Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
HABERLER>GÜNDEM
1 Temmuz 2020 Çarşamba - 21:43

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim kurulu toplantısı ardında açıklamalarda bulundu

İzole bireysel yaşam ruhsal gerilimi arttırmıştır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim kurulu toplantısı ardında açıklamalarda bulundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamadan satır başları;

Koca: Salgına karşı verilen mücadele ortak iyiliğimiz için verilen mücadeledir. Emek verenleri sağlık camiamız adına kutluyorum, günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

Salgına karşı verilen mücadele ortak iyiliğimiz için verilen mücadeledir. Emek verenleri sağlık camiamız adına kutluyorum, günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu, günlük hayatı önlemlerle bir düzene kavuşturmaktır.

Türkiye 83 Milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır, insan sağlığının hak ettiği kıymeti gördüğü bir ülke olduğunu ortaya koymuştur.

Riske karşı alınacak tedbirler, birazcık çaba ile uyulması çoğu kere kolay olan tedbirlerdir. Yapmamız gereken gündelik hayatımızda tedbire uygun seçenekleri aramaktır.

Kovid-19 salgınına karşı bilinçli davranan, kurallara uyum gösteren herkes bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlardan biridir.

Maske, mesafe, temizlik hem sağlığımızın hem de hürriyetimizin koruyucusudur. Tedbirlere birlikte uyarsak hürriyet alanımızı genişletiriz.

Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur.

Bilim kurulumuzca doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin, iyi ve doğru haberleri vermeye en istekli kişiler bilim insanlarıdır. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle bırakmayın.

Sosyal hayat içinde maske kullanmak, ben karşımdaki insana ve bu hastalıkla mücadele eden topluma saygılıyım demektir. Mesafe kuralına uygun davranmak hastalığı geriletmek için sorumluluk alıyorum demektir.

Maskelerin kullanım süreleri sınırlıdır, günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybetmektedirler, tekrar kullanılmamalıdır.

İzole bireysel yaşam ruhsal gerilimi arttırmıştır.

Tatil için amacına uygun şekilde kalabalıktan uzak yerler seçilebilir.

Son bir ayda covid vakası çıkan hastaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor.

En fazla vaka 25-45 yaş arasında görülüyor, hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu anlaşılıyor.

Son 2 hafta içinde 5 ilimizin günlük vaka sayılarında dikkat çekici düzeyde artış olmuştur. Bu iller Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır.

Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu 5 il ise şunlardır, Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın.

Vaka sayısında istikrarlı şekilde azalma gösteren, tedbirleri uygulama başarısı ile örnek olan 5 ilimiz ise Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını %30 1.35 oranında azaltmıştır. Balıkesir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde yüzde yirmi 1.72 oranda azaltmıştır. Samsun günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde yüzde yirmi 42 oranında azalmıştır. Kırşehir günlük ortalama vaka sayısı 2 hafta içinde yüzde yirmi 27 oranında azalmıştır. Düzce günlük ortalama baka sayısını 2 hafta içinde yüzde 19.90 bir oranında azalmıştır Gümüşhane'de ise iki haftadır hiç vaka görülmemiştir.

Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalar dan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri hasta ziyaretleri asker uğurlamaları ancak tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyularak düzenlenebilir .

Sevincimizi, heyecanımızı anlık talep ve ihtiyacınıza yönelik kontrolsüz bir hareketimiz farkında olmadan üzüntüye kaynaklık edebilir.

Bu tabloda vefat eden vatandaşlarımızın yaş ortalamasının 74 olduğunu görüyoruz. Son 1 ay entübe olan vatandaşlarımızın yaş ortalaması 67.4, yoğun bakımda yatan hastalarımızın yaş ortalaması 64.9, hastanede yatan vatandaşlarımızın yaş ortalaması 47,5, evde takip edilen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 37.4, iyileşen hastalarımızın ise yaş ortalaması 36.

(Okulların açılması) Okulların açılmasına zamanımız var. Bunu salgının seyri belirler. Önümüzdeki haftalar salgının seyrine göre, okulların açılmasına yakın dönemde, bilim kurulunda bu tartışılır ve bu anlamda alınması gereken öneri anlamında bir yaklaşım olursa, zaten bunu da paylaşmış oluruz, ama şu dönemde okulların açılmasına yönelik herhangi bir yaklaşım olmadı.

Önümüzdeki dönemde her ihtimale karşı yeni dijital ortamda eğitim yapmak noktasında bir hazırlık içinde zaten olduklarını biliyoruz.

Büyüklerimizle ilgili özellikle bu kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini bilim kurulu öneri olarak söylüyor. Çünkü özellikle vefat edenlerin, yoğun bakım ve entübe olan hasta sayımızın yaş ortalamasının giderek arttığını görüyoruz.

Düğünler, kurallara bağlandı, bu kurallara uyularak yapılmalıdır.

Avrupa'nın yapmaya çalıştığı ile bizim vatandaşımıza uyguladığımız yaklaşımın daha öte daha ileri bir noktada olduğunu söylemek istiyorum

Avrupa, sadece hastanelerinde, sağlık kuruluşlarında, solunum sıkıntısı veya semptomu olan hasta grubuna taramayı yapıyor. Avrupa bizde olduğu gibi havaalanlarında, sınır kapılarında, yeri geldiğinde askerimizin celp dönemleri dahil olmak üzere, yeri geldiğinde OSB'ler dahil olmak üzere birçok alanda taramaları yapıyoruz, onların benzer taramaları yapmadığını görüyoruz.

Avrupa'nın yaptığı ortalama test sayılarını da altında olmadığımızı artı ölüm oranı ile de Avrupa ülkelerinin hepsinin altında olduğumuzu biliyoruz.

Günlük verilerimizi açıklamaya çalışıyoruz ve bu anlamda şeffaf olmaya gayret gösteriyoruz, bütün vatandaşımızın tedavilerini ücretsiz yapma çabası içindeyiz. Avrupa'da olduğu gibi hastaneye yükümüzün olmadığını da çok rahat söyleyebiliriz.

(Kongrelerin yapılması) Bu dönemde özellikle sayıların istediğimiz düzeye inmemiş olmasıyla kongrelerin biraz daha öte elenmesini, buna göre gerektiğinde kongrelerin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bir çalışma yapılmasına karar verildi.

Domuz gribi H1 N1 dediğimiz soyundan olan, H1 N1 olarak adlandırılan, insana bulaştığı ortaya konan, ama insandan insana bulaştığı daha bilinmeyen, ama insandan insana bulaşma potansiyeli olan, mutasyonla bunun olabileceği düşünülen bir virüsten bahsediyoruz. Bununla ilgili gelişmeleri yakın takip ediyoruz.

Özellikle büyüklerimizin dışarıda mutlak maskeli olması gerektiğini, mesafeyi koruyamayacak alanlara özellikle girme noktasında dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz.

(Cizre'deki vakalar) Diğer illerde olduğu gibi ama istismar edilmeye müsait bir durum. Hakkari dahil olmak üzere biraz daha ortalamanın üzerinde bir artış olduğunu, sağlık kuruluşlarımızın da bu anlamda eksikliklerini tamamlama noktasında bir gayret içinde olduğumuzu ve şu an için sağlık kuruluşlarımızda bu ihtiyacı karşılamayacak durumda olmadığını, bunun için yapılması gereken, alınması gereken bütün tedbirleri aldığımızı ve yakın takipte olduğumuzu, bahsedilen şekliyle bir sorun olmadığını söyleyebilirim.

Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 150'ye ulaştı
 
Küresel durgunlukta ayrışan Türkiye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 150'ye ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Bahçeli'den sosyal medya tepkisi
MHP Genel Başkanı Devler Bahçeli sosyal medya tartışmalarına ilişkin twitter ...
RTÜK'ten Halk TV ve TELE 1'e 5 gün yayın durdurma cezası
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV ve TELE 1'e 5 gün yayın durdurma cezası verdi.
 
Cumhurbaşkanımızın açıklamaları çarpıtılmaya çalışıldı
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti il başkanları toplantısının ardından açıklama yaptı
Burada üzerinde durmamız gereken asıl konu, medya ve özellikle sosyal ...
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 131'e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
 
Ticaret bakanı Pekcan Macaristan dışişleri ve ticaret bakanı Szıjjarto ile görüştü
Pekcan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Türkiye’ye ...
İstanbul Şehir Üniversitesi kapandı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı.
Kısa çalışma ödeneği 1 ay uzatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri