Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Bolat: Otomotiv ve Emlak Sektöründe Ciddi Düşüşler Sağladık
Bakan Bolat: Otomotiv ve Emlak Sektöründe Ciddi Düşüşler Sağladık
İnşaat Sektöründe Çalışan Sayısında Rekor
İnşaat Sektöründe Çalışan Sayısında Rekor
1 Milyondan Fazla Bina Denetlendi
1 Milyondan Fazla Bina Denetlendi
Balıkesir Merkezli Uyuşturucu Operasyonunda 51 Gözaltı
Balıkesir Merkezli Uyuşturucu Operasyonunda 51 Gözaltı
Narkoçelik-39 Operasyonlarında 293 Gözaltı
Narkoçelik-39 Operasyonlarında 293 Gözaltı
HABERLER>GÜNDEM
20 Temmuz 2013 Cumartesi - 10:33

ASO İle TPE Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

ANKARA GAZETESİ / İmza töreninde konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile imzaladıkları protokolle sanayicilere tüm dünyadaki patentlere ilişkin bilgilere ulaşabilme imkanı getirdiklerini söyledi .

ASO İle TPE Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

ANKARA / İmza töreninde konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile imzaladıkları protokolle sanayicilere tüm dünyadaki patentlere ilişkin bilgilere ulaşabilme imkanı getirdiklerini söyledi .

Başkan Özdebir, Türkiye'nin dünya değer zincirinin alt sıralarında yer alan, orta ve alt teknoloji sınıfında konumlanmış bir ülke olduğunu ifade etti.

Orta gelir tuzağının son dönemde üzerinde tartışılan kavramlar arasında yer aldığını belirten Özdebir, orta gelir tuzağına düşmemek adına yapılması gereken işler bulunduğunu kaydetti.Özdebir, Türkiye'nin orta altı ve orta teknoloji seviyesinde üretim yapıp dünyaya satan ülkeler arasında olduğuna dikkati çekerek, bu durumun değiştirilebileceğini dile getirdi.

TPE'nin elinde dünyanın bütün çizili patent, marka ve faydalı modellerle ilgili kayıtların bulunduğunu ve bunlardan sanayicilerin ve araştırmacıların yararlanmasının önemli olduğunu anlatan Özdebir,"Araştırmacılar, daha önce yapılmış olan çalışmalardan istifade ederek, orada öğretilmiş olan bilgilerden faydalanarak, kendi çalışmalarını daha farklı yönde yönlendirip geliştirebilecektir. Başkalarının alanlarına girmeden kendi çalışmalarını geliştirebilirler" diye konuştu.

Bir kaç yıl önce de fikri mülkiyet hakları ile ilgili bir AB projesi yaptıklarını anımsatan Özdebir, "Uzunca bir süredir başkalarının yapmış oldukları buluşları kullanıp sanayicilerimizin başları 'belaya girmesin, ceza yemesinler' diye çalışıyorduk. Şimdi tüm dünyadaki, patentlere ulaşabilme imkanını sanayicilerimizin ayağına getiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, dünyada koruma süresi kalkacak çok sayıda buluş ve faydalı model bulunduğunu belirterek, koruması kalkan özellikle ilaç sanayisi için son derece önemli ürünlerin Türkiye'de üretilebilmesinin önünün açılması gerektiğine
işaret etti.

- "İnovasyon kapasitemizi artırmalıyız"

TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da Türkiye'deki işletmelerin gayrimaddi varlıklarının toplam varlıklar içindeki payının yüzde 80'leri aştığını ifade ederek, bundan 30-40 sene önce bu oranının yüzde 20'lerde olduğunu hatırlattı.

Amerikan Merkez Bankasının (FED) parasal gelişmeyi durdurabileceği yönündeki açıklamalarının gelişmekte olan piyasaları büyük ölçüde etkilediğine dikkati çeken Asan, "Parayı biraz daha seçici vermek demek, katma değeri yüksek ürünler üreten, fikri mülkiyeti yüksek işletmelerin bu parayı alacağı anlamına gelir. Gelişmekte olan ülkelerde, bu tür işletmelerin çok sayıda olmaması paranın kaçışına sebep oluyor. Bundan etkilenmemek için fikri mülkiyete önem vermemiz, inovasyon kapasitemizi artırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin, son 2 yılda Avrupa'da en çok marka başvurusunun yapıldığı ülke olduğunu anımsatan Asan, patent ve faydalı model başvurularının geçen yıl 15 binin üzerinde gerçekleştiğine ancak katma değeri daha yüksek dünya markalarının yaratılması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerinin çok iddialı olduğunu dile getiren Asan, şunları kaydetti:

"Kişi başına milli geliri 20 bin doların üzerinde olan, 500 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı, 10 uluslararası ulusal markanın yaratıldığı, en az 50 bin yerli patent başvurusu yapılan bir ülke hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için 2023 yılında 2 trilyon dolarlık ekonominin en az yüzde 50'sine denk düşen bir fikri ürünler portföyü oluşturmamız gerekiyor ki sağlıklı, sürdürülebilir ve orta gelir tuzağına düşmeyen bir ülkeye kavuşabilelim ."

Asan, imzalanan protokolün kağıt üzerinde kalmayacağına dikkati çekerek, Ankara'da tüm Türkiye'ye örnek bir işbirliği kurmak istediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından sanayicilerin patent başvurularını yürütmek üzere ASO'da bir birim oluşturulmasını öngören işbirliği protokolü imzalandı.ANKARA /

 

 

 
CHP'li Çetin'den 'Ak Parti Şantaj Yapıyor' İddiası
 
Barodan Sığınma Evindeki Kadınlara Hukuki Destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Biiri yıkılacak, diğeri sağlamlaştırılacak
Metro çalışmaları sırasında meydana gelen göçük nedeniyle zarar gören ...
Mamak'ta Ayak Kıran Sokak
Mamak Cengizhan Mahallesi 842. Sokak’taki asfaltsız yol vatandaşın tepkisine neden oldu.
Banliyö rayına giriyor
ANKARA GAZETESİ / Ankara, 2 yıl aradan sonra banliyölerine kavuşuyor. ...
 
Hakediş eylemi
ANKARA GAZETESİ / Başkentgaz’ın özelleştirilmesinin ardından sözleşmeleri ...
Kılıçdaroğlu: Türkiye Fikri Hür Bir Aydınını Kaybetti
ANKARA GAZETESİ / Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMOD) Genel Başkanı Prof.
İstanbul ile Ankara Arasındaki Şehrin Köyü Susuzluk Çekiyor
ANKARA GAZETESİ / İstanbul ve Ankara gibi iki metropolün arasında bulunan ...
 
Bin 500 metre rakımda, motorlu testere kullanıyor
ANKARA GAZETESİ / Ailesine destek olmak için 9 yıldır ormanda ağaç kesimi ...
İŞKUR işsizlik haritasını çıkardı
ANKARA GAZETESİ / İŞKUR, 2012 yılı rakamlarıyla Ankara’nın işsizlik haritasını ...
Sızıntı olsa bütün Ankara havaya uçar
ANKARA GAZETESİ / Başkentgaz’da çalışan güvenlik görevlileri, işlerine ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri