Üç boyutlu fotoğrafın basıldığı kumaşı, minyatür ahşap maska yapıştırarak bebekleri üreten Ruşen Öktem, projesi için TÜBİTAK’tan 100 bin liralık destek aldı. Öktem, Bilkent Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yurt dışında yüksek lisans yaptığını, daha sonra Türkiye’ye döndüğünü söyledi. Eşiyle birlikte “Benzebek” adını verdikleri bir proje geliştirdiklerini anlatan Öktem, şöyle konuştu:
“Çocuğumuzun, sembolik insan şeklinde tahta oyuncakları vardı. Bu oyuncakların yüzüne arkadaşlarının fotoğraflarını yapıştırdık. Bunlarla oynamayı çok sevdi. Biz de bunu geliştirerek, kişilere benzeyen oyuncak bebekler yapmaya karar verdik. Bunun üzerine Atılım Üniversitesindeki öğretim üyeliği görevini bıraktım ve projeyi hayata geçirmek için eşimle birlikte şirket kurduk.”
Turistlere alternatif
Öktem, geçen yıl aralık ayından itibaren bebeklerin yapılmasını isteyen müşterilere hizmet sunmaya başladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Şu anda Turkuvaz Alışveriş Merkezi’nde satış yapıyoruz. Bu işi, bayilikler şeklinde yaygınlaştırmak istiyoruz. Daha çok turistik bölgeler için uygun olacağını, turistlerin ilgisini çekebileceğini düşünüyoruz. Çünkü yurt dışında buna benzer bir uygulama var. İnsanlar bu işi yapan kişilere fotoğrafını gönderiyor, bebek elde yapılıyor. Ancak bu hem zaman alıyor hem de maliyeti yüksek oluyor. Bizim yöntemimizle bebeğin yapımı 1-2 saatte tamamlanabiliyor. Turistlerin, mesela üzerinde Türkiye’ye özgü geleneksel kıyafetler bulunan bebeklerini yaptırmaktan mutlu olacağını düşünüyoruz.”