Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Mart 2010 Cumartesi - 11:54

Mucize buluşa büyük destek

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nin (UNAM), iyileşemeyen yara ve yanıkların tedavisi için geliştirdiği nanoteknoloji tabanlı yeni malzemeye tıp dünyasından destek geldi.

Mucize buluşa büyük destek

ÖNÜMÜZDEKİ yıllarda nanoteknolojinin sağlık alanında önemli gelişmelere imza atacağını belirten uzmanlar, “Nanoteknoloji, her alanda yeni bir çığır açtı. Geliştirilen yeni yöntem, sağlık alanında önemli bir boşluğu doldurabilir” dedi.
Kapanmayan yaraların tedavisinin hekimlerin önemli bir handikapı olduğunu belirten Op. Dr. Şefik Erşan, “Bunlar, oldukça başarılı yöntemler. Geliştirilen yeni yöntemin, özellikle diyabet ile kangren yaralarında ve kapanmayan yaraların tedavisinde başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nin, iyileşmeyen yara ve yanıkların tedavisi için geliştirdiği nanoteknoloji tabanlı yeni malzemenin, sağlık alanında önemli bir boşluğu dolduracağının altını çizen Erşan, şunları söyledi:
“Nanoteknoloji, her alanda önemli bir çığır açtı. Bir ilacın piyasaya sürülmesi için, Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınması ve önce hayvanlar, sonra da gönüllüler üzerinde deney yapılması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda nanoteknolojinin sağlık alanında önemli gelişmelere imza atacağını düşünüyorum.”

Araştırma zinciri tamamlanmalı

Yanık tedavisinde pek çok yöntemin kullanıldığını belirten Doç. Dr. Fatih Peker ise, “İnsanların bir an evvel normal yaşantılarına dönmesini sağlamak bizim temel hedefimiz, ancak elde edilen ürün şimdilik sadece laboratuvar ortamında kullanılmış bir ürün” dedi. Kesin ifadeler kullanmak için çok erken olduğunu belirten Peker, şunları söyledi:
“Bu tip ürünlerin kullanılabilir olması için bazı aşamalardan geçmesi gerekiyor. Bu yöntem, bilimsel araştırma zincirinin tamamlanması halinde kullanılabilir hale gelir.”

Ürünün laboratuvar şartlarında etkili olduğunun ortaya konduğunu söyleyen Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Adanalı ise, “Sistemin klinik kullanıma girmesi için geçilmesi gereken aşamalar var. Sistem bu aşamalardan geçer ve denekler üzerinde kullanılarak yararlılığı kanıtlanırsa, bu sevindirici bir gelişme olur” dedi.

Sağlık alanında pek çok sorunun, bilgisayar teknolojisiyle entegre bir şekilde çözüldüğünü belirten Adanalı, “İlerde bu tip sistemlerin sıklıkla kullanılacağını düşünüyorum. Türkiye’de böyle şeylerin olması sevindirici. Böyle bir ürünün kullanıma girmesi, hastaların işgücü kaybını önler ve ülkeye maddi manevi yarar sağlar” diye konuştu.

Kullanılır hale getirmeye çalışacağız

UNAM araştırmacılarının geliştirdiği yeni malzemenin yapısında, nanofiber ve büyük oranda su bulunuyor. Jel kıvamındaki malzeme, yara ve yanıkların üstüne sürüldükten kısa süre sonra sağlıklı dokuların çoğalmasını ve derinin kendini tamir etmesini sağlıyor.

Önümüzdeki 10 sene içinde nanoteknoloji ile üretilmiş pek çok farklı ilacın kullanılmaya başlayacağını belirten UNAM araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler ve Ayşe Begüm Tekinay, “Sağlık Bakanlığı ve tıp fakülteleri ile birlikte, geliştirdiğimiz bu sistemi ilaç haline getirmeye çalışacağız” dedi.

 
Minibüsçüler aceleci çıktı
 
Makul tarifeye dava açmayız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstiklal Marşı için yarıştılar
Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları tarafından İstiklal Marşı’nın kabulü ...
Sağlık ocağı yenilendi
Melek İpek tarafından yenilenen Gölbaşı İncek Ali İpek Sağlık Ocağı, Devlet ...
Yılın Prestij Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi’nin verdiği ‘Yılın ...
 
Kadının işgücüne katkısı düşük
Türkiye’de kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata yeterli oranda ...
Kadın istihdamında karne zayıf
Dünyanın geneli ve Türkiye, kadın istihdamı konusunda zayıf karnelere sahip.
Büyükşehir kadınları unutmadı
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi.
 
İş sağlığı ve güvenliğine 11 Mart’ta start
“Türkiye’de İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi” ...
Ankara'dan gökyüzünü keşif
Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, Pazar günü düzenleyeceği etkinlikte, ...
Üniversitelerde 'geçiş serbest' oluyor
YÖK, üniversitelerde örgün öğretim programlarından ikinci öğretim ile ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri