Organ Nakli Haftası nedeniyle Medicana International Ankara Hastanesi Organ Nakli Bölüm Koordinatörü ve sağlık bakanlığı Ulusal Koordinasyon Üyesi Dr. Eyüp Kahveci, organ bağışlamanın önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Organ nakli konusunda farkındalığın arttırılması gerektiğini ve organ naklinin hayat kurtaran bir operasyon olduğunu belirten Kahveci, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de temel problem organ kıtlığı. Organ bekleme listelerinde hasta sayıları giderek artıyor. Buna karşın temin edilen organların sayısı ise, son derece yetersiz kalıyor” dedi.
MAHALLE BASKISI ETKİLİ OLUYOR
İnsanların yüzde 38,3’ünün sosyal ve kültürel nedenlerden yani mahalle baskısından, yüzde 14,9’unun dini nedenlerden ve yüzde 9,5’inin de beyin ölümünün gerçekleştiğine inanmamasından dolayı organlarını bağışlamadığını ifade eden Kahveci, şunları söyledi: “Ülkemizdeki ölüden temin edilecek organ kaynaklarına baktığımızda, oldukça yaygın bir yoğun bakım hizmet ağına sahip olmamıza rağmen yeterli sayıda potansiyel organ vericisine ulaşamıyoruz.
BAĞIŞ OLMAZSA NAKİL OLMAZ
Şiddetli beyin hasarı nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde takip edilmekte olan vakaların yüzde 75’i beyin ölümü tanısı bile konulmadan kaybediliyor.
Beyin ölümü tanısı konulmadan ve organların kullanılması için aile ile görüşülmeden kaydedilen her vaka toprağa gömülen sadece bir kayıp değil beraberinde giden 5-6 hayat demektir. Çünkü, bağış olmazsa nakil de olmaz.”