Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Türkiye'den UEFA'ya Demiral tepkisi
Türkiye'den UEFA'ya Demiral tepkisi
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Merih Demiral'a verilen cezaya tepki
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Merih Demiral'a verilen cezaya tepki
Erdoğan: Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız
Erdoğan: Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız
UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza
UEFA'dan Merih Demiral'a 2 maç ceza
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
Bakan Şimşek: Borçlanma faiz oranlarımız düşüyor
HABERLER>EKONOMİ
16 Şubat 2022 Çarşamba - 12:03

TCMB: Enflasyon artarken faiz düşük kalıyor

Enflasyonda gerçekleşmekte olan yükselişi izlemekle ve önümüzdeki aylarda da yüksek fiyat artışı baskısını beklemekle beraber, oluşturulan yeni ekonomi perspektifi çerçevesinde Merkez bankasından buna karşı herhangi bir aksiyon alınmasını beklemeyiz.

TCMB: Enflasyon artarken faiz düşük kalıyor

Enflasyonda gerçekleşmekte olan yükselişi izlemekle ve önümüzdeki aylarda da yüksek fiyat artışı baskısını beklemekle beraber, oluşturulan yeni ekonomi perspektifi çerçevesinde Merkez bankasından buna karşı herhangi bir aksiyon alınmasını beklemeyiz. Bu kapsamda, enflasyondan gelen tehdidin para politikası kanadında görmezden gelinerek, daha çok mali politika kapsamındaki önlemlerle ele alınacağını değerlendiriyoruz. Yarın gerçekleşecek olan Merkez bankası toplantısında da faiz oranlarının sabit tutulmasını öngörüyoruz.

 

Normal şartlar altında, Ortodoks bir politika uygulamasında enflasyon artışına yanıt olarak yapılacak uyumlu faiz artışları, enflasyon oranlarının düşmesine veya aşırı yükselmemesine yardımcı olabilirdi. Ekonomik koşullar bu kapsamda halen daha sıkı para politikasına olan ihtiyacı ortaya koyarak zorlayıcı etkilerde bulunuyor. Özellikle faiz ile enflasyon arasında açılan makas, tasarruf ve yatırımların enflasyona yenilmesi ve gelişmiş dünyada daha sıkı finansal koşullar nezdinde mevcut sürecin yönetilmesini zorlaştırmaktadır. Yeni ekonomi perspektifinde siyasi otorite, büyümenin sağlanmaya devam edilmesi yönünde daha düşük faiz oranlarının uygulanmasını istemekte. Geçen ay enflasyon %50'ye yaklaşsa da Merkez bankasının daha sıkı politika uygulaması şu şartlarda değerlendirmeye alınan bir olasılık değil. Hafta sonu açıklanan ekonomik paketten de anlaşılacağı üzere enflasyonla mücadele olgusu, döviz kuru istikrarı açısından maliye politikası, fiyat kontrolleri ve TL yatırımını teşvik eden finansal ürünlerle tüketim vergilerinin düşürülmesine dayanmaktadır.

 

sg2022021619225 (002)

TÜFE enflasyonu, TCMB politika faizi ve orta vadeli enflasyon hedefi karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK

 

Ocak ayında yıllık TÜFE enflasyonu %48,7 ile son 20 yılın en yüksek düzeyine ulaşmış ve reel faiz oranlarını -%34,7 ile gelişen piyasaların en düşük seviyesine göndermiştir. Aralık ayında TCMB, “gevşeme için sınırlı alan kullanımının” tamamlandığını açıklamıştı. Gelişmiş ekonomilerde daha sıkı bir para politikası, bölgesel jeopolitik ve yüksek enflasyon, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesini engellemeye yöneliktir. Dolayısıyla, Merkez bankasının her ne kadar ana tandansı para politikasını gevşetmeye yönelik olsa da, hem liranın değer kaybetmesinin enflasyonu daha da ateşlemesi riski, hem de gelişmiş dünyada artan faizler Merkez bankasının faiz oranlarını daha da düşürmesine olanak verecek bir duruma işaret etmemektedir. Gelişmiş ekonomilerde daha sıkı bir para politikası, bölgesel jeopolitik ve yüksek enflasyon, daha gevşek politikanın uygulanması kadar mevcut gevşeklikte politikanın devam ettirilmesini de zorlaştırmaktadır.

 

Geçerli şartlar altında, 2022 yılının önemli bir bölümünde Merkez bankasının faiz oranlarında bekleme modunda olacağını değerlendiriyoruz. Enflasyonla mücadele yönünde, mali politika uygulamalarına ve TL bazlı finansal ürünlere devredilen rol kapsamında ilk etapta faiz oranlarında artış öngörmüyoruz. Fed’in faiz artırımlarını hızlı bir şekilde devam ettirmesi, enflasyondan korunma noktasında hali hazırda kur korumalı mevduata geçen mudilerin vade dönümlerindeki davranışları ve buna bağlı olarak fiyat döngülerindeki değişim mevcut beklentilerin denetlenmesi noktasında dikkate alınmalı. Kur tarafında Aralık sonundan itibaren daha istikrarlı bantları izliyor olmamız, bu kaynaktan gelebilecek enflasyonist etkilerin yönetimi açısından şu anda görece rahat bir konsept sunuyor, ancak bu istikrarın sürdürülmesi önemli. TCMB’nin halen gelişmiş ülkelerde para politikası değişimleri ve gelişen piyasa emsallerinin buna hazırlığının izlendiği bir ortamda istisnai bir politika uyguladığını düşünmekteyiz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Piyasaların yönü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Global enflasyonis baskılar ve FED faiz artırımı beklentileri gölgesinde ...
Jeopolitik riskler piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor
Rusya – Ukrayna arasında yüksek seyreden gerilim ve jeopolitik endişelerdeki ...
Diplomatik denge arayışı
Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını konu alan NATO ve AGİT toplantılarının üzerinden ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Global piyasalardaki satış baskısı
ABD Başkanı Biden, Rusya Başkanı Putin'i sallıyor. Sürekli Putin Ukrayna'ya ...
Türkiye: Ekonomik önlemler, KDV indirimi, yastık altı altınlar, kredi desteği
Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerindeki katma ...
 
"KDV indirimi vatandaşlarımızın yükünü hafifletecek"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik oranı, cari denge ve ...
Avrupa borsaları geriledi
Avrupa borsaları ve endeks vadelileri ABD’de enflasyonun 7,5%’e çıkarak ...
 
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri