Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
2 Temmuz 2011 Cumartesi - 10:02

Özel mekanlarda sanal gezinti

Tarihi ve turistik yerleri internet ortamından izleme imkanı sağlayan sanal gezinti uygulaması gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Uygulama, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki müze, saray, cami ve manastırı internet üzerinden gezme fırsatı sağlıyor.

Özel mekanlarda sanal gezinti

ARALARINDA Anıtkabir, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Resim Heykel Müzesi’nin de bulunduğu Başkentin özel mekanları da sanal gezinti yapılabilen yerler arasında yer alıyor.
Sanal gezinti uygulaması, gözle görülebilir her türlü iç ve dış mekanın bilgisayar ve internet ortamında yukarı, aşağı, sağa ve sola olmak üzere 360 derecelik 3 boyutlu bir açıyla izlenmesini sağlıyor. Bir görüntüden diğer bir görüntüye geçmek, bir dış mekandan iç mekana girmek sistem sayesinde mümkün oluyor.
Tam ekran gezinti
Ankara’daki en özel mekanlardan olan Anıtkabir de internet üzerinden sanal gezinti yapılabilen yerler arasında bulunuyor.

Anıtkabir dış mekanlar (Aslanlı Yol, Tören Alanı, Mozole, Kuleler), Atatürk’ün Kişisel Eşyaları, Çanakkale Panoraması, Sakarya ve Büyük Taarruz Panoramaları, Kurtuluş Savaşı Tabloları, Kurtuluş Savaşı ve İnkılap Galerileri, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının büstleri, öz geçmişleri ve öyküleri, Atatürk Özel Kitaplığı bölümleri bir tuşla adım adım gezilebiliyor.

Tam ekran gezintiye izin veren, sağa, sola, yukarı ve aşağı dönme, görüntüler arası ilerleme ve istenilen objelere yaklaşma özelliklerine sahip sistem, müzedeki objelerin üzerine tıklandığı zaman açılan pencerede objenin ayrıntılı fotoğraflarıyla birlikte obje hakkında da detaylı bilgi veriyor.

Bu yöntemle sadece müzedeki vitrinlerin değil Panoramalar bölümünde canlandırılan savaşların ve kahramanlık öykülerinin de bilgileri ziyaretçilere aktarılıyor. Aslanlı yolun karakteristik özelliklerinden, mozole tavanındaki desenlere kadar oldukça geniş bir yelpazede bilgi sunan sanal gezinti, görselliği paylaşmanın yanı sıra ziyaretçisini bilgilendirme misyonu da üstleniyor.

En güzel örneklerden

Ankara Resim Heykel Müzesi, Yüksek Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından Namazgah Tepesi’nde inşa edilen yapı, I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

1979’da Resim ve Heykel Müzesi’ne dönüştürülerek 
Ankara’nın en önemli sanat kurumlarından biri haline gelen müze, Osman Hamdi Bey’in Silah Taciri, Şeker Ahmet Paşa’nın natürmortları, Hoca Ali Rıza’nın manzaraları, İbrahim Çallı’nın portreleri de dahil olmak üzere Türk resim ve heykel sanatının seçkin örneklerini barındırıyor.
İnternet ortamında teşhir salonlarını gezebilir, eserlerin bazılarının altındaki büyüteçleri tıklayarak tam ekran görme şansına kavuşabilirsiniz.

Anadolu’nun hikayesi

ANADOLU’nun arkeolojik eserlerini sergileyen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi de sanal gezinti yapabileceğiniz bir başka mekan.
Başlangıçta sadece Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiği müze, daha sonra diğer uygarlıklara ait eserlerle zenginleşmiş ve Hitit Müzesi olmaktan çıkıp, Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline gelmiş. Sanal tur ile tüm müze vitrinleri görülebilir ve müzenin tamamı gezilebilir. Tur sırasında eserler üzerindeki butonlara tıklayarak bilgi almak da mümkün.

100’e yakın noktadan panaromik görüntü alındı

RESTORASYON çalışmasıyla yeni bir görüntüye kavuşan Hacı Bayram-ı Veli Camisi de 
Ankara’nın sanal gezinti yapılabilecek yerleri arasına eklendi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan restorasyon çalışmasıyla yeni bir görüntüye kavuşan Hacı Bayram-ı Veli Cami, Hz. Muhammed’in doğum günü olan Mevlit Kandili’nin de denk geldiği 14 Şubat Sevgililer Günü’nde hizmete açılmıştı.
Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nde sanal gezinti için özel bir kamera ile 100’e yakın farklı noktada panoramik görüntü hazırlandı. Bu görüntülerden 69’u projede kullanıldı.
Tur sırasında bilgisayar ekranında görülen oklar ile ziyaretçi istediği bölümlere gezinti yapma imkanı buluyor.

 
Ortaöğretimde e-kayıt 1 Ağustos’ta başlıyor
 
Altındağ tercih ediliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Senmisin veresiye benzin vermeyen" iddiası
Veresiye benzin alamayan baba kız, benzinlik marketini savaş alanına çevirdi. ...
Yaşamkentlilere konforlu ulaşım
Yenimahalle Belediyesi, Yaşamkent’te imar planları tamamlanan noktalarda ...
TÖMER aynı zamanda bir akademi
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Türkçe ve Yabancı Dil ...
 
Daha ne olsun
Başkent Ankara'da inşa edilecek dünyanın en büyük sağlık kompleksi Etlik ...
Yatırım yapana büyük kolaylık
Ankara Kalkınma Ajansı, yatırım yapacaklara 350 bin liraya kadar hibe verecek.
Örnek minibüs şoförü
Vatandaşlar, içinde bin 350 lira bulunan cüzdanı Minibüsçüler Odası’na ...
 
TAPDK esnafa yol göstersin
Tütün ve alkollü ürünlerle ilgili yönetmelikteki muğlak ifadelerin giderilmesini ...
İşçilere ilk yardım dersi
Kazan Belediyesi işçi personeline ilk yardım semineri verdi. Belediye ...
Taş ve kayaları topladı amfi tiyatro yapıyor
Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin’in bölge denetimi sırasında verdiği ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri