Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>EKONOMİ
24 Ocak 2012 Salı - 09:42

Bitkilere Sağlık Bakanlığı’ndan sınırlama gelecek

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Altun, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin insan sağlığına “yarar” değil “zarar” verdiğini söyledi. Altun, Bitkisel ürünlerin kullanılmasının hastalar kadar sağlıklı kişiler için de oldukça tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Bitkilere Sağlık Bakanlığı’ndan sınırlama gelecek

SAĞLIK Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından aktarlarda satılabilecek bitkilerle ilgili genelge revize edilerek, zayıflama, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, antidepresan ve cinsel fonksiyonlarda etkili olabilen birçok bitki, “tıbbi bitki” kapsamına alınarak, aktarlarda satılmasına izin verilmeyecek.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Altun, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin insan sağlığına “yarar” değil “zarar” verdiğini söyledi. Bitkisel ürünlerin kullanılmasının hastalar kadar sağlıklı kişiler için de oldukça tehlikeli olduğunu vurgulayan Altun, bu nedenle aktarlarda bitkisel ilaç satışı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti. Altun, her bitkinin tıbbi bitki olmadığına, tüm bitkilerin tedavi edici özelliği üzerinde bilimsel verilerin oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Sarımsağa dikkat
Faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğe sahip olduğunu anlatan Altun, gıda olarak kullanıldığında vücudun onu tolere edebildiğini, ancak kapsül haline geldiğinde mutlaka hekime danışılması gerektiğini söyledi. Altun, hipertansiyonu olan birisinin meyan bitkisi tüketmesinin ölümüne neden olabildiği uyarısında bulundu.
“Bitkisel ürünlerin zararı yoktur” anlayışının gerçekle örtüşmediğini dile getiren Altun, “Bitkisel ilaçlar konusunda bir kaos var. Bitkisel ilaçlar sentetik ilaçlardan farklı değil, hatta çok daha tehlikeli. Çünkü, sentetik yani kimyasal ilaçlardaki bir ya da bir kaç tane bileşiğin ne olduğu biliniyor. Bitkisel ilaçların içerisindeki bileşikler birbiri ile etkileşime girebiliyor ve kimyasal reaksiyon oluşabiliyor. O zaman da geri dönüşümü olmayan ölüme kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu yüzden tedbirli olunması gerekiyor” diye konuştu.
14 ürün toplatıldı
Altun, “gıda takviyesi adı altında çıkan ürünlerin üzerinde herhangi bir tedavi edici özelliğinin olduğu yönünde bilginin yer almaması” gerektiğini ifade ederek, “İçinde Tarım Bakanlığından izinli ve internet üzerinden satışı yapılan herhangi bir izne sahip olmayan ürünlerin de bulunduğu 14 ürün toplatıldı. Genel ağırlıklı olarak zayıflama ve cinsel gücü artırıcı özellikli ürünler. Bizden izin alıp toplatılan ürünümüz yok. Bunlar, Tarım bakanlığından izin alırken, gıda takviyesi olarak izin alıyor, piyasaya çıktıklarında tedavi edici özellik belirtiyorlar” dedi.
İnternet ya da 
televizyon kanalları üzerinden ilaç satışını takip eden bir şubelerinin bulunduğunu dile getiren Altun, bu tür yerlerden satışı yapılan ürünlere hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.
Hamileler için daha tehlikeli olabilir
“Aktarların bitkisel karışım hazırlamasının ve önermesinin yasak olduğunu” belirten Altun, aktarlardaki ürünlerin üzerinde “tedavi edici özelliği bulanan etiketli ürünlerin bulunmasının yasak” olduğunu vurguladı. Altun, tedavi edici etiketli ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacıya danışarak alınması gerektiğinin altını çizdi. Altun, hamile, emziren kadınların ve çocukların bitkisel karışımları kullanmasının çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

 
Sen üşürsen, biz donarız
 
Çocuklara yarı yıl sürprizi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boya sektöründe yıllık üretim 25 bin ton
2011 yılında yaptıkları yeni yatırımlarla yıllık üretim kapasitelerini ...
Özel güvenlik standart istiyor
Özel güvenlik sektörü, elektronik güvenlik sistemlerine standart istiyor. ...
Yenilenince esnafın ilgisi arttı
Çankaya Belediyesi’nin Konur, Karanfil sokaklar ile Yüksel Caddesi yaya ...
 
20 milyon TL elektrik tasarrufu sağlandı
ASKİ Genel Müdürlüğü, yaptığı yatırımlarla elektrik enerjisinden yıllık ...
Kuzey Ankara'da kura zamanı yaklaştı
Havaalanı yolunu çarpık yapılaşmadan kurtaracak, TOKİ ve Ankara Büyükşehir ...
Ankara 5. sırada
İkinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2011 ...
 
Tüketici kredileri ve kart kullanımında azalma
Mevduat bankalarının tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kullanım ...
40 yıldır bu sektördeyiz büyümeye devam
Türkiye’nin başarılı hastane yöneticileri arasında isimlerini ilk sıralara ...
Dışa bağımlılık mantolama ile azalır
Isıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 60’a varan tasarruf sağlayan ve yapılan ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri