Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2010 Pazartesi - 17:43

ÜFE'deki artış TÜFE'yi vuracak

CHP'li Korkmaz önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarının artacağını vurguladı.

ÜFE deki artış TÜFE yi vuracak

CHP İstanbul Milletvekili ve İktisatlılar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.94 artan Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) yüzde 0.58 olarak açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) üzerine çıkmasının maliyetlerdeki artışa işaret ettiğini belirterek, TÜFE'nin önümüzdeki aylarda artacağının göstergesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Esfender Korkmaz ANKA’ya enflasyon oranlarını değerlendirdi. Korkmaz, 2010 Mart ayında 12 aylık TÜFE oranının 9.56’ya gerilemesinin nedenini, yüzde 1.1 şeklinde daha yüksek olan Mart 2009 enflasyon oranının, 12 aylık toplamdan çıkarılması ve yüzde 0.58'le daha düşük olan Mart enflasyonun katılması olduğunu söyledi. 2004 yılının Nisan ayında enflasyon oranının yüzde 10 düzeyine indiğini anımsatan Korkmaz, 6 yıldır 12 aylık TÜFE oranının, aynı düzeyde kaldığını bunun nedeninin ise yapısal sorunlar olduğunu kaydetti. Bu yılın Mart ayında ÜFE yüzde 1.94 ile TÜFE’nin çok üstünde çıkmış olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Bu maliyet artışı demektir. Firmalar artan maliyetleri, toplam talebin elverdiği ölçüde, perakendeye yansıtacaktır. Bu demektir ki önümüzdeki aylarda TÜFE artacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

-SONBAHARDAN SONRA ENFLASYON TEKRAR ÇİFT HANEYE ÇIKACAK-

Çift haneliden iniş-çıkışların, zigzaglı bir enflasyon trendi gösterdiğini ifade eden Korkmaz, “Bu nedenledir ki, 2009 resesyon yılına kadar, Merkez Bankası enflasyon hedefi tutmadı” dedi. 2008 ve 2009 yıllarının üç çeyreğinde, yaşanan resesyon nedeniyle, toplam talepteki düşmenin, enflasyona da yansıdığını ifade eden Korkmaz, “2009 Ekim ayına kadar aylık TÜFE oranları düşüktür. Bunun için bu senede sonbahara kadar TÜFE oranı tek hanede kalabilir. Ancak sonbahardan sonra yeniden çift haneye çıkacaktır” şeklinde konuştu. Korkmaz, bu durumun nedenlerinin, bütçe açıklarının artması, dolardaki artış ve artış beklentisi, sürekli küçülen inşaat sektörünün dip noktaya vurması ve bu sektörde canlanma beklentisi olduğunu söyledi.

-KAMU KAYNAKLARI ETKİN ŞEKİLDE KULLANILMIYOR-


Kamu kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılmadığını ifade eden Korkmaz, “Merkezi devlet ile mahalli idareler arasında yetki ve sorumluluk çatışması var” ifadesini kullandı. Sektörler arasında dengesizlikler olduğuna işaret eden Korkmaz, gecen sene bankacılık sektörünün yüzde 8.5 büyüdüğünü, buna karşılık imalat sanayinin ise yüzde 7.2 küçüldüğe dikkat çekti. Korkmaz, “Arada 15.7 puan büyüme farkı var. Bu fark istikrarsızlık göstergesidir” dedi.
Düşük kurun, ithalat malının da ucuz olmasını sağladığını kaydeden Korkmaz, bunun enflasyonu frenlediğini kaydetti. Korkmaz, “Ancak aynı zamanda sanayide eksik kapasite yaratıyor. Yüzde 60’lar düzeyinde bir kapasite kullanımı maliyetlerin artmasına neden oluyor” diye konuştu. Korkmaz, enflasyonun önlenmesinin, bu tür yapısal sorunların çözülmesi ile mümkün olacağının altını çizdi.

 
'Reel sektörü kredi kurtaracak'
 
Bu maaş ile kim huzur bulmaz ki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Reel sektörü kredi kurtaracak'
Hisarcıklıoğlu, bankaların kredi stoklarının önemli büyüklüklere ulaştığına dikkat çekti.
Mart'ın zam şampiyonu APS
Acele Posta Servisi (APS) ücreti, Mart ayının zam şampiyonu oldu.
Konutta KDV indirimi piyasayı etkilemez
Başbakan Erdoğan'ın yeni paket kapsamında konutta KDV'nin yüzde 18'den ...
 
DOSİAD Cemaat Şifa isim savaşları
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim ...
OVA
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri