Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Bolat: Otomotiv ve Emlak Sektöründe Ciddi Düşüşler Sağladık
Bakan Bolat: Otomotiv ve Emlak Sektöründe Ciddi Düşüşler Sağladık
İnşaat Sektöründe Çalışan Sayısında Rekor
İnşaat Sektöründe Çalışan Sayısında Rekor
1 Milyondan Fazla Bina Denetlendi
1 Milyondan Fazla Bina Denetlendi
Balıkesir Merkezli Uyuşturucu Operasyonunda 51 Gözaltı
Balıkesir Merkezli Uyuşturucu Operasyonunda 51 Gözaltı
Narkoçelik-39 Operasyonlarında 293 Gözaltı
Narkoçelik-39 Operasyonlarında 293 Gözaltı
HABERLER>GÜNDEM
8 Temmuz 2013 Pazartesi - 09:05

Srebrenitsa Şehitlerinin Hatırası Keçiören'de Yaşayacak

ANKARA GAZETESİ / Keçiören Belediyesi'nin, 1995 yılında Srebrenitsa Soykırımı'nda katledilen şehitlerin hatırasını yaşatmak için yaptırdığı anıt törenle açıldı.

Srebrenitsa Şehitlerinin Hatırası Keçiören de Yaşayacak

ANKARA / Keçiören Belediyesi'nin, 1995 yılında Srebrenitsa Soykırımı'nda katledilen şehitlerin hatırasını yaşatmak için yaptırdığı anıt törenle açıldı. Törende Srebrenitsa Soykırımı'ndan sağ kurtulan Ruveyd Beçiroviç'in gözyaşları içinde anlattığı acı hatıralar herkesi duygulandırdı.

Aliya İzzetbegoviç Parkı'nın içindeki Srebrenitsa Anıtı'nın açılışına Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Keçiören Müftüsü Dr. İhsan İlhan ve AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Bülent Yağmur katıldı. Erdal İlhan tarafından verilen Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, Yusuf Emini adlı Boşnak da "Srebrenitsa Şehit Çocuğu" adlı şiiri okudu.

"UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ"

Törenin açılışında konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Srebrenitsa'da yaşananları unutmamak ve unutturmamak için 3 yıldır anma programı düzenlediklerine dikkat çekerek, geçen yıl söz verdikleri anıtın açılışını gerçekleştirmek için bugün bir araya geldiklerini söyledi. 1995 yılında Srebrenitsa'daki Boşnaklara soykırımın yapıldığı günün "insanlığın yüzkarası" olarak tarihe geçtiğini belirten Ak, "Bu katliam yaşanırken burası BM'nin koruması altında olan bir şehirdi. Srebrenitsa Katliamını biz unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu soykırımı bizden sonraki nesillere de unutturmamak için Aliya İzzetbegoviç Parkı'na bir anıt yaptık. Bu anıtın yapımından açılışına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bosna-Hersek'e gittiğinde kendisini ülkesinde gibi hissettiğini kaydeden Ak, Gorajde ve Srebrenitsa ile kardeş belediye olduklarını hatırlatarak, "Gorajde'de bir İslam Kültürü Merkezi açmak için çalışmalarımızı başlattık. Srebrenitsa'nın en önemli probleminin ise Srebrenitsa'yı terkeden kardeşlerimizin tekrar evlerine dönmek olduğunu öğrendik. Evlerinin tamiri için Mavi Kelebek adlı bir dernek kuruldu ve oradaki evlerin tamiri yapıldı" diye konuştu. Srebrenitsa'da katledilen 8 bin 372 şehidin unutulmaması için ayakkabılarını toplayarak bir kampanya yapan Genç Boşnaklar Derneği'ne teşekkür eden Ak, Ramazan-ı Şerif'in tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisiyle sözlerini tamamladı.

"MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜLER"

Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko ise, Srebrenitsa Soykırımı'nın 18. yıldönümünü andıklarını ifade ederken, "Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük katliamdır. 6 bin 481 kaybımız var ve bu kayıplarımızı maalesef toplu mezarlarda buluyoruz. Ne yazık ki hala toplu mezarlar ortaya çıkıyor. Sadece Müslüman oldukları için şehit edilen insanların ispatı ortaya çıkan video görüntüleridir" dedi.

Soykırımın insanlığın bilincinde hep bir leke olarak kalacağını vurgulayan Dzanko, "Katillerin mahkemeleri hala sürüyor ve cezalarını çekeceklerdir. Katliamın unutulmaması için verdikleri desteklerden ötürü Türk hükümetine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Naser Kucevic ise Türk halkının "adaletin sesi" olmasını amaçladıklarını dile getirirken, tüm dünyanın Srebrenitsa'daki 8 bin 372 kişinin ölümüne seyirci kaldığını belirtti. Türkiye-Bosna Hersek arasındaki din ve kültür bağlarına işaret eden Kucevic, "Sahip olduğumuz Allah inancı bizim ortak köprümüzdür. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a desteği için teşekkür ediyorum. Aliye İzzetbegoviç Parkı'nda böylesine güzel bir anıt yapıldı. 8 bin 372 ayakkabı projesine verdiği destekten ötürü de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a da teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

"SU YERİNE TÜFEĞİN NAMLUSU"

Törende Srebrenitsa Soykırımı'ndan sağ kurtulan Ruveyd Beçiroviç'in katliama ilişkin anılarını anlatması ile duygusal anlar yaşandı. Rahmetli kardeşi ve babası ile ilgili acı hatıralarını göz yaşları içinde paylaşan Beçiroviç, "Srebrenitsa işgali sırasında yaşanan bir olay bana kardeşimin ölümünden daha ağır geliyor. Kardeşimi kurşunlamak için ölüme götürürlerken hava aynı bugünkü gibi çok sıcaktı. Kardeşim su istedi, orada bulunan zavallı adam kardeşimin ağzına su yerine tüfeğinin namlusunu itti" dedi. Srebrenitsa'dan Tuzla'ya kaçarken babasının açlık nedeniyle ölümle burun buruna geldiğini belirten Beçiroviç, "Açlıktan bitkin bir halde yerde yatarken babam 'Oğlum ben açlıktan öleceğim. Artık devam edemeyeceğim. Beni çalıların arasına bırak, sen yoluna devam et' dedi. Yol boyunca hiç ağlamamıştım, ama orada çok ağladım. Hala yaşayan babamı orada bırakmak çok ağrıma gitmişti, ama babamı orada bırakmadım. Bizim gibi kaçan bir adamdan yiyecek istedim. Birkaç lokma bir insanın hayatta kalması için yeterliydi" diye konuştu.

"TÜRK HALKINDAN ÇOK DERS ALDIM"

Geçmişte kalan bu acılara karşılık günümüzde yaşanan iyi gelişmeler olduğunu da dile getiren Beçiroviç, Srebrenitsa'daki evlerini onaran Mavi Kelebek Derneği'ne teşekkür ederek, "20 senedir onaramadığımız evimiz, kardeşim Muhammed Ali Ak sayesinde yüzde yüz yaşanır hale geldi. Bunu duyarak eve döneceğini öğrenen babam çok ağladı, çok mutlu oldu. Ekileni ikinci iyilik tohumu da oğlumun sağlığıdır. Topraklarımıza ve o temiz coğrafyaya döndükten sonra oğlum sağlığına kavuştu" dedi.

Türk halkının başka milletlere idrak edilemez hizmetler veren tek millet olduğunu kaydeden Beçiroviç, "Bana göre bu anıt çok sembol içeriyor ve çok anlam taşıyor. Bugün bu anıtta kardeşiminki gibi benim de ismim bulunabilirdi. Siz öyle bir milletsiniz ki, hayırlı işler konusunda sizden çok geri olduğumuz için sizden çok ders alıyorum. Bunu da utanarak değil, gururla söylüyorum. Yine söylüyorum dinimizi, vatanımızı, milletimizi nasıl daha çok seveceğimizi sizlerden öğrendik. Allah hepinizden razı olsun. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a Mavi Kelebek Derneği Başkanı Ali Ak'a ve bu projeye katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum" mesajlarını verdi.

ANITTA ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BULUNUYOR

Konuşmaların ardından Keçiören Müftüsü İlhan'ın eşliğinde edilen dualarla anıtın açılışı yapıldı. Anıtın üzerinde Srebrenitsa Soykırımı'nda şehit olanların isimleri bulunurken, anıtın önündeki mermer tabela üzerinde ise "Bu anıt Avrupa'nın kalbi Bosna Hersek'te, insanlığın gözü önünde 1995 yılının Temmuz ayında hunharca katledilen Srebrenitsa Şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak amacıyla Genç Boşnaklar Derneği'nin işbirliğinde Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" yazısı yer alıyor.ANKARA /

 

 

 
Sağlıksız terminal
 
7 İl Müftüsü Görevden Alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Keçiörenli’nin refüj isyanı
ANKARA GAZETESİ/ Selçuklu Caddesi’nde iki yıl önce başlayıp bitirilen ...
Başkent’te moda rüzgarı
ANKARA GAZETESİ / Ankara Alışveriş Festivali kapsamında, Büyükşehir Belediyesi ...
Çukurambar’ın 'yükselen yüzü’
ANKARA GAZETESİ / Çukurambar’da yaşayan vatandaşlar, bölgede yükselen ...
 
Su var ama israf etmeyin
ANKARA GAZETESİ / Barajlarda iki yıl yetecek su olduğunu belirten ASKİ ...
Çubuk'ta Camilere Ramazan Bakımı
ANKARA GAZETESİ / Ankara Çubuk Belediyesi, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde ...
Üniversite ormanları için yangın protokolü
ANKARA GAZETESİ / Ankara Orman Bölge Müdürlüğü ile ODTÜ, Hacettepe ve ...
 
Büyük ikramiye Ankara’nın oldu
ANKARA GAZETESİ / Şans Topu’nda 5+1’i bilen bir kişi, 593 bin 833 lira ...
Festivalde moda zamanı
ANKARA GAZETESİ / Ankara’yı kültür, sanat, eğlence ve alışverişin merkezi ...
Kraliyet Günü’ne resepsiyonlu kutlama
ANKARA GAZETESİ / Litvanya Kraliyet günü Ankara Hilton Otel’indeki resepsiyonla ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri