Çağdaş ve güçlü bir Türkiye yaratma ülküsüne sahip Türk kadınının işinin gelişmesinde kılavuz olmak amacıyla kurulan Ankigad, 65 üyesi ile iş alanlarına göre 15 farklı çalışma komitesinde çalışmalar yapıyor. İnşaat, dış ticaret, sanayi, bilişim, teknoloji, hizmet gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren dernek üyesi iş kadınları, 500 kişiye istihdam sağlıyor ve yıllık ortalama 500 milyon TL ciroya sahip.
Belirli bir noktaya gelindi
Derneğin kurucusu ve üç yıldır başkanlığını yürüten Devrim Erol, Ankaralı iş kadınlarının dayanışma içinde olarak iş gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti. Kadında sermayenin birikmesi gerektiğini ifade eden Erol, çok az kadının isminin iş dünyasında geçtiğini, bunların da çoğunun köklü ailelere mensup olduğunu söyledi. Devrim Erol, derneğe üye olan kadınların bir çoğunun kendi sermayeleri ile kendi işini kurduğunu ve sıfırdan belirli bir noktaya geldiğini dile getirdi. Kadınların meslek örgütlerinde yeterince temsil edilmediğinin
altını çizen dernek başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de öğretmenlerin %65’i kadın. Ancak okul müdürlerinin sadece %7’si kadın. Kadınlar yönetimde temsil edilmiyor. Kadının yönetime aday olması lazım. Geleneksel nedenlerden dolayı kadınlar aday olmuyorlar. Ancak bütün görevleri başarı ile yerine getirebileceğini düşünmeleri ve bu yeteneklere sahip olduklarına inanmaları gerekiyor.”
Bazı tavsiyelerde bulundu
Ankara’da kadınların durumunun Türkiye geneli ile paralellik gösterdiğini anlatan Devrim Erol, verilere göre Türkiye’de 1.320.000 girişimci olduğunu, bunun sadece %7’sinin kadın olduğunu vurguladı. Üniversitelerde girişimcilik derslerine katılarak, son sınıf öğrencilerine başarı hikayeleri anlattıklarını belirten Erol, öğrencileri girişimcilik konusunda teşvik ettiklerini söyledi. Dernek Başkanı Erol ve derneğin yönetim kurulu üyeleri, girişimcilik konusunda ise bazı tavsiyelerde bulundu.
1/2’den 1 Olmaz Projesi
Dernek, Türkiye’de iş hayatında ve sosyal hayatta kadınlara fırsat eşitliği yaratarak yönetim erki içerisinde kadının etkinliğinin ve payının arttırılmasına destek olmak, ulusal ve uluslar arası düzeyde yasal düzenlemeleri incelemek ve başarı hikayelerini paylaşmak amacıyla “1/2’den 1 Olmaz” projesine imza atıyor. Haziran ayında yapılan toplantının 1. bölümünde, Türkiye’deki mevcut durum, idari altyapının analizi ve yapılan çalışmalara değinilecek ayrıca diğer ülkelerdeki yasal mevzuatlar ve işleyiş incelenerek, bu ülkelerdeki başarı hikayeleri aktarıldı.
Kadınların sayısı artmalı
Toplantının 2. bölümündeki panelde Türkiye’de İş ve Meslek Örgütlerinde yönetici olan kadınlar, kendi organizasyonları içindeki durumu ve yapılması gereken çalışmaları aktaracaklar ve kendi başarı hikayelerini paylaştılar. 3. bölümde ise,
eş zamanlı çalışma toplantıları ile birlik temsilcileri kendi meslek grubundaki kadın girişimcilerle bir araya gelerek kendi örgüt yapılarında kadınların sayısının artmasına yönelik çözüm yolları hakkında görüş alışverişinde bulundular.