EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Başkenti bir adım ileriye taşıyacak ekonomik faaliyetlerle ilgili projeleri ve hedefleri Ankara Hürriyet’e anlattı.
Başta Merkez Bankası olmak üzere bankaların merkezlerinin ve bazı kamu kurumlarının ‘finans merkezi’ İstanbul’a taşınacak olmasını değerlendiren Çağlayan, ‘Başkent’in içi boşaltılıyor’ eleştirilerini de şöyle yanıtladı:
“Duygusallıkla ekonomik gerçekler birbirinden çok farklıdır. Şimdi Ankara’nın da Türkiye’nin de rengi ve tablosu çok değişti. Son 5-6 yılda yaptığım toplantılarda görüyorum ki yurt dışından Türkiye’ye gelmek isteyenler büyük çoğunluğu İstanbul’a gelmek istiyor. ASO Başkanı olduğum dönemlerle bugünkü şartlar birbirinden çok farklı. O zaman İstanbul finans şehri dendiğinde ütopik geliyordu. Şimdi İstanbul finans şehrinin temellerini atıyoruz. İdarelerin bankalarının kümelenme içerisinde olması gayet normal. İngiltere’de nasıl Londra’ysa, Amerika’da New York’sa, Almanya’da Frankfurt’sa bizde de İstanbul olması lazım.
KAYIP OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ
Bu durumu Ankara için bir kayıp olarak değerlendirmemeliyiz. Ankara’da bugün 11 organize sanayi bölgesi var. Ben de bu organize sanayi bölgelerinde ‘Tarlada izi olup harmanda sözü olan’ biriyim. Başkanı oldum, kurucusu oldum, fabrikası olan biri oldum. Sonra benden devralan Nurettin Özdebir kardeşimiz tüm organize sanayi bölgeleri kuruluşunun başkanı. OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) başkanlığını başarılı bir
şekilde yürütüyor. Ankara sadece bir memur şehri değil aynı zamanda sanayi şehri, kobilerin en fazla olduğu şehir. Bilim ve teknolojinin yüksek katma değere dönüştüğü bir şehir. Türkiye’nin en büyük üniversiteleri Ankara’da.
Bugün savunma sanayisinde, yazılım sektöründe Ankara ihracatı en pahalı yapan iller arasında.”
FİLM PLATOSU VE FUAR ALANI
“Peki Ankara’yı bir adım daha ileriye hamle ne olmalı?” sorusunu Çağlayan şöyle yanıtladı:
Hizmet sektörünü destekliyoruz. Biliyorsunuz yeni bir açıklama yaptık. Yeni bir hizmet ihracat açıklamamız oldu. Şu anda üzerinde çalıştığımız ‘özel ekonomik bölgeler’ diye bir çalışmamız var. Ankara’yı inşallah ABD’nin Hollywood’un, Hindistan’ın Bollywood’unun olduğu bir kent haline getireceğiz. Ankara Türkiye’ye itibar kazandıran iki şeye kavuşacak. Bunu 46 yıldır Ankara’da olan, anasının babasının mezarı Ankara’da olan biri olarak söylüyorum. Ankara uluslararası fuar anlamında Türkiye’nin en büyük fuar alanına kavuşuyor. Bunun yanında iddialı bir film platosu hayata geçirilecek. Fuar alanı havaalanı yolunda, film platosu teşvik sistemimiz ve yeni yapacağımız düzenlemeyle bizim uhdemizde gerçekleştirilecek. Film platosu fikrini söylüyoruz. Kimler çıkacak ortaya göreceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanı, TOBB...
GURUR DUYULACAK TABLO
Sayın Başbakanımız İstanbul finans merkezi olacağını açıklarken ‘Ankara’da kimse endişe etmesin’ demişti. Bugün bakıyorsunuz, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasının 33’ü Türkiye’den. Bunların yüzde 40’ı da Ankara firması. Bu gurur duyulacak bir tablo. Ankara’nın bunca zenginliği varken, kimsenin endişe etmesine gerek yok.
Belediyelerde de 4 yıl düşünülebilir
2014’teki yerel seçimlerin 2013 yılının son çeyreğine alınmasıyla ilgili görüşlerini açıklayan Çağlayan, belediye seçimleriyle ilgili de sürpriz bir düşüncesini açıkladı:
“Henüz netleşmedi. Ama Başbakan yardımcımızın açıklamasının ardından MHP’den destek açıklaması geldi. Öyle görünüyor ki Türkiye yerel seçim sathı mahaline girmiştir. 2013 yılı ekim-kasım artık hangi ay olursa bilemiyorum, parlamento karar verecek. Alınacak bu kararla birlikte ben CHP’nin de kayıtsız kalmayacağını sanıyorum. Aksi taktirde siyaseten ciddi bir kayıp yaşayabilir. Bundan dolayı zannediyorum ki parlamento kararını verecek, Sayın Başbakanımız’ın da ifade ettiği gibi yerel seçimler öne alınacak.
Yerel seçimlerin 5 yılda bir, genel seçimlerin dört yılda bir olmasını düşünmek lazım. Her ikisinin de dört yılda bir olması düşünülebilir. Tabi bu benim şahsi fikrim.”
KENDİ YATAĞIMA ALIŞAMADIM
2012 yılının ilk sekiz ayında 200 bin kilometrenin üzerinde seyahat eden Bakan Çağlayan, 25 yurt dışı seyahati yaparken yalnızca Mersin’e 20 ziyarette bulundu. Çağlayan ayrıca yılın ilk sekiz ayında 20 kente ziyarette bulundu.
Son 10 günde Ankara’daki evinde bulunan Çağlayan sırt ağrısından şikayetçi. Hayli ilginç olan sırt ağrısının nedenini Çağlayan şöyle anlattı:
Yaklaşık 10 gündür sürekli Ankarada’yım. Arkadaşlar istatistik çıkardılar aylık evde kalış sürem bir haftayı geçmiyor. Mersin milletvekiliyim, sürekli Mersin ve yurt dışı trafiğimiz oluyor. Yurt dışında bir taraftan ihracatımız için koştururken bir taraftan da yatırımcı avına gidiyoruz. Sermayaye Türkiye’yi anlatıyoruz. Gidemediğin yer senin değildir. Ben ticaretin içinden gelen biriyim. Hayatım boyunca oturduğum yerden para kazanamadım, formülü olan varsa bana anlatsın.
BELİMDE CİDDİ AĞRI VAR
Böyle bir ortamda evde kalmama imkan yok. 10 gündür sabah kalktığımda belimde ciddi bir ağrı var. Sebebini düşünüyordum. ’Acaba belimi falan mı üşüttüm’ diye düşündüm. Önceki gün sabah anladım ki belim kendi yatağıma alışmadığından ağrıyor. Yatağıma alışmaya çalışıyorum. Bunu şikayet etmek için söylemiyorum, görevimi seve seve yapıyorum. ‘Ekonomi Bakanı şu kadar ülkeye gider’ kaidesi yok ama benim yönetmek zorunda olduğum ve en keyif aldığım reel ekonomi bunu gerektiriyor. Türkiye farkındalığını oluşturmaya çalışıyoruz.