Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Öğrencilerin kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı
Öğrencilerin kayıtları, adrese dayalı olarak yapıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vandallıkla sokakları ateşe vermek kabul edilemez
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vandallıkla sokakları ateşe vermek kabul edilemez
2 terörist etkisiz hale getirildi
2 terörist etkisiz hale getirildi
Kayseri'deki olaylarda 67 kişi gözaltına alındı
Kayseri'deki olaylarda 67 kişi gözaltına alındı
Bakan Kacır: Bilim heyetimiz 24 ayrı noktada 16 proje için örneklemeler gerçekleştirecek
Bakan Kacır: Bilim heyetimiz 24 ayrı noktada 16 proje için örneklemeler gerçekleştirecek
HABERLER>EKONOMİ
10 Mart 2021 Çarşamba - 11:58

Haftanın en hareketli günü

Getiri eğrisindeki değişimler piyasaların performansında belirleyici rol oynamaya devam ederken bugün ABD’de gerçekleştirilecek olan 10 yıl vadeli tahvil ihalesinden çıkacak sonucun yüksek ilgi çekeceğini tahmin ediyoruz. (ÜNLÜ Menkul)

Haftanın en hareketli günü

Getiri eğrisindeki değişimler piyasaların performansında belirleyici rol oynamaya devam ederken bugün ABD’de gerçekleştirilecek olan 10 yıl vadeli tahvil ihalesinden çıkacak sonucun yüksek ilgi çekeceğini tahmin ediyoruz. ABD Hazinesi 10 yıl vadeli tahvil ihalesini son olarak tam bir ay önce düzenlemiş ve faiz %1,15 olarak gerçekleşmişti. Ancak aradan geçen süre zarfında özellikle getiri eğrisinin uzun tarafı hızlı şekilde yükseldiği için son ihaleye kıyasla faizlerde belirgin bir yükseliş yaşanacak. Bu noktada, daha çok gelen talebin ne ölçüde güçlü olacağını takip edeceğiz. Bir önceki ihaleye 2,37 kat talep gelmişti. Ayrıca bugün Almanya’da ise 5 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenlenecek. Dolayısıyla hem ABD hem de Almanya ihaleleri ile piyasalarda hareketliliğin arttığını görebiliriz. Kaldı ki, bugün ABD’de TÜFE rakamının açıklanacak olması da hareketliliğin yüksek olabileceğine işaret ediyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 1550’den vazgeçmiyor. Yurtdışı piyasalardaki toparlanma çabalarını takip eden BIST-100 endeksi dün bir kez daha yılın başından bu yana direnç olarak çalışan 1550 puanın üzerini test etti. Ancak endeks önemli bir direnç olarak izlediğimiz bu seviyenin üzerinde kapanış yapmayı başaramadı. Sık sık dikkat çektiğimiz gibi endekste toparlanmanın güç kazanması için bu seviyenin üzerinde kapanışlar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde çabaların sonuç vermesi durumunda ise bir sonraki hedef ise 1580 puan bölgesi olacaktır. ABD’deki değer kazanımlarının etkisiyle hisse senetleri genel olarak iyimser bir zeminde hareket etse de Asya’da pozitif açılışların ardından endekslerin kazanımlarını ileri taşıyamamasını dikkat çekici buluyoruz.

EUR/USD 1,19’un üzerinde tutunamıyor. Risk iştahındaki toparlanma ve ABD tahvil faizlerinin daha ılımlı bir görünüm sergilemesinin desteği ile paritede dün 1,19’un üzerine doğru denemeler yapıldığını gördük. Ancak 10 yıl vadeli ABD ve Almanya tahvil faizleri arsındaki farkın 180 baz puanın üzerinde seyretmesi bu bölgede kalıcı olunmasına izin vermedi. Dolayısıyla yeni güne de 1,19’un altında başlıyoruz. Paritenin haftalık kapanışında ise ECB’nin yarınki toplantıda vereceği mesajların belirleyici olacağını tahmin ediyoruz. Ancak toplantı öncesinde faiz farkının ortaya koyacağı tablo yön arayışında yön gösterici olmaya devam edecektir. Bu noktada bugünkü 10 yıl vadeli ABD tahvil ihalesi ve 5 yıl vadeli Almanya tahvil ihalesinde ortaya çıkacak sonucun paritenin görünümü açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.

USD/TL 7,70’in altına geriledi. ABD tahvil faizlerindeki hareketler piyasaların genel görünümünde belirleyici olduğu gibi para birimlerinin seyrinde de önemli rol oynuyor. Bu kapsamda önceki gün %1,60 seviyesinin üzerini test eden 10 yıl vadeli ABD tahvil faizinin gün içinde %1,52 seviyesine doğru geri çekilmesi özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskının azalmasını sağlarken USD/TL’nin yeniden 7,70’in altına gerilediğini gördük. Dün güçlü bir görünüm sergilemiş olsa da hafta başından bu yana bakıldığında TL’nin dolar karşısında %1’in üzerinde değer kaybettiğini görüyoruz. Teknik açıdan baktığımızda ise kurun hafta içinde de dikkat çektiğimiz 7,65 seviyesinin altına gerilemiş olmasını pozitif buluyoruz. Öyle ki, kısa vadeli görünüm açısından önemli olduğunu düşündüğümüz bu seviyenin altında kalınması TL’nin kayıplarını telafi etme çabasını korumasını sağlayabilir.

Ons altın tepki alımları ile güç toplamaya çalışıyor. ABD tahvil faizleri göreceli olarak yüksek seviyelerde kalmaya devam etse de önceki seviyelere kıyasla geri çekilmiş olması değerli metallerin dün iyimser bir performans sergilemesini sağladı. Bu kapsamda 1690-1700 dolar desteğinde tutunan altının ons fiyatının 1720 doların üzerinde doğru tepki verdiğini gördük. Dünkü yükselişi pozitif bulmakla birlikte özellikle 1720 doları yakından takip edeceğiz. Bu seviyenin aşılması kısa vadede altının zayıflıktan sıyrılmasına ve tepki alımlarının güç kazanmasına yardımcı olabilir. Aksi bir senaryo alımların sadece tepki niteliğinde kalmasına neden olacaktır. Bugün ise özellikle 10 yıl vadeli ABD tahvil ihalesinin sonucunun fiyatlara yön vereceğini tahmin ediyoruz.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Çin teknolojide ilk sıraya yapay zeka ve kuantum teknolojisini koydu
 
Kronik böbrek hastalığı nüfusun yüzde 15’ini etkiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Haftanın ilk işlem gününü eksi bölgede tamamlayan BIST100 endeksi dün ...
Yükselen ABD tahvil getirisiyle borsalarda düzeltme
Dün ABD Borsalarında tahvil getirisinin yükselmesi beklentisinin borsaları ...
Türk organik sektörü 3 projeyi birden hayata geçirecek
Yaklaşık 30 yıldır çevre dostu yöntemlerle kalıntı içermeyen sağlıklı ...
 
Tahvil faizleri yön veriyor
Tahvil faizlerindeki hareketlilik piyasalara yön veren ana dinamik olarak ...
Borsalar yeni haftaya başlangıç yapıyor
Geçen hafta Borsa İstanbul haftayı alışla tamamlamıştı. Haftanın başlangıcında ...
Piyasaların yönü
Geçtiğimiz hafta ABD tahvil faizlerindeki oynaklık global hisse senedi ...
 
Ekonomik teşvikler, enflasyon beklentileri, Merkez bankaları ve tahvil piyasası
ABD tarihinin en büyük teşvik paketi olan Biden mali paketi Senato aşamasından ...
Enflasyonda inatlaşmasında Powell güvercin – piyasa şahin
Fed Başkanı Powell’ın güvercin söylemleri piyasaları rahatsız etmeye devam etmektedir.(GCM Yatırım)
Haftalık menkul kıymet istatistikleri
TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri