Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
14 Ocak 2010 Perşembe - 01:24

'Türkiye sivil diktaya gidiyor'

Baykal, 'Askeri vesayetten kurtuluyoruz' söylemiyle sivil diktaya gidildiğini söyledi.

 Türkiye sivil diktaya gidiyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin “Askeri vesayetten kurtuluyoruz” söylemiyle sivil diktaya gittiğini, “milli irade, sandıktan çıkan irade” iddiaları kullanılarak kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırıldığını söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı. Baykal, MYK toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Alınan bilgiye göre Baykal, Meclis’te görüşülen olan Tam Gün Yasası hakkında Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) bir açıklama yaptığını anımsatarak, TTB’nin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. CHP Grup Başkanvekillerinin de TTB ile temas edecekleri öğrenildi.

Tam Gün Yasası’nın sadece doktorları değil, üniversitelerin diğer bölümlerindeki profesörleri de etkileyeceğine dikkat çeken Baykal, örneğin Hukuk fakültesindeki bir profesörün bundan sonra avukatlık yapamayacağını ifade etti. Doktorların Tam Gün Yasası kapsamında çalışmaları durumunda döner sermayeden bir pay alacaklarını, ancak diğer bölüm profesörlerinin böyle bir pay alamayacağını belirten Baykal, profesörlerin vakıf üniversitesine geçmesi durumunda üniversite dışındaki işlerine devam edebileceğine işaret ederek, “Bu, devlet üniversitelerini boşaltıp bütünüyle çalışan hocaları vakıf üniversitelerine yönelten bir anlayışla hazırlanmış bir yasa” dedi.

-“TÜRKİYE SİVİL DİKTAYA GİDİYOR”-

Toplantıda Türkiye’nin sivil diktaya gittiği tartışmalarına da değinen Baykal, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından dünyada toplam 5 grup içinde 4. grupta olduğunu ifade ederek, “Sonuncu grup askeri darbelerle yönetilen ülkeler. 4. grup da basın özgürlüğünün en kötü olduğu ülkeler. Bizim önümüzde 111 tane ülke var. Basın özgürlüğü olmadan demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Türkiye, askeri vesayetten kurtuluyoruz söylemiyle gittikçe bir sivil diktaya doğru gidiyor. Bunu herkesin görmesi lazım. Milli irade, sandıktan çıkan irade iddiaları kullanılarak kuvvetler ayrılığı ortadan kaldırılıyor. Hukuka darbe vuruluyor. Yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılıyor” diye konuştu.

-“YARGI BAĞIMSIZLIĞINI KALDIRACAK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK VERMEYİZ”-

2009 yılında çıkması gereken hakimler ve savcılarla ilgili güz kararnamesinin hala çıkmadığını, Yargıtay’a atanacak 35 üyeyle ilgili kararın hala alınamadığını belirten Baykal, Bunların temelinde Adalet Bakanı’nın, HSYK’nın çalışmalarını tıkaması olduğunu dile getirdi. İktidarın, HSYK’nın bu yapısından iktidar şikayetçi olduğunu ve kurulu fiilen karar alamaz hale getirdiğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

“Ama esas amaçları da bir Anayasa değişikliği yaparak HSYK’nın yapısını değiştirmeye çalışmak. Bizim Anayasa’da yapılacak böyle bir değişikliğe destek vermemiz kesinlikle düşünülemez. İktidarın istediği gibi bir kurul yapılanması, yani Meclis’ten de kurula üye seçilmesi, yargı bağımsızlığını bütünüyle ortadan kaldırır, yargıyı iktidarın emrine verir. Bu, Anayasa’daki kuvvetler ayrılığı ilkesine de kesinlikle aykırıdır.”

İktidarın esas amacının HSYK’nın yapısını değiştirmek, ama bunu yaparken de yanına Türkiye Milletvekilliği, memurlara toplu sözleşme-grev hakkı gibi bazı önerileri de katmak olduğunu kaydeden Baykal, ayrı ayrı getirilmesi durumunda memurlara toplu sözleşme-grev hakkı, Türkiye milletvekilliği gibi değişikliklere destek verebileceklerini açıkladı. Baykal, “Ama bunlar yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracak Anayasa değişikliğinin yolunu açmak için getirilirse hem Meclis’te hem referandumda buna karşı çıkmak durumundayız. Çünkü yargı bağımsızlığı, adaletin her türlü baskıdan uzak işlemesi bizim için hayati önemdedir” diye konuştu.

 
Rusya'yla iki önemli adım
 
İsrail özür mektubu gönderdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya'yla iki önemli adım
Nükleer santral için işbirliği anlaşması imzalandı, vizelerin kaldırılması görüşülüyor.
Cevizoğlu DSHP'den istifa etti
Genel Başkan Cevizoğlu: 'Siyasi hayatımı farklı bir oluşumla sürdüreceğim.'
İktidarda her kafadan bir ses!
AKP’nin, Anayasa değişikliklerini referanduma götürme süresini 120 günden ...
 
‘KRİZ BİZİ TEĞET GEÇECEK’ SÖZÜ DOĞRU MU ÇIKTI
Reel sektör ve çalışan kesimin olumsuz etkilendiği rakamlarla ortada. ...
"İran'ın nükleer tesislerini bombalayabiliriz"
ABD'li komutan Petraeus İran'la ilgili askeri planlar üzerinde çalıştıklarını söyledi
Sarıgül belediye başkanlığını bırakıyor
TDH lideri hareketlerinin bu yıl partileşeceğini açıkladı
 
O raportörden şok sözler
AK Parti'ye açılan kapatma davasının raportöründen şok sözler.
Kozmik odaya 3 günde bir şifre
50 metrekarelik odaya göz retinası taraması ve sürekli değişen şifreyle girilebiliyor.
Gökçek'e 'mafya' suçlaması
Saldırıya uğrayan CHP Çorum Milletvekili Derviş Günday, Gökçek'i sorumlu tuttu
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri