Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk özel uluslararası yük treninin seferlerine başladığını duyurdu. Uraloğlu, İstanbul-Budapeşte rotasında faaliyet gösterecek trenin Halkalı İstasyonu’ndan uğurlandığı tören sırasında demir yollarının serbestleştirme sürecinin zorlu aşamalarından bahsetti.
Bakan, AK Parti hükümetlerinin iktidara gelmesiyle birlikte demir yolu taşımacılığında özel sektör şirketlerinin görünmeye başladığını belirtti. Pasifik Eurasia'nın Türkiye'nin üçüncü ve uluslararası yük taşımacılığı yapan ilk özel demir yolu işletmecisi sertifikasını almasının sektör açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Uraloğlu, "İstanbul-Budapeşte parkurunda 278 kilometre Türkiye'de, 406 kilometre Bulgaristan'da, 634 kilometre Romanya'da ve 231 kilometre Macaristan'da olmak üzere toplam 1549 kilometre yol kat edecek. Seyahatini 4 günde tamamlayacak." dedi.
Uraloğlu, bu hattın Pasifik Eurasia'nın aylık 60, yıllık 600 tren seferi ile 22 bin tıra eşdeğer 750 bin ton ihracat yükü taşımayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Demir Yolu Uzunluğu 13 Bin 919 Kilometreye Ulaştı
Bakan Uraloğlu, 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğunu 13 bin 919 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, Asya ve Avrupa arasında güvenli ve ekonomik bir demir yolu koridoru oluşturmak için İpek Demiryolu projesini hayata geçirdiklerini vurguladı. Bu projeyle tarihi İpek Yolu'nda artık konteynerler taşındığını söyledi.
Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın da demir yolu taşımacılığında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. 2023 yılında bu hat üzerinden 1,5 milyon ton yük taşındığını belirtti.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Projesi İçin Uluslararası İlgi
Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu projesine uluslararası kredi kuruluşlarından yoğun ilgi olduğunu aktardı. 2025 yılının başlarında projenin yapımına başlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Hedeflerinin demir yolu ağını 2028 yılında 17 bin 287 kilometreye, 2053 yılında ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmak olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, demir yolu yük taşımacılığının payını yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkararak yıllık 32 milyon ton yük taşımacılığını 448 milyon tona çıkarmayı planladıklarını açıkladı.
Uraloğlu, özel sektör şirketlerinin demir yolu işletmeciliğine başlamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, sektördeki adil rekabetin sağlanması için çalışacaklarını ifade etti. Konuşmalarının ardından, Türkiye'nin ilk özel uluslararası yük treninin hareket emrini verdi.