KIŞ aylarında meydana gelen soba zehirlenmesi olaylarının, soba alımı ve kurulumundaki dikkatsizlikten kaynaklandığını ifade eden sabacı esnafı Sadettin Ceylan, “Soba, ısıtılacak odanın büyüklüğüne uygun olmalı ve TSE damgası taşımalıdır” dedi. Ceylan ayrıca şu bilgileri verdi:
Sızıntı olmadığı
garanti edilmeli
Sobaların ısı verimi en az yüzde 70 olmalı. Bağlantı ve ayar yerlerinden, ızgara altından ve kapak kenarlarından hava sızıntısı olmadığı garanti edilmeli. Hava ayar kanalları kapatıldığında yanma durmalı veya yavaşlamalı. Bağlantı ve ek yerleri yüksek sıcaklığa dayanıklı ve zamanla bozulmayan conta ile sızdırmaz yapılmış olmalı. Oksijen eksilme sensörü bulunmayan sobalar ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kurmadan önce
bacanızı temizletin
Soba kurmadan önce baca temizliği yapılmış olmalıdır. Soba borularında en fazla iki dirsek kullanılmalıdır. Yatay borular bacaya yüzde 10 eğimle yükseltilmeli, boru bacaya fazla sokulmamalıdır. Bacasız sobalarda ise alev sarı renkte ise soba kapatılmalıdır. Çünkü sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur. Yeşil, ıslak, boyalı veya işlenmiş odunlar, tutkal, plastik, çöp, renkli kağıtlar yakılmamalıdır ve kalitesiz kömür kullanmaktan kaçınılmalıdır.