Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>GÜNDEM
7 Mayıs 2013 Salı - 10:23

Mavi At Kafe yenileniyor

ANKARA GAZETESİ / Şizofreni hastalarının iş ve sosyal yaşama kazandırılması için dört yıl önce açılan Mavi At Kafe’nin kültür yaşam ortamı yenilendi. Bir yandan üretim sürecine katılırken, diğer yandan rehabilite olan şizofreni hastaları artık kafede ikinci el eşyaları da satacak.

Mavi At Kafe yenileniyor

ANKARA / Şizofreni Dernekleri Federasyonu tarafından yaklaşık dört yıl önce kurulan ve işletilen Mavi At Kafe’nin kültür yaşam ortamı, Kafes Fırın’ın desteğiyle tazelenerek yoluna devam ediyor. Şizofreni hastalarının çalıştığı kafede, ikinci el giysiler, takılar, kitaplar satışa sunuluyor.
Şizofreni kavramını merkeze alan bir kaynaşma ortamı yaratarak, damgalama ve ayrımcılığa meydan okuduklarını belirten Mavi At Kafe işletmecisi Meral Taşkent, “Şizofreni hastalarına iş ve ruhsal iyileştirim olanağı sağlayarak
normal insanların hastalarla doğrudan temas etmelerini sağlamak amacıyla dört yıl önce açıldık. Kafede, bir kafede sunulan hizmetlerin hemen hepsi bir hasta yakını ve bir hizmet sektörü işçisi eşgüdümünde hastalar tarafından sunuluyor” dedi.

KAFE DEĞİL REHABİLİTASYON MERKEZİ

Evine kapanan, hayata küsen, özgüvenini kaybeden hastaların birçoğunun kafede çalışmaya başladıktan sonra meslek sahibi olduğunu ifade eden Taşkent, şunları söyledi:
“Burayı kurarken en büyük amacımız, şizofreni hastalarını çalıştırarak insanlarla bir araya gelmelerini sağlamaktı. Evinden hiç çıkmayan çocuklar, buraya gelip insanlarla iletişim kurmaya başladı. Rehabilitasyon merkezi görevinin yürütüldüğü bu mekan sayesinde çocuklarımız sınavlara girme güvenini kazandı ve meslek sahibi oldu. Son derece zeki olan şizofreni hastalarını topluma kazandırmak amacıyla yürüttüğümüz zorlu çalışmaların olumlu dönüşlerini gördüğümüzde mutlu oluyoruz.”

AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kafede gönüllü olarak çalışan Meral Gökçek de, yaşadıkları maddi sıkıntılara değindi. Mavi At’ın bağımsız bir kuruluş olduğunu ve devletten destek görmediğini vurgulayan Gökçek, şöyle devam etti:
“Maddi imkansızlıklar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana kendi imkanlarımızla ayakta kalmaya çalıştık. Çocukların gelişimi için düzenlediğimiz bir kermeste, kültür yaşam ortamımıza yeni bir değer kazandırabileceğimizi fark ettik. Kafes Fırınları’nın sahibi Rezzan Şüküroğlu’nun desteğiyle mekanımızda, ikinci el eşyaları satışa sunduk. Satışlardan elde ettiğimiz gelirleri, çocuklarımız için kullanmaya devam edeceğiz.”

DÖRT YILDA 28 HASTA

Çocuklarının şizofreni hastası olduğunu belirten ikili, şizofreninin korkulacak bir hastalık olmadığını söyledi ve aileleri de şizofreni hastası çocuklarını toplumdan soyutlamamaları konusunda uyardı. Kendi çocuklarının da kafede çalıştığını belirten Taşkent ve Gökçek, “Mekan, hastalar açısından, düzenli çalışma saatlerine uyma, kendine bakım, iletişim ve sorun çözme becerisi kazanma, ekip içi dayanışma ve birbirinden öğrenme gibi çok sayıda fayda sağladı. Bu faydalar hastaların günlük yaşamlarına da yansıdı, alevlenme oranları azaldı, yaşam kaliteleri arttı. Kafede dört yıl boyunca 28 hasta çalıştı. Bu hastalardan ikisi engelli kadrosu hakkından yararlanarak kamu kuruluşunda, ikisi ise özel sektörde çalışmaya başladı” dedi.ANKARA /

 
 

 
Dünyanın öykücüleri Başkent’te buluştu
 
İş dünyasını buluşturan düğün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATO’da ilk raunt bitti
ANKARA GAZETESİ / ATO’yu üç yıl boyunca temsil edecek 187 meclis üyesi ...
Twitter’da takipçi artırmanın bilimsel taktikleri
ANKARA GAZETESİ/ ABD’li uzmanlar Twitter’da takipçi artırmak için ”Kendinizden ...
Bisikletli gelin konvoyu
ANKARA GAZETESİ / Ankara Perşembe Akşamı Bisikletçileri üyesi Murat Yumrutaş ...
 
Yapracık’ta sıkıntı çok
ANKARA GAZETESİ / TOKİ Yapracık Konutları 6'ncı Etap sakinleri, "Ekim ...
Eymir yolu korku dolu
ANKARA GAZETESİ / Ankaralıların gözde mekanlarından Eymir Gölü'ne giden ...
Merdiveni yürüttüler
ANKARA GAZETESİ / Çalışmayan yürüyen merdivenler ve engelli asansörlerine ...
 
Otomobil Kızılırmak’a düştü: 1 ölü, 3 yaralı
ANKARA GAZETESİ / Kayseri-Ankara karayolunda 06 NC 145 plakalı otomobilin ...
Cinsel içerikli kartvizite tepki
ANKARA GAZETESİ / Başkent’te son zamanlarda kaldırım ve üst geçitlere ...
Festivalde mutluluğa evet diyecekler
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediyesi, her yıl düzenlediği toplu nikah ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri