Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İsrail'in Filistin topraklarını işgal ederek soykırım uyguladığını vurgulayarak, "Dünya, İsrail'in saldırganlığı karşısında sessiz kalmamalıdır." ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen "Pekin+30 Bölgesel Gözden Geçirme Toplantısı"na Türkiye'yi temsilen katılan Göktaş, insan haklarının korunması ve geliştirilmesinde uluslararası platformların önemini vurguladı.
Göktaş, Türkiye'nin kadın hakları konusundaki kararlılığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleriyle dile getirerek, kadınların siyasetten ekonomiye kadar her alanda güçlenmesi için önemli adımlar attıklarını belirtti. Türkiye'nin kadın iş gücüne katılım ve istihdam oranlarındaki artışla OECD ülkeleri arasında öne çıktığını kaydeden Göktaş, "Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum" ilkesiyle kadınların toplumda daha fazla yer alması için çalıştıklarını söyledi.
Kadının güçlendirilmesi için hazırlanan Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile kadınların eğitim, sağlık, girişimcilik ve istihdam gibi alanlardaki engellerin kaldırılmasının hedeflendiğini belirten Göktaş, kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi ve iş gücüne katılımın artırılmasına yönelik somut adımlar attıklarını da ekledi. İklim değişikliği ve çevre kirliliğinin kadınları ve çocukları daha çok etkilediğini hatırlattı.
Kadına yönelik şiddetle mücadelenin küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, "Şiddete sıfır tolerans" ilkesini hatırlatarak, Türkiye’de bu konuda uygulanan IV. Ulusal Eylem Planı’nın detaylarını paylaştı. Şiddet mağdurlarına destek ve danışmanlık hizmetlerinin erişilebilirliğini artırdıklarını ve İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde KADES ve elektronik kelepçe gibi uygulamaları kullanarak şiddet olaylarına hızlı müdahale ettiklerini anlattı. Ayrıca, ülke genelinde sosyal risk haritaları çıkarmak için başlatılan çalışmalarla şiddete karşı koruyucu ve önleyici adımlar atacaklarını ifade etti.
Teknolojik gelişmelerin kadınlara yönelik yeni şiddet türlerine yol açtığını belirten Göktaş, bu sorunlara karşı yasal düzenlemelerin yapıldığını ve siber şiddet mağdurlarının başvurabileceği mekanizmaların hayata geçirildiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın sunduğu fırsatlar kadar ortaya çıkardığı risklerin de dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti.
Çatışma bölgelerinde kadın ve çocukların karşı karşıya kaldığı şiddetin unutulmaması gerektiğini belirten Göktaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararına ve Pekin Eylem Platformu'na atıfta bulunarak, İsrail'in Filistin’deki işgali ve soykırımını durdurmak için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Dünya genelinde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadelede kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.