Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Bolat'tan Eylül Dış Ticaret ve Turizm Raporu
Bakan Bolat'tan Eylül Dış Ticaret ve Turizm Raporu
Fahrettin Altun: Medya, Toplumun Sesi ve Adaletin Savunucusu Olmalıdır
Fahrettin Altun: Medya, Toplumun Sesi ve Adaletin Savunucusu Olmalıdır
2025 Hac Kura Sonuçları Açıklandı
2025 Hac Kura Sonuçları Açıklandı
Terörle Mücadelede Son Durum: 198 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Terörle Mücadelede Son Durum: 198 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
2025'te Dar ve Orta Gelirliler İçin 100 Bin Sosyal Konut Yapılacak
2025'te Dar ve Orta Gelirliler İçin 100 Bin Sosyal Konut Yapılacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
22 Temmuz 2020 Çarşamba - 11:44

Genç Türk araştırmacılardan, COVİD-19 tedavisinde uluslararası başarı

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışan Nazlı Sıla Kara, Türkiye’de ve dünyada farklı üniversitelerde okuyan Türk araştırmacılar ile birlikte uluslararası bir başarıya imza attı.

Genç Türk araştırmacılardan, COVİD-19 tedavisinde uluslararası başarı

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışan Nazlı Sıla Kara, Türkiye’de ve dünyada farklı üniversitelerde okuyan Türk araştırmacılar ile birlikte uluslararası bir başarıya imza attı. Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsü üzerine yapılan araştırmalar için proje başvurusunda bulunan Türk araştırmacılar, dünyada Covid-19’un tedavisi için yapılan geliştirme çalışmalarında yeni bir evreye geçilmesine SARS-CoV-2 virüsü ile ilgili yaptıkları çalışmalarla katkıda bulundu.

Özellikle tıp ve sağlık alanındaki araştırma yatırımları ve çalışmalarıyla adından söz ettiren İstinye Üniversitesi’nin akademisyenleri, uluslararası başarılara imza atmaya devam ediyor. Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsü üzerine yapılan araştırmalar için, proje başvurusunda bulunan; aralarında İSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Araştırma görevlisi Nazlı Sıla Kara’nın da yer aldığı Türk araştırmacılar, dünyada Covid-19’un tedavisi için yapılan geliştirme çalışmalarında yeni bir evreye geçilmesine, SARS-CoV-2 virüsü ile ilgili yaptıkları çalışmalarla katkıda bulundu.

SARS-CoV-2 virüsünden koronavirüs çıktı

Projenin amacı hakkında bilgi veren Nazlı Sıla Kara, ekip olarak, farklı araçlar kullanarak SARS-CoV-2 virüsünün genetik materyalinde meydana gelen rastlantısal değişiklikleri, bir başka ifadeyle mutasyonlarını ve farklı araçların bu mutasyonları ne kadar etkin tespit ettiğini gözlemlediklerini belirterek; Covid-19 hastalığı için tedavi geliştirme aşamasına doğru aldıkları yolla ilgili şunları söyledi: “Bunun için, kullandığımız farklı araçların SARS-CoV-2 virüsündeki mutasyonları tespit edebilme gücünü karşılaştırmak ve iki farklı araçtan gelen sonuçları inceleyerek, tespit edilen mutasyonların bilimsel açıdan güvenilirliğini arttırmak gerekiyordu. Çalışmamızın sonucunda, iki farklı araç tarafından ortak bulunan mutasyonları tespit ettik ve bu mutasyonların SARS-CoV-2 virüsünün yaşamında önemli olan bir proteini etkileyebileceğini gördük. Bu tip bulgular Covid-19 hastalığına tedavi geliştirme aşamalarında kullanılabilir.”

Covid-19 için ilaç geliştirmede etkili olacak

Çalışma sonucunda, SARS-CoV-2 virüsünün uğradığı mutasyonları ve hangi proteinin, hangi noktalardan etkilenebileceğini gözlemleme imkanı bulduklarını aktaran Kara, şöyle devam etti: “Çünkü virüse karşı ilaç geliştirmek için proteinlerin nasıl değiştiğinin gözlemlenebilmesi büyük önem taşıyor. Mutasyonlar da protein yapısını değiştirebildiğinden ötürü bu değişimlerin tespit edilmesi önemli. Eğer virüs geçirdiği evrimlerle bulaşıcılığını ya da yaşama imkanını arttırıyorsa, virüsün bulaşıcılığını ya da hayat evresini kolaylaştıran etkileri olan mutasyonların hangi yapıları etkilediğini bilmek hayatidir. Bu nedenle virüsün geçirdiği mutasyonların etkilediği düşünülen proteinlerin tespiti önemli” diyor. Kara ilerleyen dönemlerdeki çalışmaların Covid-19 için ilaç geliştirmeye nasıl katkı sağlayabileceğini ise şöyle anlatıyor: “Bu tip bulgulara dayanarak, virüse avantaj sağlayan değişimlerin tespiti sayesinde bu tür avantajlar sağlayan proteinlere özel ilaçlar geliştirilebilir ve tedaviye yönelik çalışmalar yapılabilir.”

Anımsanacağı üzere, biyoinformatik verileri değerlendirerek, tedavi ve ilaç geliştirme konularında dünyaya veri sunan “Ulusal Biyobilim ve Yaşam Bilimleri Akademisi” için 2008 yılından bu yana veri toplayan “BioHackthon”, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün daha iyi anlaşılabilmesi için, 5-11 Nisan 2020 tarihleri arasında tüm dünyaya bir proje çağrısında bulunmuştu. Dünyanın farklı ülkelerinden yaşam bilimleri üzerine çalışan ve alanında etkili araştırmacıları bir araya getiren bu organizasyon çağrısına karşılık veren araştırmacılar, projeler hazırlayarak başvuruda bulundular. Nazlı Sıla Kara (İstinye Üniversitesi), Elif Bozlak (Viyana Üniversitesi), Evrim Fer (Arizona Üniversitesi), Meltem Kuntu (Ortadoğu Teknik Üniversitesi), Yasemin Utkueri (Sabancı Üniversitesi) Funda Yılmaz (Radboud Üniversitesi)’dan oluşan 5 kişilik Türk ekibinin de katıldığı projenin sonuçları 14 Mayıs 2020 tarihinde yayınlandı ve araştırmacılar 21 Haziran 2020 tarihinde proje sunumu yaptılar.


Hibya Haber Ajansı

 
Yüz ifadesi azalması ve gevelemek Parkinson habercisi
 
COVID-19 Fibroblast Esaslı Hücre Tedavisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüz ifadesi azalması ve gevelemek Parkinson habercisi
Hareketi engelleyen ilerleyici bir beyin hastalığı olan Parkinson, çeşitli ...
Hem maske takıp hem cilt sorunlarını önlemenin yolları
Coronavirus salgını nedeniyle maskenin hayatımıza girmesiyle birlikte ...
Yaz ayları bu ameliyatlara engel değil
Yaz ayları ve yoğun sıcaklar ameliyatlara engel mi? İstanbul Okan Üniversitesi ...
 
Göz sağlığı hakkında doğru bilinen 8 yanlış
Şehir efsanesi gibi toplumda yaygın olan bir takım bilinenlerin bugünkü ...
AHEF uyarıyor: Güneş çarpmasına dikkat
Halk arasında “güneş çarpması” olarak da nitelendirilen sıcak çarpması, ...
Çağımızın Hastalığı: Stres
Stres hiç kuşkusuz çağımızın en çok maruz kalınan sorunlarından biri! ...
 
Bir can kurtarmak, tüm insanlığı kurtarmaktır
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün EZER bir Türkiye gerçeği olan asgari ...
“Korona”lı yaz kuralları
Covid-19 salgını nedeniyle yaz aylarını maskeyle geçirmek zorunda kalmamız; ...
Maske takarken cildinizi koruyun
Covid-19’dan korunmak amacıyla takılan yüz maskeleri, ciltte istenmeyen ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri