdar olduk” dedi.
Arsenik olayının ortaya çıkmasının ardından sağlık ocağına başvurduklarını belirten Köy Kalkınma Kooperatifi çalışanı Hilmi Aydoğan yıllardır aynı suyu kullandıklarını söyledi. Kendilerine suyu kaynatmadan içmeyin denildiğini kaydeden Aydoğan şöyle konuştu: 

Kaynatmadan içmeyin

“Suyun kaynağının tam olarak nereden geldiğini bilmiyoruz. Bana göre kaynaktan gelen su kar sularıyla çoğalma yaptı. Bölgede bulunan madenlerin karışımıyla bu oran arttı. Köy olarak herkes bu kaynaktan gelen suyu içiyor. Şebekeye köyün en üstünde bulunan depodan su dağılıyor.  
Biz bu arsenik olayını ilk duyduğumuzda arkadaşlarımız aracılığıyla sağlık ocağına sordurduk. Bize yüzde 80 arsenik var dediler. Suyu kaynatmadan içmeyin denildi. Bize verilen bilgi bu. Bizde bunu duyduktan sonra eşimize dostumuza içmeyin dedik. Şu anda da içmiyoruz. Ancak halen suyu kullananlar ve içenler var. Çeşmenin başına gelip su alan vatandaşları uyarıyoruz. Ancak bilmedikleri için umursamıyorlar. Artık suyu Kalecik’ten getirmeyi düşünüyoruz. Bugüne kadar suyla ilgili hep iyi şeyler söyleniyordu. Bu sene bizde bunu ilk defa duyduk.”

25 yıl önce tahlil

Köyde üç dönem muhtar olarak görev yapan 90 yaşındaki İzzet Yılmaz köylerinde daha öncede buna benzer sorunların yaşandığı bilgisini verdi. Yılmaz, “Yaklaşık 25 yıl önce yine tahlil yaptırdık. O zaman Az Tepe diye adlandırılan suyun içilemeyeceği şu an kullanılan Ilıca adlı suyun içilebileceği söylendi. Biz de Az Tepe suyunu iptal ettik, kullanmadık” dedi.


HER EVDE kanser var

Kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini ifade eden köylülerden Olcay Demir, suyun içme suyu olarak kullanılmasının yanı sıra diğer işlerde de kullanıldığına dikkat çekti. Köylüyü bilgilendirecek herhangi kapsamlı bir açıklama yapılmamasından yakınan Demir şunları söyledi: “Vatandaşları bilgilendirme yok. Kendi kendimizi zehirliyormuşuz haberimiz yok. Hiç kimse bize bununla ilgili bir şey söylemedi. Bizde birbirimizden duyarak haberdar olduk. Çeşmenin başına bir bilgilendirme yazısı asılsaydı, köylünün haberi olurdu. Bu olayı duyduktan sonra su içemedim. Ancak el mahkum başka alternatif kaynağımız yok. Tekrar bu suyu içmeye mecburuz. Şu anda korkudan içemiyoruz. Çevre köylerden bile herkes gelip buradan su götürüyor. 80 kilometrelik yoldan su için gelenler var. Sadece içmemekle engellenebileceğini sanmıyoruz. Bu sudan sebze meyveler sulanıyor. Hayvanlar bu sudan içiyor. Buda büyük bir tehlike oluşturuyor. Ayrıca köyümüzdeki her evde kanser var. Kanser oranı çok yüksek. Diğer hastalıklarında nedeni belki budur ancak bilmiyoruz.”

İçecekler alternatif yok

KÖY muhtarı Cemal Gürdal Yaşasınoğlu su ile ilgili gerekli girişimlerde bulunduklarını sorunun çözüleceğini söyledi.  Köylülerin bilgimiz yoktu şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne süren muhtar Yaşasınoğlu şöyle konuştu: 
“Arsenik yüzde 70’lerin üzerinde. Gerekli yerlerde girişimlerde bulunduk. Arıtma ile ilgili proje hazırlandı. Köyümüze biyolog gelerek inceleme yapacak. Kaymakamımızla da görüştük. Bizim şu anki sudan başka bir suyu kullanma gibi bir imkanımız yok. Mutfakta banyoda biz bu suyu mecburiyetten kullanıyoruz. Köylülere bilgi verdik yalan atıyorlar. Hatta levha astık onunda kaldırıldığını gördük. Bu suyu içecekler başka yolu, alternatifi yok. Sorunun çözümü için çalışılıyor.”

 
Augustus ve Ak Medrese dünya mirası olmalı
 
BETUYAB seçiminde yola devam kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Augustus ve Ak Medrese dünya mirası olmalı
Augustus Mabedi ve Ak Medrese’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne ...
Gölbaşı polisinden renkli kutlama
TÜRK Polis Teşkilatı’nın 167. kuruluş yıldönümü Gölbaşı’nda çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Göl-Der’den doğa yürüyüşü
GÖLBAŞI İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği (Göl-Der), Turizm ...
 
Kursiyerlere belge öğretmene buzdolabı
ELMADAĞ Halk Eğitim Merkezi (HEM) Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle, ...
Ankara'da radyoaktif madde paniği!
Ankara'da 2 cam tüp içerisinde nükleer silah yapımında da kullanılan 500 ...
Umut yapılacak olan ihalede
Ankaralıların merakla beklediği Eskişehir Yolu üzerinde yarım kalan ve ...
 
Zihni sinir projeler yarıştı
Bu Benim Eserim yarışmasının Ankara finalinde minik mucitler birbirinden ...
Feci kazada 4 kişi yaralandı
Polatlı’da koyun yüklü kamyon ile minibüs çarpıştı. İki aracın da hurdaya ...
Neşe-i Muhabbet son kez sahne alacak
GEÇEN hafta İstanbul’daki Neşe-i Muhabbet adlı Alaturka Gösteri’de Bülent ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri