Bu kapsamda, Türkiye'nin her yerinde ileri teknoloji ürünleri üretimi içeren, yüksek katma değer yaratan aralarında otomotiv, uzay sanayi ve kimya sanayi gibi 15 civarındaki sektörü bölgesel, sektörel ve büyük proje bazlı çalışmaları dolayısıyla teşvik alacak.
Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) hafta başındaki toplantısında, kalkınmayı ve ihracatı teşvik ederek, uzun vadede kaynak yaratacak sektörlere ilişkin çalışmalar ile bölgesel ve sektörel öncelikleri esas alan Yeni Yatırım Teşvik Sistemine ilişkin çalışmalar ele alındı. Bu kapsamda uzun bir süredir gündemde bulunan ancak, çerçevesi bir türlü belirlenemeyen teşvikler ile teşviklerin kapsayacağı sektörler belirlendi.
ÖNCELİK İLERİ TEKNOLOJİDE
Hazırlıkları tamamlanıp 15 güne kadar Bakanlar Kurulu'ndan çıkması planlanan teşvik paketinde, hazine arazisi tahsisi, KDV ve gümrük vergisi istisnası, indirimli kurumlar vergisi ve faiz destekleri yer alıyor.
Söz konusu paketteki teşviklerden öncelikli olarak ileri teknoloji ve yüksek katma değer yaratan sektörlerin faydalanması öngörülüyor. Böylece, Türkiye'nin ileri teknoloji ürünlerinin üretimi ve ihracatının teşvik edilerek uzun vadeli kalkınmaya kaynak oluşturulması planlanıyor. Bu çerçevedeki sektörlerin başında otomotiv, uzay sanayi, kimya sanayinin geldiğine dikkat çekilirken, sektör sayısının 15'e ulaşacağı belirtiliyor.
KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 2'YE İNECEK
Paket ile işletmelerin vergi yükünü hafifletmek amacıyla yüzde 20 olarak uygulanan kurumlar vergisinin bölgesel, sektörel ve büyük proje bazlı çalışma yapan şirketler için yüzde 2'ler seviyesine indirilmesi öngörülüyor.
Yeni Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında da önümüzdeki hafta başında masaya yatırılacak konular da belirlendi. Buna göre, yeni istihdam imkanları için işgücü maliyetlerinin, girdilerin, vergilerin düşürülmesi, işyeri kapasite oranlarının artırılması gibi konuların yanı sıra, piyasaya kredi olanaklarının açılması görüşüldü. Aktif işgücü programları çerçevesinde mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik farklı ne tür yöntemlerin uygulanabileceği tartışıldı. Belediyelerin mesleki eğitim konusundaki çalışmalarının daha nasıl geliştirilebileceği ele alındı. İşini kaybeden vatandaşların işe alınması halinde primlerinin İŞ-KUR tarafından ödenmesi çalışması da yeniden tartışıldı. İş-Kur'un, geçici iş yaratma, mesleki eğitim ve işsizlerin primlerini ödeme şeklinde destek vermesi görüşüldü.
Kredi vermeyen bankalara garanti fonu
Hükümet, özel sektöre kredi akışını sağlayacak tasarı için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mahalli seçimler öncesi müjdesini verdiği çalışmalar tamamlandı. Kredi Garanti Fonu A.Ş'nin kurulmasına ve işlerlik kazanmasına imkan sağlayan tasarı ile firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 1 milyar liraya kadar destek getiriliyor. Destekle ilgili olarak nakit veya özel tertip senet ihracına imkan sağlanıyor. Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen tasarı yasalaştığında KOBİ'lere 6 ila 10 milyar lira arasında kredi imkanı sağlanması bekleniyor.
BAHANELERİ KALMADI
Böylece reel sektöre kredi vermeyen bankaların da ikna edilmesi hedefleniyor.
Kaynak aktarımının gerçekleştirileceği kredi garanti kurumlarını tespit etme ve kaynak aktarımına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na veriliyor. Detayları Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği tasarı ile bankalara kolaylıklar getiriliyor. Kredi Garantisi verecek olan bankalar, payları oranındaki kısımlar için Bankacılık Kanunu'nda bazı istisnalardan yararlanabilecekler. Bu kapsamda örneğin, sistemdeki payları için karşılık ayırmayacaklar.
Yeni kabine hızlı başladı
Devlet Bakanı Ali Babacan öncülüğünde yapılan toplantıya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer katılmıştı.
20.05.2009