IMF, Yükselen Faiz Oranlarına Hazırlanın
TCMB’nin Mayıs ayı toplantı sonucu dün açıklandı. Banka, piyasa beklentileri doğrultusunda hareket ederek %19 oranında ki politika faizinde değişikliğe gitmedi. Yalnız asıl önemli olan karar metninde yer alan ifadelerdi. Öncelikle metinde piyasalar tarafından sürpriz olarak nitelendirilecek bir cümlenin olmadığını söyleyebiliriz. Metinde iki ifadenin ön plana çıktığını söyleyelim: Birincisi TCMB’nin emtia fiyatlarındaki yükselişe atıfta bulunarak, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerin önemini koruduğu ifadesiydi. Bir diğer önemli cümle ise Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceği ifadesiydi. Kullanılan bu iki ifade yakın vadede enflasyonda geri çekilme beklentilerinin azaldığının teyidi niteliğinde. Dolayısıyla TCMB’nin kısa sürede faiz indirimine gitmeyeceğine yönelik beklentilerin arttığını söyleyebiliriz. Dolar/TL’de ki hafif ölçekli geri çekilme ve BIST100 tarafında bankacılık endeksinin bir miktar öne çıkması ile görülen yükseliş hareketi bunun göstergesiydi. Piyasalarda enflasyona yönelik beklentiler olumsuz tarafta… Daha öncesinde Nisan/Mayıs ayları gibi zirvenin görülmesi sonrası baz etkisi kaynaklı düşüşün olacağına ilişkin beklentiler kuvvetliydi. Fakat ÜFE’nin %35 seviyesini aşması, TL’de zayıf görünümün korunuyor olması ve gıda fiyatlarında yükselişin devam etmesi baz etkisinin çok sınırlı olacağını göstermekte. Tüm bu gelişmelerin eşliğinde enflasyonun yılın ikinci yarısında geri çekilmesi bekleniyor. Bu sayede TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun enflasyonda zirve seviyenin Nisan ayında görüleceği beklentisi gerçekleşmeyecek gibi duruyor. Dolayısıyla bankanın faiz indirimi adına eli güçlü değil. Yalnız şunu da söylemekte fayda var; TCMB’nin dün yayınladığı metinde para politikasının mevcut seyrine ilişkin ’sıkı’ kelimesini kullanmaması dikkat çekici. Buradan aldığımız sinyal ekstra bir gelişme olmadığı takdirde politika faizinin mevcut seviyesinin zirve olarak belirlenmiş olduğu… Dolayısıyla enflasyonun fırsat vermesi ile TCMB’nin faiz indirimi için tetikte beklediği yorumunu yapmak yanış olmayacaktır. Küresel tarafta ise gün içerisinde ABD istihdam verilerini izleyeceğiz. Özellikle TDI ve işsizlik datası bir hayli önemli olacak. TDI verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve iş gücüne katılım oranında artış eşliğinde işsizlikte güçlü bir geri çekilme ABD istihdam piyasasının gücünü net bir şekilde ortaya koyacağı için tahvil getirilerini yukarı yönde tetikleyebilir. Bu paralelde dolar endeksinde de yükselişler görebiliriz.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Cuma günkü işlerde alış ağırlıklı bir seyir izledi. Japonya'nın Topix ve Nikkei 225 Endeksleri yüzde 0.50 civarında kazanım kaydederken, Güney Kore Kospi, Avustralya'da S&P/ASX 200 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksleri de yükseldi. Çin ana karasında Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri de artış kaydetti.Bölge genelinde yatırımcılar Fed'in gelecek dönem hamleleri için fikir verebilecek ABD'nin istihdam raporuna odaklandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "İlk çeyrekte yüzde 5,5-6, ikinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli, yıl genelinde de yüzde 5'in üstünde büyüme göreceğimizi düşünüyorum" dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arz başvurusunu onayladı.
Borsa İstanbul, yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemleri açıkladı. Buna göre, yabancılar 15 milyar 334,9 milyon dolar tutarında alım yaparken, 15 milyar 254,9 milyon dolar tutarında satım gerçekleştirdi. Böylece yabancıların net alım işlemleri 80 milyon 25 bin 838 dolar oldu. Yabancıların toplam işlem hacmi 30 milyar 589,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece bu yılın en düşük işlem hacmi gerçekleşti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında sağlanan politika desteğinin çok dikkatli bir şekilde geri çekilmesi gerektiğini belirterek, dünyanın yükselen faiz oranlarına hazırlanması gerektiğini ifade etti.
ABD Başkanı Joe Biden, 2,3 trilyon dolarlık altyapı planı kapsamında kurumlar vergisi oranını yüzde 21'den yüzde 28'e çıkarmayı önerdi.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in para politikasının bir süre için daha destekleyici, genişlemeci olmaya devam edeceğini söyledi.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Nisan ayında tarım dışı istihdamda 1 milyon veya üzerinde bir artış yaşanmış olmasını muhtemel olduğunu, ancak bunun Fed'in tahvil alımını azaltmayı tartışmaya başlaması için yeterli olmayacağını söyledi.
Çin'de hizmet sektörü Nisan ayında, son 4 ayın en hızlı büyümesini gösterdi. Caixin/Markit tarafından yapılan anket, artan maliyetlerin önümüzdeki aylarda büyüme üzerinde baskı yaratacağını da ortaya koydu. Nisan ayında Çin'in ihracat ve ithalat rakamları analist beklentilerinin üzerine çıktı. Çin'in Nisan ayında ihracatı yüzde 32,3, ithalatı yüzde 43,1 arttı, 42,85 milyar dolar ticaret fazlası verdi
Fed, genel olarak varlık piyasalarında bir risk iştahı artışı yaşandığını belirtti ve bu durumun değerlemeleri gerdiği, ABD finansal sistemi için kırılganlıklar oluşturduğu uyarısında bulundu.
Viyana'daki nükleer görüşmeler devam ederken ABD yönetiminin, İran'ın dondurulmuş fonlarından 1 milyar dolarlık bölümünü serbest bırakmayı değerlendirdiği bildirildi.Buna göre Biden yönetimi, yaptırımlar kapsamında dondurulmuş olan, İran'a ait fonlardan 1 milyar dolarlık kısmını, İran'ın "insani yardım amacıyla" kullanabilmesi için serbest bırakma fikrini değerlendiriyor. Söz konusu adımın, nükleer görüşmeler sürerken bir iyi niyet göstergesi olarak gündeme geldiği kaydedildi.
Asia ex, Japan % 0,65 alıcılı
S&P 500 % 0,12 alıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,13 alıcılı
Kaynak:A1Capital
Hibya Haber Ajansı