AKP’nin, Anayasa değişikliklerini referanduma götürme süresini 120 günden 45 güne çekme planının ardından parti içinde yükselen farklı sesler kafa karıştırdı. Kulislerde AKP’nin Anayasa değişikliğini muhalefete sunacağı ve ardından tek başına değişiklikleri TBMM’den geçirip referanduma gideceği belirtiliyor.
Çiçek: Bizim elimizde değil
BAŞBAKAN Yardımcısı Çiçek: Çok arzu ediyoruz ama gündemde yok. Meclis aritmetiği izin vermiyor.
Şahin: 10-12 madde değişir
TBMM Başkanı Şahin önce dar kapsamlı bir paketten bahsetti, ardından “Bu benim temennim” dedi.
Değişiklik olabilmesi için referandum şart
336 milletvekili bulunan AKP’nin referanduma gitmeden Anayasa değişikliği yapabilmesi için 31 oya ihtiyacı bulunuyor. Ancak iktidar bu desteği bulamadığı için Anayasa değişikliklerinde referandum kesin görünüyor.
Anayasa için referandum şart
336 milletvekili olan AKP, Anayasa’yı değiştirmek için düğmeye bastı. Ancak referandumsuz değişiklik yapabilmesi için 31 oya daha ihtiyacı var. AKP yönetimi muhalefetten destek bulamazsa referandum kaçınılmaz olacak
Haber: Sümeyra YILMAZ
AKP’nin, Anayasa değişikliklerini referanduma götürme süresini 120 günden 45 güne çekme planının ardından Anayasa değişiklik paketi tartışılmaya başlandı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dar kapsamlı bir paketten bahsederken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “bir çalışma olmadığı” nı açıklaması kafa karıştırdı. 336 milletvekili olan AKP’nin referandumsuz Anayasa değişikliği için 31 oya ihtiyacı bulunuyor. AKP bu desteği sağlayamadığı için Anayasa değişikliklerinde referandum kesin görünüyor. TBMM Başkanı Şahin, görüştüğü Memur-Sen Konfederasyonu yönetimine, 10-12 maddelik bir Anayasa değişikliğinin gündeme gelebileceğini söyledi. Şahin, “Daha geniş çaplı bir Anayasa değişikliği değilse bile, belki 10-12 maddelik bir paketin gelme ihtimali olabileceğini biraz seziyorum” dedi. Ancak daha sonra “Ben sadece temennimi ilettim” diyerek geri adım attı.
İki-üç kere referandum
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise, “Anayasa değişikliği konusu şu an gündemimizde yok. Anayasa değişikliğini çok arzu etmemize rağmen, reel politika, Meclis aritmetiği buna izin vermiyor. 336 milletvekilimiz var. 330-367 arası oy referandum gerektiriyor. Referandum sadece bizim elimizde değil” dedi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da “Anayasada değişiklik ihtiyacı olduğu, toplum tarafından dile getirildiği bir gerçek. Şu anda böyle bir Anayasa değişiklik çalışması yok” dedi. TBMM kulislerinde ise AKP’nin Anayasa değişikliğini muhalefete sunacağı ve ardından tek başına bu değişiklikleri TBMM’den geçirip referanduma gideceği belirtiliyor. Referandum 45 güne çekileceği için seçime kadar, iki-üç kere dahi referandum yapılabilecek. Böylelikle bir değişiklik için 4 ay yerine 45 günde sonuç alınabilecek. Değişiklik paketinde ise Anayasa mahkemesinin üye sayısının artırılması, Yüce Divan kararlarına temyiz yolu açılması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yeniden yapılandırılması, parti kapatmanın zorlaştırılması, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması gibi konular düşünülüyor.
Bozdağ: Bir çalışma yok
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in 12 maddelik anayasa değişikliği yapılabileceği açıklamasıyla ilgili olarak AKP’li Bekir Bozdağ bir çalışmaları olmadığını belirterek, “Sayın başkan neye istinaden bunu söyledi bilemiyorum” Anayasada değişiklik ihtiyacı olduğu, toplum tarafından dile getirildiği bir gerçek. Şu anda böyle bir Anayasa değişiklik çalışması yok” dedi.