Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
31 Ekim 2011 Pazartesi - 09:32

Kışa girerken doğalgaz uyarıları

Doğalgaz kullanılan binalarda tıkalı olan, kurala uygun yapılmayan veya başka nedenlerle iyi çekmeyen bacalar, atık gazı içeri verdiği ve ölümle de sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açabiliyor.

Kışa girerken doğalgaz uyarıları

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, doğalgaz kullanılan binalarda bacanın hayati önem taşıdığı belirtilerek, tıkalı olan, kurala uygun yapılmayan veya başka nedenlerle iyi çekmeyen bacaların, atık gazı içeri verdiği ve ölümle de sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açtığına dikkati çekildi. 
Ekiplerin müdahale ettiği zehirlenmelerin büyük çoğunluğunun, bacanın atık gazı geri vermesinden kaynaklandığı belirtilen açıklamada, merkezi sistem olmayan yerlerde, bacası duvardan direkt atmosfere çıkarılan ve atık gazı dışarı verirken temiz havayı içeri alan hermetik kombi ve şofbenlerin tercih edilmesi gerektiği ifade edildi. 
Açıklamada, merkezi sistem olan yerlerde ise baca konusuna özel önem verilmesi gerektiği vurgulanarak, şu uyarılarda bulunuldu: 
-Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi itfaiyeye mutlaka temizlettirilmeli. 
-Bacalar, sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı paslanmaz çelikten yaptırılmalı. 
-Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı. 
-Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli. Sensörler söktürülmemeli çünkü sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser. 
-Baca fileksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, bu malzemeler 2 yılda bir yenilenmeli. Bacaya bağlanması gereken cihaz bağlantı fileksleri, kesinlikle pencereden veya kapıdan dışarı uzatılmamalı. Bu şekilde atık gaz dışarı atılamaz ve zehirlenmeye yol açar. 
-Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan menfez (ventilasyon) yoksa mutlaka taktırılmalı; gazete, perde ve benzerleriyle üstü kesinlikle kapatılmamalı ve atmosfere direkt açık olması sağlanmalı. Balkonun cam, PVC gibi malzemelerle kapatılması halinde, menfez atmosfere doğrudan açık olacak şekilde monte ettirilmeli. Menfez, cihazdaki doğalgazın tam yanma sağlayabilmesi için gerekli olan temiz havayı sağladığı gibi, baca atık gazı geri verdiğinde temiz hava teminini sağlayarak, zehirlenmeye maruz kalan kişinin hayatta kalabilmesi için zaman kazandırır. 
-Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere; büyüklükleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi yerlere kurdurulmamalı. 
-Ters rüzgara karşı bacalara şapka taktırılmalı. 
-''İzinsiz bağlantı yaptırmayın''- 
Başkentgaz açıklamasında, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, yine çoğunlukla izinsiz bağlantı yapılan yerlerde yaşandığına işaret edilerek, doğalgaz projelerinin ve tesisatlarının, Başkentgaz'dan sertifika almış yetkili firmalara yaptırılması istendi. Yetkili firmaların listesinin, Başkentgaz'ın ''www.baskentdogalgaz.com.tr'' internet adresinde yer aldığı ifade edildi. 
Sadece mutfak aboneliği olan yerlere, Başkentgaz'dan onay almadan, projesiz kombi ve şofben bağlatılmaması istenen açıklamada, proje onayı, test ve muayene raporu alınmadan cihazların açılmaması gerektiği vurgulandı. 
Kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme gibi doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırılması halinde Başkentgaz'a bilgi verilmesi ve onay almadan hiçbir tadilat yaptırılmaması gerektiği kaydedildi. 
Açıklamada, doğalgaz cihazlarına yetkili servislerce yılda bir kez bakım yaptırılmasının önemine de değinildi. Açıklamada, ortamda çürük sarımsağa benzer bir koku hissedildiğinde, ortam dışına çıkılarak Doğalgaz Acil'in Alo 187 numaralı telefonunun aranması; ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarının kapatılması, pencerelerin açılması, yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir alete dokunulmaması ve ortamda cep telefonu kullanılmaması gerektiği bildirildi.

 
Ankara’yı cadılar bastı
 
Feci kaza: 4'ü ağır, 14 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotive çifte darbe
Döviz kurlarında yakın zamanda yaşanan aşırı hareketlilik ve Özel Tüketim ...
Kurbanı ehline kestirin uyarısı
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu ...
Sigortacılıkta en büyük risk doğal afetler
Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC ile Finansal Yenilik Etüt Merkezi’nin ...
 
Havadan da denetleyin
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, Kurban Bayramı’nda ...
Vendetta maskesiyle füze kalkanı eylemi
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Mazlumder) ...
TEMAD’ın yeni genel başkanı Ahmet Keser
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’nin (TEMAD) yapılan Genel Kongresinde ...
 
Kontrolsüz ağrılara akupunktur çözümü
Migrenden, tüp bebek tedavisine, diyabetten, astıma bir çok alanda tamamlayıcı ...
Ambulans sesleri bomba paniği yaşattı
Ankara Milli Müdafaa Caddesi Başbakanlık yanında, yolcu dolmuşu ve 3 otomobilin ...
Ulus'ta eli sopalı biri
Ulus’ta eli sopalı bir kişi araçlara saldırarak sürücülerden para almaya ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri