Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
2 Mayıs 2009 Cumartesi - 10:15

Milli Görüş takviyesi

Erdoğan, neden Arınç, Ergin, Ergün ve Yıldız’ı kabineye taşıdı?

Milli Görüş takviyesi

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aylardır beklenen kabine revizyonu nihayet gerçekleşti. Siyaseti, bürokrasiyi ve hatta TBMM’yi kilitleme noktasına gelen “revizyon” beklentisini kabinesindeki 17 ismi koruyarak “kısmen” karşılayan Erdoğan, devlet bakanlığı sayısını bir artırdı. Kabinede koltuk sayısı 26’ya yükselirken, biri parlamento dışından olmak üzere 9 yeni isim bakan oldu.

Kulislerde Erdoğan’ın bu değişiklikte, parti içi dengelerden çok dış dengeleri dikkate aldığı yorumu yapıldı. SP’nin son seçimde oyunu yükseltmesi ve Abdullatif Şener’in yeni parti kurma çalışmaları kabineye şekil veren iki ana faktör olarak yorumlandı.

9 Milli Görüşçü bakan

Kabineye yeni giren 9 isimden 4’ü; Bülent Arınç, Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Taner Yıldız Milli görüş kökenli isimler olarak dikkat çekti. AKP’nin Milli Görüş kanadında yer alıp, bakanlık titrini koruyan Ali Babacan, Faruk Çelik, Beşir Atalay, Binali Yıldırım ve Veysel Eroğlu ile birlikte kabinedeki “Milli Görüşçü” sayısı 9’a yükseldi. Milli Görüş’ü temsil eden Nihat Ergün ve Taner Yıldız ile birlikte kabineye “modern sakallı” iki isim de girmiş oldu. TBMM Başkanlığı dönemindeki sert çıkışlarıyla tanınan Arınç’ın Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girmesi, muhafazakar kimliğin ön plana çıkartılmasının yanısıra, “Erdoğan’ın tek adam imajını törpüleme çabası” olarak da yorumlandı.

Koltuğu da kaybettiler

Erdoğan’ın revizyon listesini açıklarken, “Kabine dışında kalanlar başarısız, hatalı olarak yorumlanmasın” vurgulamasını yapmasına karşın, koltuklarını kaybeden bakanların çoğunun yerel seçimlerde bölgelerinde başarısız isimler olması dikkat çekti. Belediye başkanlığını DSP’nin aldığı Ordu Milletvekili Enerji Bakanı Hilmi Güler, CHP’nin ipi göğüslediği Antalya Milletvekili Adalet Bakanı M. Ali Şahin, CHP’nin belediye başkanlığını kazandığı Mersin Milletvekili Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, DTP’nin zaferini ilan ettiği Van Milletvekili Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile DSP’nin Belediye Başkanlığı’nı aldığı Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan kabine dışında kaldı.

‘Kazan-kazan’ politikası

Revizyon öncesi kulislerde Gül’ün, Atalay’ın İçişleri’nde ve Babacan’ın da Dışişleri’nde kalmasını istediği, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’ı da Enerji Bakanlığı için önerdiği, Erdoğan’ın ise Dışişleri Bakanlığı’na Prof. Davutoğlu’nu getirmek istediği konuşuluyordu. Atalay’ın yerini koruyup, Yıldız’ın Enerji Bakanlığı’na getirilmesi, buna karşılık Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı yapılması, Gül ile Erdoğan’ın revizyon pazarlığında “kazan-kazan” politikası yürüttükleri yorumlarına yol açtı.

Erdoğan beklendiği gibi kadın bakan sayısını artırdı. Ancak bakan olması beklenen Fatma Şahin’ in yerine, AKP Kurucu Kadın Kolları Başkanı, Denizli Milletvekili Selma Kavaf’ı tercih etmesine AKP’liler de “büyük sürpriz” dedi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise Cumhuriyet tarihinin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı oldu. Çubukçu’nun, 3 AKP hükümetinde de yer alan DYP kökenli Çelik’in yerini alması da ikinci sürpriz oldu. Bu arada ANAP kökenli Murat Başesgioğlu da gidenler arasında yer aldı.

YENİ BAKAN’A SAKAL SORUSU

Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na atanan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, TOBB’un resepsiyonuna katıldı. Yıldız, resepsiyonda bir gazetecinin, “Kabinenin sakallı bakanı sizsiniz. Sakalınızı kesmeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine gülümseyerek, “Öyle bir gündem yok... Gündem enerji” yanıtını verdi.

 
Bölücülere Hava harekatı
 
'AKP çekirdeği ile çıktı'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat şahin 2 Mayıs 2009 Cumartesi 12:51

Ya bu tür haberleri gereksiz buluyorum. Ne milli görüşü, adamlar ABD ve AB'nin dediğinin dışına çıkmıyor siz milli görüşten bahsediyonuz. Yapmayın bunu. Saf müslümanları da böylece onların yanına iteklemeyin.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bölücülere Hava harekatı
Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde ...
Tunceli'de hain pusu
Tunceli'nin merkez Eğriyamaç Köyü yakınlarında uzaktan kumandalı bombanın ...
Fakültede katliam
Azerbaycan'da iki kişinin Devlet Petrol Akademisinde ateş açması sonucu ...
 
Çiçek’in Gökçek’ten arsa ricası
İddianamede Çiçek’in, Gökçek’ten Lütfullah Kayalar’ın arsası için “aracı” ...
Genelkurmay'dan açıklama
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda ...
H. Sami Türk'e canlı bomba saldırısı
Ankara'da, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk'e yönelik saldırı girişiminde ...
 
AKP'den 'seçim analizi' raporu
AKP, 29 Mart yerel seçimlerine yönelik analizini tamamladı. İçişleri ...
9 askerimiz şehit!..
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un basın toplantısı düzenleyeceği ...
Canlı bomba alarmı
Sürdürülen operasyonlarda büyük darbe yiyen terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'in ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri