Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
11 Şubat 2012 Cumartesi - 01:23

Tekne'ye ABD’den Çevre ödülü

ODTÜ Volitan isimli çevreci tekne tasarımıyla Çevre Oscarları olarak bilinen ve ABD’de düzenlenen “Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2011”de beş ödül birden alarak büyük bir başarı kazandı.

Tekne ye ABD’den Çevre ödülü

“Uluslararası Tasarım Ödülleri” yarışmasında Türkiye’ye büyük ödül kazandıran ODTÜ ekibi, “Çevre Oscarları” olarak kabul edilen “Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2011” (Green Dot Award) yarışmasında bu yıl beş ödül birden kazandı.

ABD’de düzenlenen ve en prestijli uluslararası çevre yarışmalarından biri olarak kabul edilen “Green Dot 2011” ödülleri geçtiğimiz günlerde açıklandı.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki “Designnobis” ekibi, 50 ülkeden 5 binin üzerinde projenin katıldığı yarışmanın ulaşım araçları kategorisinde, marina bağımlılığı olmayan “Foscat32” isimli katamaran tasarımlarıyla hem en iyi ikinci tasarım ödülüne hem de mansiyona layık görüldü.

Gürsu, ABD’de 2008 yılından beri düzenlenen Green Dot Awards yarışmasının, ulaşım, mimarlık, ürün ve hizmet alanlarında yılın en sıra dışı çevreci proje ve çalışmalarını ortaya çıkarmak ve ödüllendirmek amacıyla her yıl Los Angeles’da gerçekleştirildiğini anlattı.

En çok ödül alan takım

Green Dot’un, geleceğe yönelik çevre bilincini yükseltmeyi kendine hedef edinen en önemli yarışmalardan birisi olarak kabul edildiğini belirten Gürsu şunları söyledi:

“Bu yıl açılan altı ana başlığın sadece dört tanesinde ödül dağıtılırken, verilen ödüllerin sınırlı sayıda oluşu göz önüne alındığında kazanılan başarının önemi ortaya çıkmakta. Bu yıl düzenlenecek ödül töreni, geçen üç yıl içinde tüm ödül kazananların onurlandırılacağı büyük bir çevre aktivitesi olarak da planlanıyor. Yarışmanın dördüncü yılında da beş ödül kazanarak, toplamda 11 Green Dot ödülü almayı başardık. Son ödülle her yıl ve en çok Green Dot kazanmayı başaran takım unvanına da sahip olduk.

Geçen yıl Avrupa Birliği Platin Tasarım ödülünü alan “Foscat32” isimli teknenin, bu sene de Amerika’da Green Dot 2011 yarışmasında ulaşım araçları arasında ikinci iyi ulaşım aracı seçilerek gümüş ödüle layık görüldüğünü bildiren Gürsu, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Katlanabilir güneş panellerinden oluşan ve temiz enerjiyle çalışan katamaran, aynı zamanda katlanarak kıyıya çekilmesiyle teknelerin marina bağımlılığını ortadan kaldırıyor. Arkasında iki salyangoz kaçış motoru bulunan tekne, güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışıyor ve yakıt gerektirmiyor.

Kıyıda bir insan gücünün kullanımıyla karaya çıkıp otoparka gidebilecek bir tekne bu. Özellikle bu tasarım, tropikal denizler için yapıldı. Orada deniz bir anda patlar ve hızla kaçmak gerekir. Foscat32 çok hızlı bir şekilde hareket edebilmeyi sağlıyor. Pek çok kişi bu tasarım için ‘Yıllardır denizlerdeyim ve ben hayatımda böyle bir tasarım görmedim’ şeklinde sözler sarf etti. Biz bu projeyi henüz uygulamamıza rağmen ABD’deki jüri tarafından büyük beğeni topladı.”

60 ayda 50 ödül

GÜRSU, “Kurulduğu tarihten itibaren 5 sene içerisinde aldığı ödül sayısını 50’ye çıkaran sürdürülebilir inovasyon ve tasarım merkezi Designnobis, çevreci ve vizyoner projeleriyle dikkat ve beğeni toplamaya devam ediyor” dedi. Designnobis ekibinin, aldığı 11 “çevre oskarı” arasında çevreci tekne Volitan, susuz orman yangını söndürme aracı FireKnight da bulunuyor.

 
ASELSAN intiharlarında 'yakalama' kararı
 
Festival için geri sayım başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASELSAN intiharlarında 'yakalama' kararı
ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'in ölümüyle ilgili olay yeri incelemesini ...
Mamak'ta yaptığı işkencelerin filmini çekiyor
Albay Tetik'in talimatlarıyla tutukluları dövdüğünü iddia eden Atliman, ...
Facianın sorumlusu herkes olur
26 dairenin boşaltıldığı sekiz apartmanın heyelan riski taşıdığı Dikmen ...
 
İki ilçe 6 bin 600 nikah
Altındağ Belediyesi Evlendirme Şube Müdürlüğü, evliliğe adım atmaya hazırlanan ...
Esnafın ayakta kalma mücadelesi
Güdül Leblebiciler Sokağı’nda geçmiş yıllarda leblebi imalatı yapan 40 ...
Kaymakam’dan turizm atağı
Kars Arpaçay’dan dört ay önce Ankara’nın Güdül’e tayin olan Kaymakam Fatih ...
 
Hacılar’da yine seçim var
Kırıkkale’nin Hacılar Beldesi’nde 11 Mart 2010 tarihinde MHP’li Belediye ...
Ölüm otobüste yakaladı
Bursa’dan Ankara’ya gitmek için oğluyla yolcu otobüsüne binen yaşlı kadın, ...
Öğrenci servisi dereden devrildi
Çubuk’ta ilçesinde öğrenci taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu biri ağır 14 öğrenci yaralandı.
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri