Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2018 Cumartesi - 15:52

Mücbir sebepler hariç BES'ten çıkış olmasın

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek “Mücbir sebepler ve asgari ücretliler dışında, otomatik katılımla BES’e dâhil olanlara 56 yaş şartı getirilmeli. Böylece tasarruflarımız çok hızlı artar” dedi.

Mücbir sebepler hariç BES ten çıkış olmasın

Türkiye'de bireylerin yaşlılık dönemlerinde daha rahat yaşamaları ve ülkenin tasarruf oranlarının yükselmesi için hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyümeye devam ediyor. BES'e gönüllülük esasıyla katılanların sayısı yaklaşık 8 milyonu buldu. OKS ile ise, 5 milyon 441 bin kişi girdi. Böylece toplam rakam 13,5 milyona yaklaştı. 2013'te devlet katkısının gelmesi ve 2017'de Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) devreye girmesiyle birlikte, sistemde biriken toplam fon tutarı da 90 milyar 500 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakamın sadece yüzde 4,8'i, yani 4 milyar 200 milyon TL'si OKS'den geldi. Bilindiği gibi 2017'de, kademe kademe bin ve üzeri personel çalıştıran, 250-999 arası çalıştıran ve 100-249 arası çalıştıran şirketler sisteme katılmıştı. Bu yıl ise önce 50-99 arası personele sahip işletmeler OKS'ye dahil oldu. 2018'in ikinci yarısında da sıra, 10-49 arası eleman çalıştıranlara geldi.

Süreç devam ederken problemler de yaşanmıyor değil. Sektörde, özellikle de faizsiz fonlarda önemli bir konumda bulunan Katılım Emeklilik'in Genel Müdürü Ayhan Sincek, ‘cayma hakkı' konusunda önemli bir takım düzenlemelerin yapılmasının faydalı olacağını belirtiyor. Sincek, şunları söyledi: OKS'de bugün, yüzde 60'lara yakın bir çıkış söz konusu. Şu anda bu caymaların önüne geçmemiz lazım. Bunun için sisteme bir giren, 56 yaşına kadar kalmalı. Tabii ki vatandaşa da nefes aldıracak bir düzenlemeye gidilebilir. Ölüm, iflas, hastalık gibi mücbir sebeplere imtiyaz tanınabilir. Asgari ücretle çalışanlara da mecburiyet getirilmeyebilir. Onlar isterlerse katılır, aldıkları ücretin yüzde 3'ü değil de, yüzde 1'i ile olabilir mesela... Bunların haricinde OKS'ye girenlerin, burada kalıcı olması sağlanmalı. Gelişmiş ülkelerdeki uygulama da böyledir. Bir de işveren katkısı... Bu da çok önemli. Tabii ki son dönemde yaşanan gelişmelerden dolayı işverenlerin maliyeti önemli ölçüde artmıştır. Bir de OKS'ye katkı için bütçe ayırması zor olabilir. Ancak kademeli bir şekilde, zamana da yayarak işverenlerin yüzde 1 civarında katkı sağlaması çok faydalı olur. Bu iş başarıya ulaşacaksa, ancak böyle olur...”

Küçüklerde fire oranı fazla
Bu yıl 100 ve daha altında çalışanlara sahip şirketler OKS'ye dâhil oluyor. Burada da bir takım sıkıntılar mevcut... Ayhan Sincek, “Personel sayısı az, küçük şirketlerde insan kaynakları birimi bulunmuyor. Muhasebe kayıtları dışarıdan bir şirket tarafından tutuluyor. Hâl böyle olunca OKS'ye katılamıyorlar. Farkında değiller, uğraşamıyorlar. İş biraz da bize patladı. Başaramayan yüzlerce şirketle uğraşıyoruz. Kurduğumuz programla OKS uygulamalarını yürütüyoruz. Şu anda 10-49 çalışan bandındayız ki, bir önceki 50-99 bandından daha OKS'ye girmeyenler var. Şirketler küçüldükçe fire oranımız artıyor, bugün yüzde 30 civarında fire var” diye konuştu.

Dalgalanma çok tetiklemedi
Caymaların bir sebebi de, o an paraya ihtiyaç duyulması... Katılım Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Salih Çetinkaya “OKS, rahat 8 milyon insana dokunmuştur. Girmeler, çıkmalar fazla. Ancak son yaşanan dalgalanmaya rağmen, çıkışlar fazla artmadı. Normalden yüzde 8 daha fazla bir çıkış gözlemledik. Bunda nakde sıkışmalar etkili. Ya bir taksidini, borcunu ödeyecek, ya ihtiyacını karşılayacak, ya da bir işini görecek. OKS'deki birikimini kullanıyor. Bu da önemli, çünkü o para yine ekonomiye dönüyor, içeride bir iş görülüyor” dedi. Ayhan Sincek de, yüzde 8'lik bir artışın, yaşanan türbülansa kıyasla önemli olmadığını söyledi.

 
Ringde Büşra Işıldar, Avrupa şampiyonu oldu
 
Danıştay anayasayı alenen çiğnedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afrika dopingi
Türkiye-Afrika II. Ekonomi ve İş Forumu haftaya düzenlenecek. 49 Afrika ...
TPF "Yerli Üretim, Yerel Marketten Alınır" kampanyasını başlattı
Alışverişte yeni bir dönemi başlatacak olan "Yerli Üretim" yönetmeliğine ...
Hazine ve Maliye Bakanlığından dövizli sözleşmelere ilişkin açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz üzerinden yapılan sözleşmelerin Türk ...
 
Son dakika... Bakan Albayrak'tan büyüme değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2. Çeyrek büyüme rakamlarının ...
SGK'dan büyük kolaylık!
Vergi dairelerinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) borçlar dolayısıyla ...
Halkbank’ta 39 dakikalık bilmece
Önceki gece Türk bankacılık tarihinde görülmemiş bir olay yaşandı. Halkbank’ın ...
 
Bakan Varank’tan genç girişimcilere müjde
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 100 Günlük Eylem Planı'nda ...
Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni tedbir paketini açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulanan aksiyon planı kapsamında reel sektörün ...
İş dünyasının çıkış yolunda 'bilen teknolojiler' var
Bilişim Zirvesi'18, başta yapay zekâ ve robotik olmak üzere yeni nesil ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri