TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye’nin büyüdüğünü, komşularıyla ilişkilerinin çok iyi olduğunu, ancak iş hayatındaki kadın istihdamının küçüldüğünü söyledi. Bektaş, “Bizleri AB’ye damsız almayacaklar. Hep söylüyorum, istediğiniz reformu yapın, kadınların iş dünyasındaki statüsü istenilen seviyeye gelmediği sürece bizi AB’ye almazlar” dedi.
“İş Hayatında Başarının Anahtarı” paneline katılan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye’de 1 milyon 300 bin girişimci bulunduğunu, bunların arasındaki kadın girişimcilerin sayısının ise sadece 80 bin olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin kadın istihdamıyla mümkün olabileceğini savunan Bektaş, “Bizleri AB’ye damsız almayacaklar. Hep söylüyorum, istediğiniz reformu yapın, kadınların iş dünyasındaki statüsü istenilen seviyeye gelmediği sürece bizi AB’ye almazlar” dedi.
Kadının iş hayatında aktif rol alması için yasalarda düzenlemeler yapıldığını anımsatan Bektaş, yeni gelişmelere rağmen 26 milyon çalışabilir durumda olan kadından 6 milyonunun çalıştığını belirtti. Aynur Bektaş, kadının iş hayatında yeterince yer almadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
Feminist değilim
“Dünyada bir kadın hareketi var. Feminist söylemleri sevmiyorum ancak Türkiye’de yapılan bir ankette kadınlara görevleri sorulduğunda yüzde 98’i ‘çocuklara bakmak ve ev işlerini yerine getirmek’ derken sadece yüzde 2’si ‘ayaklarının üstünde durarak iş hayatında yerini almak olduğunu’ söylemiş. Her şeyden önce kadınlarımız kafasını değiştirmeli. Türkiye büyüyor, komşularıyla ilişkileri çok iyi durumda, ancak iş hayatında kadın istihdamı küçülüyor. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda kadın girişimciler olarak isteklerimizi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da anlattık. Devletten ne istediğimizin sorulduğu şurada, sayın Babacan’a isteklerimizi sıraladık.
Seçim politikası
Sayın Babacan da isteklerimizin öncelikli listede yer alacağını, hatta bunun seçim politikaları olacağını söyledi. Bizler ilk olarak kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi için bir strateji izlenmesini istiyoruz. Kadın girişimciler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak aynı zamanda KOSGEB’in altında olan bir kurum haline getirilmeli. Kadın girişimciler için özel ve kamu destekli sonuç odaklı bir strateji programı oluşturulmalı. Kreş ve bakıcı hizmetleri devlet tarafından karşılanmalı. Okullardaki çocuklarımızın hepsine tam gün eğitimi uygulanmalı. Kadınlarımız bankalardan kredi istediğinde teminat olarak mal varlığı istenmemeli. Çünkü biliyoruz ki dünyada bile mal varlığının yüzde 97’si erkeklere ait. Kadınlar arası kefalet sistemi oluşturulmalı.”
Bektaş, Türkiye’deki ekonomik büyümenin yabancı yatırımcıdan kaynaklandığını öne sürerek, Türkiye’nin “girişimci cenneti”, hatta “ithalat cenneti” bir ülke olduğunu, ekonominin, yabancı sermayeden gelen sıcak parayla büyüdüğünü söyledi.