Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Mart 2024 Pazartesi - 12:38

Bakan Göktaş: “Sosyal yardımların farklı kalemlerinden 4,9 milyon hanemizi yararlandırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlığın sosyal yardımlar konusundaki bakış açısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Göktaş: “Sosyal yardımların farklı kalemlerinden 4,9 milyon hanemizi yararlandırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, hayata geçen sosyal yardımlarla kapsam dışında kalan vatandaşlara destek verme imkanı sağladıklarını belirterek, Tüm toplumu hedefleyen sosyal yardımlara ve sosyal hizmetlere ilişkin mevcut çalışmalarımızı 'hiç kimseyi geride bırakmayan sosyal devlet' anlayışıyla geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Sosyal yardım programlarının yürütülmesinde iki temel unsur bulunduğunu dile getiren Bakan Göktaş, “Özellikle 3294 ve 2022 sayılı kanunlar kapsamında sosyal yardım yararlanıcısı olabilmek için ihtiyaç sahibi olmak temel ama yeter şart değildi. Vatandaşlarımızın sosyal yardım programlarından yararlanabilmesi için ihtiyaç halinin yanı sıra, hanelerinde çocuk veya engelli bulunması, 65 yaş üstü olma, kadınlar için eşlerinin vefat etmiş olması, muhtaç asker yakını olma veya kronik bir hastalığın bulunması gibi ilave dezavantajlılık durumu gerekmekteydi” açıklamasına bulundu.

Bakan Göktaş, yaptıkları çalışmalarla sosyal yardımların kapsayıcılığını artırdıklarını söyleyerek,  ihtiyaç sahibi olmanın yanı sıra ilave bir dezavantajı olmaması nedeniyle düzenli sosyal yardım alamayan vatandaşları  da yalnızca gelir kriteri üzerinden sosyal yardım sistemine dahil ederek desteklemek amacıyla Türkiye Aile Destek Programını hayata geçirdiklerini aktardı.

“Düzenli sosyal yardımlardan faydalananların büyük bir kısmı çalışamayacak durumda”

Sosyal yardım programlarını hak temelli, nesnel ve etkin bir şekilde geliştirdiklerini kaydeden Bakan Göktaş, “2002 yılında 4 farklı sosyal yardım programı yürütülürken, bu rakamı 50’nin üzerine çıkarttık. Sosyal yardım kalemlerinin çeşitlenmesiyle bu yardımlara ulaşan vatandaşlarımızın sayısı artmaktadır. Ayrıca sosyal yardımlardan faydalananların büyük bir kısmı çalışamayacak durumda olan çocuk, engelli ve yaşlı gibi kişilerden oluşmaktadır” dedi.

Türkiye'nin dünyadaki en kuşatıcı sosyal destek sistemine sahip ülkelerden biri olduğunun altını çizen Bakan Göktaş, kimseyi geride bırakmama anlayışı ile sosyal yardımlar konusunu kararlı bir şekilde sürdürdüklerini dile getirdi.

Bakan Göktaş, hali hazırda ihtiyaç sahibi hanelerine düzenli bir şekilde sosyal yardım ulaştırdıklarını vurgulayarak, “Sel, deprem, yangın gibi afetlerde mağdur olan vatandaşlarımıza durumlarına bakılmaksızın ilk andan itibaren desteğimizi sunuyoruz. Bu kapsamda yaptığımız tek seferlik yardımlar dahil, sosyal yardımların farklı kalemlerinden 4,9 milyon hanemizi yararlandırdık. Sosyal yardımlara ulaşan hane rakamlarına afet dönemlerinde tek seferlik yardımdan yararlanan aileler de dahildir” diye konuştu.

“Kapsam dışı olan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da destek verme imkanı sağladık”

Vatandaşların son yıllarda sosyal yardımlar hakkındaki farkındalık düzeyinin arttığına vurgu yapan Bakan Göktaş, şunları söyledi:

“Sosyal yardımlarla ilgili farkındalık düzeyi, erişim kanallarının çeşitlenmesi ve başvuru prosedürlerinin kolaylaşması ile birlikte arttı. Bunun yanı sıra sosyal güvencesi olup da ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza da sosyal yardım hakkı verdik. Ayrıca hayata geçirdiğimiz sosyal yardım programlarımız ile daha öncesinde kapsam dışı olan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da destek verme imkanı sağladık. Sosyal yardımlara ulaşan vatandaşlarımızın sayısı böylelikle artmış oldu.”

“Sosyal yardımların hizmet sunumu iyileştirildi, yardıma ulaşma süreçleri kolaylaştırıldı”

Bakan Göktaş, başvurudan ödemeye kadar tüm sosyal yardım süreçlerinin elektronik ortamda şeffaf bir biçimde yürütüldüğü belirterek, “Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile Türkiye’deki sosyal yardım uygulamaları büyük bir gelişim gösterdi. Sosyal yardımlardaki hedefleme performansı yükseltilerek sosyal yardımların hizmet sunumu iyileştirildi, yardıma ulaşma süreçleri kolaylaştırıldı ve böylelikle 30 gün süren başvuru süresi dakikalara indirildi” ifadelerini kullandı.

Tüm bu çalışmaların daha fazla vatandaşa ulaşılmasına sebep olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler alanındaki vizyonu “geleceğe güvenle bakan bireylerden oluşan, müreffeh bir Türkiye” olarak belirlediklerini, kimseyi geride bırakmayan sosyal devlet anlayışıyla  tüm bu hizmetleri kapsayıcı ve etkin bir şekilde ulaştırmaya devam edeceklerini belirtti.

Sosyal yardım-istihdam bağlantısı kuruluyor

Bakan Göktaş, sosyal yardım faydalanıcısı hanelerin sosyo-ekonomik hayatın içerisinde daha fazla yer alabilmesi için istihdam desteği de sağladıklarının altını çizerek, “Bakanlık olarak bu desteğimize özel önem veriyoruz. 2010 yılından itibaren çalışabilir durumda olan sosyal yardım faydalanıcılarını İŞKUR’a yönlendirerek, istihdama kazandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

 
Türkiye'den Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3 şahıs yakalandı
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 4,2 milyar TL ...
Bakan Göktaş: ''Bir araya gelelim, güçlenelim ve büyüyelim''
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlık ve Kadın ...
Bakan Koca, Tıp Bayramı'nı kutladı
Sağlık Bakanı Dr. Fahretin Koca, 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.
 
Bakan Göktaş, BM Kadının Statüsü Komisyonu 68. Oturumu'na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, New York'ta Birleşmiş ...
Bakan Göktaş, DEİK Kadın Platformu'nun tanıtım toplantısına katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul'da Dış ...
Bakan Koca: "Antalya’da ve Antalya Şehir Hastanesinde bir ilk"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya Şehir Hastanesi’nde 20 yaşında bir ...
 
Sağlık Bakanı Koca: “Yan dal uzmanı cerrah sayımız düşünülenden fazla artacak”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023 İkinci Dönem Tıpta Yan Dal Uzmanlık ...
Televizyon dizilerinde kadın paneli
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Radyo ve Televizyon ...
Antalya, yılın ilk iki ayında 499 bin yabancı ziyaretçi ağırladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ilk iki ayında yüzde 10,82 artış yakalayan ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri