Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Aralık 2019 Cumartesi - 12:37

Bir başkadır Ankara

Bağımsızlık uğruna, Atatürk ile birlikte savaşan kahramanlara, cephane üretip, Anadolu’ya gönderen İmalat-ı Harbiye’nin temelleri üzerinde yükselen Ankaragücü’nün bugün kullandığı sarı-lacivert renkleri veren, yüce önderdir. Başkentin diğer kulübü Gençlerbirliği’nin özelliği ise Cumhuriyet ile yaşıt

Bir başkadır Ankara

Kurtuluş Savaşının hazırlıklarının yapıldığı, milli mücadele sırasında izlenecek yol ile ilgili önemli kararların alındığı kritik; Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri’nin ardından, Atatürk’ün, Ankara’ya geliş tarihi olan 27 Aralık 1919, yeni Cumhuriyet’e giden sürecin önemli merkezidir. Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da, Kurtuluş Savaşı’nın ateşini yakmak için çıktığı Samsun, Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar büyük anlam taşırsa, bağımsızlığa giden yolda Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı, TBMM’nin kurulduğu, ileride Başkent unvanına layık görülecek Ankara da o derece önemlidir. Anadolu bozkırının ortasındaki Ankara, Cumhuriyet’in ilanına dek ve sonrasında ulusumuzun kaderi açısından, bir çok hayati kararın alındığı şehir olmuştur.

 

GENİŞ BİR VİZYONA SAHİP LİDER

Hayatın her alanında, getirdiği yenilikler ve özgün fikirleri ile tarihin en önemli liderleri arasında ilk sırada yer alan Atatürk için spor da ayrı bir yer tutar. Onun, “Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben, sporcunun; zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözleri, günümüze ve geleceğe, sportif açıdan nasıl geniş bir vizyon ile baktığının göstergesidir.

“Sporsuz bir millet gerilemeye mahkumdur. Ben, Türk gençliğinin spor yaparak güçlü olmasını isterim. Bir milletin sporda gösterdiği azim onun geleceğini yükseltir. Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır. Cumhuriyet; fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister” şeklindeki sözleri ile de bir ulus için sporun ne derece önemli olduğunu vurgulamaya çalışmış, özellikle genç cumhuriyetin gelişiminde, gençlere ve sporculara büyük ödevler düştüğünü dile getirip, bu konuda herkese büyük sorumluluklar yüklemiştir.

Türk spor tarihinde, İstanbul’un üç büyük kulübü başta olmak üzere bir çok kulübün ayrı bir yeri vardır. Başkent’in iki önemli temsilcisi Gençlerbirliği ve A.Gücü de ayrıcalıklı yere sahip kulüpler arasında gelir. A.Gücü, kuruluş tarihi açısından üç büyüklerden sonra gelen ilk kulüp olmasından dolayı, hem bizler hem de Türkiye için farklı bir anlam taşır. Gençlerbirliği de Cumhuriyetle yaşıt olmanın haklı gururunu yaşar.

 

BİR REKABETTEN DOĞAN KULÜP

 

Osmanlı döneminde, İstanbul Ligi sürmekte iken savunma sanayinde çalışan işçi futbolcular ile buralara işçi yetiştiren meslek okullarında okuyan gençler, kendi kulüplerini kurmak için girişimlerde bulunur. İmalat-ı Harbiye Mektebi’nin son sınıf öğrencilerinden Şükrü Abbas öncülüğündeki Turan Sanatkarangücü ile Agâh Orhan öncülüğündeki Altınörs İdmanyurdu aynı tarihte, 31 Ağustos 1910 günü kurulmuştur. Daha sonra birleşecek olan iki takım ilk maçlarını birbirlerine karşı oynar. 4 Nisan 1911 günü yapılan maç 0-0 berabere devam ederken, çıkan olaylar nedeniyle tamamlanamaz.

 

İŞGAL YILLARI, ANKARA VE KURTULUŞ SAVAŞI

İki kulüp, Cuma Ligi’nde kesintili de olsa oynadıktan sonra, I. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle oluşan yenilgi koşullarında spora ara vermek durumunda kalır. Kulüplerin etkin olduğu silah fabrikalarının yabancı askerler tarafından basılması ve Kuva-yi Milliye hareketine desteğin engellenmesi üzerinde kulüpler Anadolu’ya geçme kararı alır. Kurtuluş Savaşı sırasında çok zor koşullarda orduya silah ve cephane sağlayan İmalat-ı Harbiye işçilerinin bazıları savaş sırasında hayatını da kaybeder, şehit olur.

 

YENİ KURULAN CUMHURİYET VE BAŞKENT ANKARA

 

Cumhuriyet ile birlikte ülke yeniden kurulurken, A.Gücü’nün de temelleri atılır. 2 kulüp 1922’den itibaren yeniden faaliyete geçer. Başkent Ankara’da ilk resmî futbol maçı 26 Ekim 1922’de Cebeci Stad’ında oynanır. Anadolu Sanatkarangücü askeri takım olan Talimgâhgücü’nü 2-1 yener. Başkentin gelişmesi ve özellikle işçilerin artmasıyla birlikte sonradan Ankaragücü adını alacak kulübe destek artar. Ankara’da kurulan ilk futbol ligi 1923-24 sezonuyla açılırken, iki kulüp Anadolu-Turan Sanatkarangücü olarak birlikte katılır. 1933’de bugünkü adı olan A.Gücü adını alır.

 

ARMA YATIK BİR MERMİYİ TEMSİL EDER

 

A.Gücü’nün arması da kuruluşu ile örtüşen bir semboldür. Yatık bir mermiden esinlenerek çizilen logo; asaleti ve vatanı müdafaayı simgelemektedir. Ayrıca şehit veren iki takımdan birisi olan A.Gücü, “Milli Mücadele” yıllarında ülkeye yaptığı hizmetlerle ön plana çıkmıştır. Amblem, anlamı ile tarihindeki önemli bir unsuru simgeler. Sarı; kazanma hırsı ve başarıyı, lacivert ise kuvvet ve gücü temsil eder.

ATATÜRK’ÜN RENKLERİNİ VERDİĞİ TAKIM A.GÜCÜ

A.Gücü’nün ilk renklerinin sarı-yeşil olduğu söylenir. Kulübün bugün kullandığı sarı-lacivert renkleri ise Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği bilinir. Yüce Önder, ‘Kavunun sarısı, Ankara üzümünün laciverdi olsun’ sözleri ile kalplere kazınacak, peşinden yüz binleri sürükleyecek sevdanın, sarı-lacivert rengini bir anlamda tescillemiştir.

 

ÖĞRENCİLER ÖĞRETMENLERİ İLE KARŞI KARŞIYA

 

Başkent’in diğer önemli kulübü Gençlerbirliği, 14 Mart 1923 senesinde kurulur. Cumhuriyet ilan edilmeden kısa süre önce spor sahnesine çıkan Gençlerbirliği, Cumhuriyet ile aynı yılda kurulmuş olmanın, tarihi onurunu taşımaktadır. Ankara Sultanisi’nden (Bugünkü Atatürk Lisesi) bir grup öğrenci, Beden Eğitimi öğretmenlerinin yaptığı takımı beğenmeyip, ayrı bir futbol kulübü kurmaya kalkıştılar ve Gençlerbirliği’nin temellerini atarlar. Sonra, karşı çıktıkları öğretmenleriyle sulh oldular ve beraber kurdular kulübü. O uzlaşının ardından, Gençlerbirliği doğar. Bir rivayete göre Ankara gelinciğinden esinle, bir başka rivayete göre o sırada Karaoğlanoğlu Hanı’ndaki dükkânlarda başka renk kumaş olmadığından, kırmızı-siyahı seçtiler. O gün bugündür de ‘Şimşek’ unvanı ile sahada mücadele ederken, adındaki ‘genç’ ibaresinden hareketle, her zaman her alanda genç yetenekleri yetiştirme görevini başarıyla sürdürüyor.

 

 
100. Yıl mesajları
 
Doktorları için buluştular
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli Mücadele’nin kalbinde Atatürk’ün ilk 24 saati
Atatürk, bundan tam 100 yıl önce Ankara’ya ilk adımını attı. Dikmen sırtlarında ...
Augustus Tapınağı’na ‘Şeffaf Müze’ önerisi
Ulus ve Ankara’nın kültürel mirasına ilişkin araştırmalar yapan Prof. ...
Yıldız Savaşları’ndan Kuğulupark’a
Star Wars’ (Yıldız Savaşları) filminde Darth Vader karakterine hizmet ...
 
Güzeller taçlandı
Models Of Fashion 2019 güzellik yarışması finali Grand Ankara Otel’de ...
Üç kuşak sahnede
Operatör Doktor Nazım Şuvağ, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girişinin ...
Yeni yıl hediyeleri Altınpark’ta
Yeni Yıl ve Hediyelik Eşya Günleri, Altınpark Fuar Alanı’nda bugün başlıyor.
 
Meksikalılardan Posada şarkısı
Yeni yıl kutlamasına, kısa bir süre önce Ankara’daki görevine başlayan ...
Ar-Ge ve inovasyonda gidecek çok yolumuz var
Ankara Sanayi Odası (ASO) Ar-Ge, İnovasyon ve Dijital Sanayi İhtisas Komisyonu ...
Kültürümüzü yeni nesillere aktaracağız
Arhavililer Vakfı 8’nci olağan genel kurul toplantısında, Kayhan Giritlioğlu ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri