Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Uyguladığımız politikalarla makro finansal istikrar güçleniyor
Bakan Şimşek: Uyguladığımız politikalarla makro finansal istikrar güçleniyor
Aydemir: En acil işimiz milli teknoloji hamlesidir
Aydemir: En acil işimiz milli teknoloji hamlesidir
Erdoğan: Yıldız Sarayı, Osmanlı’nın en sancılı yıllarına bizzat şahitlik etmiştir
Erdoğan: Yıldız Sarayı, Osmanlı’nın en sancılı yıllarına bizzat şahitlik etmiştir
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, öğrenciler için tercih rehberi hazırladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, öğrenciler için tercih rehberi hazırladı
Bakan Bak: Olimpiyatlarda çalışmalarımızın karşılığını alacağımıza inanıyorum
Bakan Bak: Olimpiyatlarda çalışmalarımızın karşılığını alacağımıza inanıyorum
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
22 Temmuz 2013 Pazartesi - 00:40

Prof. Oral: Girişimci olmalıyız

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral, üniversitelerin çağı yakalayabilmesi, çağdaşlaşabilmesi için toplumla içiçe ve tamamıyla bütünleşmiş olması gerektiğine dikkat çekerek, “Girişimci bir üniversite olma bizim için en büyük esastır” diyor.

Prof. Oral: Girişimci olmalıyız

Turgut Özal Üniversitesi Prof. Oral’ın koyduğu bu hedef ile ilerliyor. Üniversite sadece Türkiye ile de sınırlı kalmıyor uluslararası öğrencileri ile dünyaya da açılıyor. Prof. Oral’ın, hiçbir akademisyene nasip olmayan bir özelliği daha var. O da en uzun rektörlük yapma rekoru. Prof. Oral’ın Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde başlayan, Azerbaycan, Kırgızistan ve son olarak Turgut Özal Üniversitesi ile devam eden yaklaşık 20 yıllık bir rektörlük kariyeri var. Eşi, çocukları ve hatta torunları ile mutlu bir aile portresi çizen Prof. Oral’ın, torunlarından bahsederken adeta gözlerinin içi gülüyor. Hem yemek yemekle hem de yapmakla arası pek iyi olmayan Prof. Oral, yemek yapmayı denemek için mutfağa bile girmemiş. Sporla arası iyi olan Prof. Oral, haftada en az iki gün yürüyüş yapmaya özen gösteriyor. Bu hafta “Eğitim Sohbetleri”nde Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral’la biraraya geldik. Oral’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Erzurum doğmuluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Erzurum’da tamamladım. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldum. Mezun olduğumu dönemde üniversitede Ziraat Fakültesi’nde asistan olarak görev aldım. Doktoramı tamamladım.ABD’de de master yaptım. Doçentlik ve profesorlük derecelerimi de Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde aldım. Uzun yıllar Atatürk Üniversitesi’nde çalıştım. 35 yıl bütün kademelerde idari görevlerde bulundum. Bölüm Başkanlığı, dekan yardımcılğı, dekanlık, rektörlük görevlerini üstlendim. 2001 yılında geldik Ankara’ya. Erzurum’dan ayrılıp geldim ama daha 4 yıldır Ankara’dayım diyebilirim. Bu arada Orta Asya’da görev yaptım. 8 sene yurtdışında çalıştım. 4 yıl Azerbaycan’da, 4 yıl Kırgızistan’da oradaki vakıf üniversitelerinde rektörlük yaptım. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde de iki dönem rektörlük yaptım. Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü benim 5. rektörlük görevim. Rektörlükte 20. yıla yaklaştım.

Haftasonlarınız nasıl geçiyor? Hobileriniz neler?
Haftasonları genellikle cumartesi günleri üniversitede çalışarak geçiriyorum. Mesaimiz üniversitede devam eder. Bazen sınav, ders, lisansüstü eğitim programları da haftasonu yapılıyor. Dolu dolu geçiyor. Pazar günleri herkesin olduğu gibi dinlenerek geçirdiğimiz zamanlardır. Genellikle kitap okuyarak vakit geçiririm. Tarih kitapları okurum. Felsefe’ye, Felsefe Tarihi’ne meraklıyım. Torunlarım Erzurum’dan Ankara’ay geldiğinde onlarla vakit geçiriyorum. Onların gelmeleri hayatımıza renk katıyor. Özlemimizi gideriyoruz.

Spor yapıyor musunuz?
Öğrencilik yıllarımda çok dahpa fazla spor yapıyordum. Erzurum’da bulunduğumuz dönemde kayak yapardım. Ve futbola karşı bir tutkum vardı. Profesyonel olmasada top peşinde koştururduk. İzlemeyi de severdik. Şimdilerde yürüyüş yapıyorum. Özellikle sağlığımız için haftada en az birkaç kez 40- 45 dk. mutlaka yürüyüş yapmaya özen gösteriyorum.

Ankara deyince aklınıza ilk ne geliyor?
Ankara, Türkiye’nin bir başkenti olarak her zaman önemli entellektüelitesi bir kent. Cumhuriyet kenti. Bürokrasi ve devlet kurumlarının hakim olduğu bir kent. Ekonominin çok önemli boyutlarından biri olan hizmet sektörünün ön plana çıktığı kent. Düzgün bir şehir. Bürokrat şehri. Belli saatlerde belli alışkanlıkların yaşandığı düzenli bir kent. Ankara’yı severim. Eğitim kenti. 17 üniversitesi olan, çok sayıda öğrencinin eğitim hayatının öne çıktığı bir kent. İnsanların rahatlıkça yaşayabileceği bir kent. Üniversiteler içinde Ankara, iyi bir üniversite olma zorunluluğu ve sorumluluğunu da getiriyor.

Turgut Özal Üniversitesi’nin hedefleri nelerdir?
8- 10 bin öğrencimizin olmasını planlıyoruz. Çok fazla hantal yapıda yapılaşma değil optimal sayıda bir üniversite olma en büyük hedefimiz. Girişimci bir üniversite olma bizim için en büyük esastır. Halende üniversitemiz girişimci bir üniversite olarak tanımlanabilir. Çağın, zamanın üniversitesi dediğimiz üniversite anlayışı artık dünyada üniversiteler çeşitli evrelere ulaşmıştır. 4. nesil tam da girişimci üniversite dediğimiz kuşağı temsil eder. Toplumla tamamıyla bütünleşmiş üniversite demek. Toplumla içiçe olan üniversite demek. Üniversite eğer böyle olursa hedefine ulaşır. Çağdaş üniversite budur. Yeni dönemin ve bu neslin üniversitesi budur. Toplumun beklentilerine ihtiyaçlarına
taleplerine ülke sorunlarına cevap bulma anlayışını benimseyerek çözüm bulan üniversitedir. İş dünyası ile sanayi ile beraberliği vardır. Onlar için üretir, bilgi sunar, yetiştirir. Hizmet alanlarını toplumdan gelen taleplere göre belirleyen üniversitedir. Adını tanışmaktan gurur duyduğumuz Turgut Özal gibi nesiller yetiştirmek bizim amacımız.

 
Kadınlar Kaleye El Koydu
 
Suları çekildi, turizm canlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kılıç'tan 310 Bin Üniversiteliye Müjde
ANKARA GAZETESİ / Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Yüksek Öğrenim Kredi ...
ODTÜ Rahatlattı
ODTÜ ormanındaki bazı ağaçların sararmasıyla ilgili olarak, basın mensuplarına ...
Bu İşi Dünya'ya Biz Öğretiyoruz
nkara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, ABD’den Almanya ve ...
 
'Eğitimin Merkezi Ankara' Projesi Başladı
ANKARA GAZETESİ / Ankara Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programı ...
Ankara Eğitimin de Başkenti Oluyor
Gazi Üniversitesi'nin "Eğitimin Merkezi Ankara" projesi Ankara'yı eğitimin ...
Gökyüzünde istihdam yaratıyoruz
ANKARA GAZETESİ / THK Üniversitesi’nden mezun olan 12 genç, THK tarafından işe alındı.
 
İlk yazılımdan ödül kazandılar
ANKARA GAZETESİ / Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ilk yazılımdan ödül kazandı.
Yenimek Kursu Sorumluları Başkan Yaşar ile Buluştu
ANKARA GAZETESİ / Ankara Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme Kursları ...
Sağlık tecrübelerini körfeze aktaracaklar
ANKARA GAZETESİ / Körfez ülkeleri Türkye’nin sağlık sektöründeki tecrübelerinden ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri