Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Mayıs 2012 Pazartesi - 15:39

Ziyaret 100 bin'i aştı

Denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren Çengelhan Rahmi Koç Müzesi’ni geçtiğimiz yıl 100 binden fazla kişi ziyaret etti.

Ziyaret 100 bin i aştı


ANKARA’nın ilk ve Türkiye’nin ikinci sanayi müzesi olma özelliği taşıyan Çengelhan Rahmi Koç Müzesi, Ankara Kalesi’nin tarihi dokusu içinde gelen ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan, Kanuni’nin damadı ve Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa’nın Vakfiyesi’ne bağlı olduğu bilinen Çengelhan, Koç Holding tarafından restore ettirilip 2005’te yeniden müze olarak ziyarete açıldı. Ankara’nın Hanlar Bölgesi’nde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilmiş ender yapılardan biri olan Çengelhan, Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının karşısında, eskiden At Pazarı diye anılan mevkide, bedestenlerin yakınında konumlanmış bulunuyor.

El yapımı ilk bayrak
 
Terk edilmeden önce, tiftik, yapağı ve ham deri satışlarının yapıldığı bir toptan satış merkezi olarak kullanılan Çengelhan, kareye yakın dikdörtgen planlı mimari yapısıyla klasik Osmanlı kent içi hanlarının örneğini oluşturuyor. Han, 2003 ve 2005 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarıyla aslına uygun restore edildi. Her yıl yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırlayan müze toplam 32 odada, denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 3 binden fazla objeyle ziyaretçilerini karşılıyor. Müzede, Ankara ve Atatürk bölümünde Cumhuriyet kutlamaları için Atatürk’ün talimatıyla dikilen el yapımı ilk bayrak ve Atatürk eşyaları yer alıyor.

İlgi çekici objeler

Her ürünün farklı alanlarda sergilendiği müzede, Halide Edip Adıvar’ın yaşamının son yıllarında kullandığı baston, orjinalleriyle bire bir aynı tren modelleri, gaz sobaları, mutfak eşyaları, gemi, denizcilik eşyaları, çamaşır, dikiş makinesi gibi aletlerin ilk örnekleri, bisikletler, arabalar, fotoğraf ve film makineleri, gözlem aletleri bulunuyor. Büyük çaplı ilk seri üretimlerden olan Ford “model T”, bin 800’lerde Napolyon Bonapart’ın bıçakçısı Grangeret tarafından Paris’te yapılmış “beyin ameliyatı seti”, 1. Dünya Savaşı’nda kullanılan Yavuz, Hamidiye ve Gelibolu tabyasına ait parçalar, dünyadaki 15 örnekten biri Edison’a ait “ilk ses kayıt cihazı” ve 19. yüzyıldan kalma “Baby Grand piano” koleksiyonun en ilgi çekici objeleri arasında yer alıyor.
 
İstanbul’daki objeler  Ankara’ya geliyor
 
İSTANBUL Rahmi Koç Müzesi ile değişim sayesinde de ziyaretçiler farklı objelerle tanışma fırsatı buluyor. Müzeyi ziyaret eden öğretmen ve öğrencilerin de, müzecilikle ilgili merak ettikleri her şeyi öğrenebilecekleri eğitim paketi oluşturulmuş. Bu paket sayesinde öğretmenler ve öğrenciler seçilen eserler konusunda, daha detaylı bilgi edinebiliyor, tarihi, sosyolojisi ve çevresi gibi daha geniş kapsamlarda inceleme imkanına kavuşuyor. Ayrıca koleksiyonla interaktif bir bağ kurmak isteyenler için, objeye dokunarak kullanabilme imkanı veren bir sistem de mevcut.

 
Ankara'nın çehresini değiştiriyoruz!
 
Yenimahalle arşivini yeniliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu Ateşi Kıvılcım’dan oluşacak
ANADOLU Ateşi’nin çocuklardan oluşan grubu, “Kıvılcım”ın gösterisi, başkentlileri büyüledi.
Opera yeni sezon için kolları sıvadı
SANAT sezonunu geride bırakmaya hazırlanan Ankara Devlet Opera ve Balesi ...
İsimsiz videolar Başkent’e geldi
Elif Boyner, “İsimsiz” adlı video yerleştirme çalışmalarının yeraldığı ...
 
Tiyatroya bahar havası geliyor
İkisi yeni 62 farklı oyunla 331 temsil verecek olan Devlet Tiyatroları, ...
Afrika esintileri
Güney Afrika milli günü Swiss Otel’de düzenlenen resepsiyonla kutlandı. ...
Başkent’te bavul dolusu komedi
Türk tiyatrosunun usta isimleri Başkent’e “Bavul”la geldi. Yönetmenliğini ...
 
Müzik ziyafeti sona erdi
Nisan ayı başından itibaren bir ay boyunca başkentlileri dünyaca ünlü ...
Konser iptali tartışma çıkardı
Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı aynı zamanda Gazi Üniversitesi ...
Genç beyinler münazarada yarıştı
SİNCAN Belediyesi, Sincan Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri