Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Temmuz 2012 Cumartesi - 13:31

Okumakta "bir miktar" geç kaldık

Kocatepe Cami avlusunda açılan 31. Kitap ve Kültür Fuarı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Günay: “Biz ilk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarıyız ama okumakta ne yazık ki bir miktar geç kalmış olduğumuz aşikardır” dedi.

Okumakta  bir miktar  geç kaldık

KÜLTÜR  ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Biz ilk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarıyız ama okumakta ne yazık ki bir miktar geç kalmış olduğumuz aşikardır” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı'nca düzenlenen 31. Kitap ve Kültür Fuarı, Kocatepe Cami avlusunda başladı.
Fuarın açılışına Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve TDV Genel Müdürü Süleyman Necati Akçeşme katıldı.
Açılış töreninde konuşan Günay, kitap fuarının eski müdavimlerinden olduğunu belirterek, “çok soğuk kış günlerinde yakasını kavuşturarak birçok standı dolaştığını” söyledi.
Türkiye'nin dünyanın önemli kitap fuarlarında stantlar açtığını ifade eden Günay, “Ancak İslam ülkeleri uluslararası kitap fuarı yok. Bunun İstanbul'a çok yakışacağını düşünüyorum. Biz ilk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarıyız ama okumakta ne yazık ki bir miktar geç kalmış olduğumuz aşikardır. Geç kalmış olmasaydık İslam dünyasının bugün, öteki bütün medeniyetlerin her bakımdan daha önünde olması gerekirdi. Bu büyük emri bir miktar ihmal etmemizin galiba maddi ve manevi sonuçlarını aşmaya çalışıyoruz en azından” dedi.
Kitap sayısı 500 milyona yaklaştı
Son 9-10 yıl içinde birçok alanda olduğu gibi kitap yayınında ve kitaba ulaşılmasında önemli mesafeler katedildiğine dikkati çeken Günay, 2010 yılında 35 bin çeşit kitap yayınlandığını, 2011'de ise rakamın 43 bini aştığını bildirdi.
Basılan kitap sayısının da 500 milyona yaklaştığını bildiren Günay, şunları kaydetti: “Hem kitap üretmekte hem de kitapları insanlarımıza ulaştırmakta oldukça mesafe katettik. 'Bizim okumadığımız' yaygın bir söylemdir ama kişi başına 6,8 kitaba kadar yükseldik ki bu 10 yıl önceye göre çok önemli bir gelişmedir.
Bunun yanında Türk Edebiyatını Dışa Açma (TEDA) Projesi'ni yürütüyoruz. Bu çerçevede biz 2006'dan itibaren bin 202 edebiyat kitabına destek vermişiz. Bunun şu ana kadar 800'ünün neticesini almışız.
50'ye yakın ülkede ve 50'ye yakın dilde bu 800 ayrı kitabımızı Rusça'dan Çince'ye Arnavut dilinden İngilizce'ye yaygın ve nadir dillerde kitaplarımız yayınlanıyor. Bu çalışmalarımızın sonucunda aldığımız netice iddia ve iftiharla söylüyorum 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde kitaba verilen desteği 6 yılda katlamaktadır. Bu elbette geç kalmış bir büyük medeniyetin dışa açılma konusundaki gayretlerini ifade etmektedir. Tabii kitap ve okuma konusunda daha çok yapacağımız şey var.” Temizliğin, İslamın vazgeçilmez bir vasfı olduğunu da dile getiren Günay, başkalarının hakkına, emeğine, inancına ve yaşam tarzına saygı göstermenin vazgeçilmez bir inanç akidesi olduğunu vurguladı. Günay, bütün bunların yapılması halinde muhteşem bir medeniyetin mensubu olmanın hazzının duyulabileceğini dile getirdi.
Kendi fakirlerimizi de ihmal etmeyelim
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Arakanlı Müslümanlar için yardım kampanyası başlatıldığı duyurusunda bulunarak, “Kendi fakirlerimizi hiç ihmal etmeden, yanı başımızdaki yoksul komşumuzu asla ihmal etmeden dünyanın bu uzak bölgelerinde fakir, zor durumda kalmış, varlık ve yokluk mücadelesi içinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatalım” dedi.
“Oku diye başlayan bir kitabın mensupları olarak çok az okuyoruz” şeklinde konuşan Görmez, dünyada üretilen kitapların yüzde 70'inin sadece gelişmiş 18 ülkede okunuyor olmasının son derece üzüntü verdiğini söyledi.
Görmez, kitapların elektronik ortamda da okunmaya başladığını belirterek, TDV'nin İslam Ansiklopedisi'nin hızlı bir şekilde elektronik ortama aktarılmaya başlandığını belirtti. Görmez, 2 cilt daha bittiği zaman ansiklopedinin elektronik ortamda da okuyucularla paylaşılacağını kaydetti.

 
Mevsimlik işçiler çadır kentlerde yaşayacak
 
IIgaz'daki yangın söndürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Abdülkadir Bulut Şiir Ödülü Akman'ın
Abdülkadir Bulut’un anısına bu yıl ikincisi düzenlenen şiir ödülüne, “Düş ...
Opera solistleri ve oda korosu aynı sahnede
Ankara Devlet Opera ve Balesi, Açıkhava konserleriyle Ankaralı sanatseverlerle ...
Opera solistleri ve oda korosu aynı sahnede
Ankara Devlet Opera ve Balesi, Açıkhava konserleriyle Ankaralı sanatseverlerle ...
 
2. Ulusal Taş Heykel Sempozyumu devam ediyor
ALTINDAĞ Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...
Açılış Ankara’dan
Türk ve Dünya operalarının seçkin yapıtlarını, görsel bir şölende sanatseverlerle ...
ADOB 100 bin seyirciye ulaştı
2011-2012 sanat sezonunda yaklaşık 200 etkinlik düzenleyen Ankara Devlet ...
 
ADOB 100 bin seyirciye ulaştı
2011-2012 sanat sezonunda yaklaşık 200 etkinlik düzenleyen Ankara Devlet ...
Ankara'yı coşturdu
Ankara’dan İstanbul’a giderken geçirdiği trafik kazasında yaralanan Bengü, ...
Geceler sanatla uzayacak
SANAT örgütleri, “Bir Yaz Dönümü Sanat Gecesi” adlı etkinliği Başkentliler’le ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri